Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pavel má termín schůzky se Zemanem: Kdo ustoupil? Prozradil i další plány a čeká ho dovolená

Aktualizováno -
3. února 2023
14:27
Autor: ČTK, simao - 
3. února 2023
06:51

Zvolený prezident Petr Pavel předstoupi před novináře na bilanční schůzku ohledně jeho postupného nástupu k moci, který někteří označují za poměrně rychlý a hektický. Pavel se bránil, že bude aktivním prezidentem a jeho současné aktivity nijak nepračují pravomoce, které navíc ještě nemá. Také prozradil, na kdy domluvili schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Příští týden Pavel aktivity utlumí, čeká ho po volbách a před dalšími přípravami na inauguraci dovolená.

Co prozradil Pavel na tiskovce

  • Setkání se Zemanem proběhne 13. února v 11:00 v Lánech. Prezidentská kancelář termín neposlala, navrhl jej Pavlův tým.
  • Příští týden si Pavel vezme volno po kampani a volbách.
  • Pavel potvrdil cestu do Karlovarského kraje 15. a 16. února
  • Zúčastní se Mnichovské bezpečnostní konference, kde očekává i setkání s lídry zemí.
  • Obsah telefonátu s tchajwanskou prezidentkou konzultoval Pavel předem s Lipavským. Zvolený prezident řekl, že v žádném případě nepřekročil hranice.
  • Šéfka Sněmovny Pekarová Adamová nabídla místo v delegaci pro cestu na Tchaj-wan i zástupci Pavlova týmu. Zvolený prezident zatím neví, zda to využije.
  • Kontroly Hradu zjistily řadu pochybení, ne však něco, co by mělo vést z pohledu prezidenta NKÚ Kaly k trestnímu stíhání, řekl zvolený prezident Pavel.
  • U cest do krajů není cílem, aby cesty probíhaly společně s premiérem či vládou, podotkl Pavel.
  • Pavel chce vládě pomoci s vysvětlováním reformy penzí. Kosmetické změny podle něj nebudou stačit.

Pavel: Našli jsme termín ke schůzce se Zemanem

Co se týče schůzky s dosluhujícím prezidentem Zemanem, termín domluvený nezvykle dlouho nebyl. Budoucí a současný prezident se neshodli na tom, kdo by měl společnou schůzku iniciovat - zatímco Pavel očekával, že mu Zeman nabídne termín pro vzájemné jednání, Zeman v minulých dnech řekl, že pokud Pavel o schůzku požádá, rád se s ním setká.

Nyní se však situace „rozsekla“. „Po různých spekulacích a hodnoceních jsme našli termín ke schůzce s prezidentem Zemanem,“ uvedl dnes na tiskovce Pavel.

Video  Tisková konference Petra Pavla  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Slyšeli jste možná názory na to, že tady jde o jakousi přetahovanou mezi stále ještě sloužícím prezidentem a mnou o to, kdo vlastně tu schůzku bude iniciovat. O to opravu nešlo. Já jsem vyjádřil připravenost ke schůzce kdykoliv, očekával jsem, že aktuálně sloužící prezident a kancelář navrhne termín. Když k tomu nedošlo, tak jsme ho navrhli my a prezident Zeman ten návrh přijal, takže v pondělí 13. února proběhne schůzka v 11 hodin v Lánech,“ prozradil Pavel.

Zemana požádá o maximální otevřenost

Při dotazu Blesku ohledně toho, co chce s prezidentem Zemanem řešit, podotkl: „Já předpokládám, že se dotkneme všeho, co bude souviset s předáváním funkce. Já ho požádám i o maximální otevřenost,“ podotkl Pavel.

„Pokud to bude aktuální, tak ho požádám i o to, aby zvážil případné jmenování předsedy Ústavního soudu. Jinak vím z toho, co říkal i veřejně, že se se mnou chce podělit o informace o sdílení břímě prezidentského údělu, tak se docela těším, co se dozvím,“ poznamenal Pavel. 

„Nemyslím si, že by ty informace probíhaly především v médiích, měly nějak negativně ovlivnit atmosféru schůzky s Milošem Zemane, šlo opravdu jen o to, kdo ten první krok udělá. Já jsem od počátku neměl sebemenší problém s tím, ho udělat, ale považoval jsem z logiky věci za správné, že tím iniciátorem bude ten, kdo je ještě ve funkci,“ řekl Pavel s tím, že termín navrhli, byl přijat a očekává, že přístup ke schůzce bude konstruktivní. „Nemyslím si, že by tady měla vznikat nějaká nepřátelská atmosféra,“ dodal.

Pavel: Budu aktivním prezidentem

Pavel se také dnes hájil v souvislosti se svým aktivním přístupem, který mu však rychle začali někteří vyčítat, neboť stále nemá po inauguraci, která ho čeká až 9. března a oficiálně se funkce neujal.

„Máme šest dní od vyhlášení výsledků voleb, mnozí už jste ve svých komentářích vyjádřili názor, jestli jsme ten začátek trošku nepřepálili, někteří dokonce vyjádřili obavy, jestli nepřekračuji ty pravomoce, které ještě nemám,“ uvedl také Pavel na tiskovce.

„Já jsem rozhodně do toho nevstoupil s tím, že si po volbách vezmu 5 týdnů volna a začnu přemýšlet o tom, co budu dělat až po inauguraci,“ vzkázal Pavel.

„Beru to jako intenzivní přípravu nejenom na inauguraci, ale na práci, která musí začít hned v prvním dnu po inauguraci. Mým cílem bylo ne ukázat, že budu aktivistickým prezidentem, ale prezidentem aktivním. V žádném případě nešlo o jakékoliv předstírání, že šlo o jakékoliv pravomoce, které zatím ještě nemám. Veškerá jednání, která jsem vedl, byla jednání seznamovací, byla jednání orientační, jednání, která mě měla více zorientovat v problematice, které se po inauguraci potom už věnovat s pravomocemi,“ podotkl Pavel.

„V příštím týdnu se určitě dočkáte zklidnění, protože po více než půl roce jsme se rozhodli také na chvíli odpočinout, takže v příštím týdnu žádné pravidelné mediální brífinky organizované nebudou,“ vzkázal Pavel.

V pondělí Pavel jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

Ve středu se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), ve čtvrtek s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou a policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Pavel také oznámil, že se ještě před inaugurací, jež se bude konat 9. března, chce vydat do některých regionů. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) ČTK sdělil, že Pavel do kraje přijede 15. a 16. února. V plánu má zvolený prezident také návštěvu Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

„Pokud jde o zahraničí, tak některé kontakty také vyvolaly jisté emoce. Musí říct, že všechny telefonické kontakty, které jsem měl, byly iniciovány ze zahraničí. Byly motivovány gratulací k úspěchu ve volbách, případně vyjádření naděje na úzkou spolupráci,“ uvedl Pavel k telefonátům s prezidentem Ukrajiny Zelenským, tchajwanskou prezidentkou, šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou či polským prezidentem Dudou. 

„V žádném z těchto hovorů neproběhlo nic, co by jakkoliv zavánělo předstíráním pravomocí prezidenta,“ ujistil Pavel. U telefonátu s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen Pavel uvedl, že vše dopředu konzultoval s ministerstvem zahraničí.

Video  Petr Pavel pro Blesk: Ukrajina do EU i NATO i o osudu lidí z okolí Zemana  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

manunu ( 4. února 2023 16:27 )

Vrátili jsme ❤️ na Hrad. Po 20 letech konečně zase slušný prezident. Petr Pavel ❤️✌️

Yarda ( 4. února 2023 07:20 )

Odkaz nefunguje, sám to sem celé.

Výňatek z klasika:

...Nástup nového šerifa bývá provázen smělými reformami, jimiž jsou smeteny zastaralé zvyklosti z éry předešlého vládce.
Vypuknou svěží pokrokové novoty.
Klíče od záchodu dostanou nová evidenční čísla, červené pijáky v kompozicích jsou nahrazeny modrými a školník musí prodávati párky v prvním poschodí místo v přízemí.
Čímž se jará energie nového vládce vyčerpá a ústav se vrátí do původního stavu vznešené podřímlosti...

JaNat ( 4. února 2023 03:50 )

U mne tím krokem pan Pavel zabodoval. ;)

JaNat ( 4. února 2023 03:25 )

bruzok: Tak si je šetři.

JaNat ( 4. února 2023 03:24 )

Klídek, ztrácíte nervy, antibabišovci nedělají nic jiného. Trochu objektivity by neuškodilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa