Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válek o výpadcích: Neskupujte léky, vyzval lidi. Sirupu na horečku pro malé děti je prý dostatek

Aktualizováno -
13. ledna 2023
10:33
Autor: ČTK, DVL - 
12. ledna 2023
16:16

V příštím týdnu má do Česka dorazit mimořádná dodávka penicilinových antibiotik a do konce ledna by měly dorazit i desítky tisíc balení dětských antipyretik. Při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uspořádal v pátek dopoledne tiskovku, kde vyzval lidi, aby neskupovali léky, kterých bylo nebo stále je na trhu nedostatek. Sirupu na horečku pro malé děti se však podle něj do Česka dovezlo dostatečné množství na čtvrt roku. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se dnes vyjádřil k aktuální situaci na trhu s léky na tiskové konferenci. 

„K řešení nedostatku léků má ministerstvo zdravotnictví absolutní prioritu,“ prohlásil Válek a pokračoval: „Už nyní mohu říct, že během ledna a února dorazí téměř půl milionu balení antibiotik v různých kategoriích. Troufnu si říct, že jsme v tomto směru jedni z nejúspěšnějších v Evropě.“

Podle ministra nehrozí, že by pacient nedostal léčbu. „V oblasti antibiotik nyní nehrozí a nehrozilo, že by pacient nedostal léčbu a dnes si troufnu říct, že dokonce bude vždycky více variant léků, které si může vybrat, včetně antibiotických léků. My samozřejmě si uvědomujeme to riziko rezistence. V případě primárně chybějících předepisovaných léků, protože lékaři jsou zvyklí předepisovat nějaký lék, bude vždycky dostupná a je dostupná alternativa,“ uvedl Válek.

Dostupnost léků chce řešit na úrovni Evropské unie. „Jedním z možných řešení na úrovni Evropské unie je například společný nákup léčiv, který dává členským státům při jednání daleko lepší pozici, zvlášť s mimoevropskými výrobci, a to je to, co my doporučujeme dlouhodobě,“ řekl Válek.

Neskupujte léky, vyzval lidi ministr

Lidi vyzval, aby léky neskupovali. Hrozí totiž, že následně nebudou dostupné pro ty, kteří je skutečně potřebují. „Prosím, neskupujte ty léky. Nesnažte se je skupovat a nabízet pro ty, co je nepotřebují. Opravdu je to nesmysl, léků je dostatek. A pokud někdo skupuje léky, tak se pak může stát, že pacient, který je potřebuje, tak je v konkrétní chvíli nemá,“ požádal Válek občany.

Příčin nedostupnosti léků je několik. „Těch příčin, proč léky teď nejsou, je několik, tak samozřejmě jeden z důvodů je daleko vyšší nemocnost, pokud se podíváme na křivku nemocnosti, tak to množství nachlazení je vyšší než v roce 2019, tedy v předcovidových letech,“ uvedl ministr a dodal, že problémem je také to, že se lidé nenechali naočkovat proti chřipce. Dalším důvodem je plánování výroby. „Výrobci plánují produkci se zhruba rok a půl velkým předstihem. Takže, kdy plánovali výrobci výrobu léků na rok 2022? Plánovali ji začátkem roku 2021 a vzpomeňme si, co bylo začátkem roku 2021,“ připomněl ministr situaci ohledně koronaviru.

Fiala: Nehrozí, že by pacient nedostal léčbu

„Chci všem říci, že v oblasti antibiotik v tuto chvíli nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, kterou potřebuje. V případě chybějícího primárně předepisovaného léčebného přípravku jsou dostupné účinné alternativy,“ uvedl ve Sněmovně premiér Fiala.

Podle něj se zlepšila i situace kolem léků pro děti určené na snížení horečky. „V minulých týdnech byly dodány statisíce balení a do konce ledna by měly dorazit další desítky tisíc,“ řekl Fiala. „Situace nedostatku penicilinových antibiotik se také daří stabilizovat. V příštím týdnu přijde mimořádná dávka a během tohoto týdne už přišly do ČR některé dodávky jiných léčiv,“ dodal.

Nedostatek antibiotiky označil premiér za objektivně existující problém. „Je z velké části dán vyšší nemocností, než je v těchto měsících zpravidla běžné. Zčásti je ten nedostatek dán výpadkem výroby,“ popsal.

„Ministerstvo zdravotnictví velmi intenzivně jedná s výrobci o uspíšení dodávek, které jsou plánovány na pozdější období. Jedná také s distributory, aby bylo možné dovézt léčiva z jiných států EU, ale také ze Spojených států, z Kanady a z Austrálie. Probíhá jednání se společnostmi, které dodávají léčiva na český trh,“ informoval Fiala.

Video  Tajemství Flemingova objevu: Nejvýznamnější lék lidstva pomohlo objevit otevřené okno.  - Mall TV
Video se připravuje ...

paragraf ( 18. ledna 2023 15:08 )

vyráběj, vyráběj, ale už jsou na Ukrajině

jajas ( 16. ledna 2023 09:30 )

To určitě není akce na jeden den, ale ještě se nikdo z EU nepochlubil, že by o něčem, jako je dohoda, vůbec uvažovali, natož aby ji realizovali.

Jaryn19 ( 15. ledna 2023 18:15 )

přestěhovat výrobu léků není akce na jeden den, ta pravá krize nastala až po uvolnění covidových opatření v Číně, kdy se jim to tam sesypalo

jajas ( 15. ledna 2023 17:44 )

A jak řeší dodávky léků ostatní země EU, když, jak píšeš, řešení je dohoda zemí EU, a ta tady pravděpodobně není.

Jaryn19 ( 15. ledna 2023 12:33 )

Čína nedodá, protože tam mají kolaps

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa