Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velké finále kauzy Čapí hnízdo: Soud zprostil obžaloby Babiše i Nagyovou!

Aktualizováno -
9. ledna 2023
12:43
Autor: ČTK, Mii, for, man - 
9. ledna 2023
05:00

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Soudce Jan Šott nyní čte výrok rozsudku, své rozhodnutí následně zdůvodnil. Rozsudek není pravomocný.

  • Podle soudce Šotta se v kauze Čapí hnízdo neprokázalo, že by skutek popsaný v obžalobě byl trestným činem.
  • Zproštěn obžaloby byl Andrej Babiš i spoluobviněná Jana Nagyová.
  • Státní zástupce Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky.
  • Soud konstatoval, že nebylo prokázáno, že společnost Farma Čapí hnízdo byla účelově vyčleněna z Agrofertu. Důvodem byly spíše rodinné vztahy.
  • Babišův holding Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájemně nekonkurovaly, uvedl trestní soud. Nepůsobily totiž na stejném relevantním trhu.
  • Soudce Šott odůvodňuje zprošťující verdikt velice obsáhle. Výpovědi obou obžalovaných nicméně podle něj nebyly konzistentní, přesvědčivé ani logické. Soudce také připomněl, že Babiš i Nagyová se rozhodli neodpovídat ani policii, ani později soudu na otázky. „Je to jejich právo,“ konstatoval. Výpovědi tak byly podle něj kusé a mnoho věcí namísto objasnění „zanechaly v temnotě“.
  • Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.
  • Podle Babiše, kterého v tomto týdnu čeká první kolo prezidentské volby, je kauza vykonstruovaná, označuje ji za politický proces. Ve své závěrečné řeči se věnoval zejména tomu, jak podle něj různí lidé v případu zneužili jeho syna z prvního manželství Andreje Babiše mladšího, který trpí schizofrenií. 
  • Babiš nebyl stíhán pro jednání související s jeho politickou aktivitou, ale pro závažné podezření z ekonomické trestné činnosti, zdůraznil soudce.
  • Vyhlášení verdiktu chtěl narušit muž z řad veřejnosti. Muž, který seděl na jednom z padesátky míst vyhrazených pro neakreditovanou veřejnost, neuposlechl opakované výzvy justiční stráže, aby se uklidnil.

Vyhlášení rozsudku v kauze Čapí hnízdo dnes přilákalo do budovy pražského městského soudu zejména novináře. Zájemců z řad veřejnosti přišlo v předstihu jen několik, aby si vyzvedli vstupenku, která jim zaručila místo v jednací síni. Jeden z mužů z neakreditované veřejnosti byl na začátku jednání vyveden ze síně kvůli narušování. Video níže zachycuje, jak byl policisty vyveden.

Babiš požádal, aby nemusel osobně do síně. Raduje se na síti 

Obžalovaní Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (oba ANO) v pátek požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli osobně účastnit.

„NEVINEN! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ reagoval na rozsudek expremiér na twitteru. Ve 12:00 se k celé kauze Babiš vyjádří v Průhonicích. A zaradovala se na síti i manželka Monika. „Nedokážu slovy vyjádřit jak moc jsem dnes šťastná,“ uvedla. 

Nagyová dnes ČTK sdělila, že je šťastná a vděčná za rozhodnutí soudu. Potvrdilo, co ona i Babiš tvrdili uplynulých pět a půl roku, tedy že se žádný trestný čin nestal, že jsou nevinní, uvedla. „A jsem velice ráda, že máme nezávislé soudy, protože soud jasně prokázal, že rozhodoval na základě důkazů, faktů a zákonů, nikoliv na základě nějakých domněnek a mediálních výstupů,“ dodala. I kdyby se státní zástupce odvolal, věří tomu, že vyšší instance potvrdí dnešní rozhodnutí městského soudu.

Podle stávajícího premiéra Petra Fialy (ODS) je rozsudek třeba respektovat.  „Na mnoho let probihajici případ, který veřejnost sledovala, si každý vytvořil nějaký názor. Co je ale podstatné: Ty opravdové politické zapasy se v demokracii odehrávají ve volbách, nikoliv v soudních síních. A tato veliká příležitost nás čeká už tento pátek a sobotu. Pojďme k volbám a pojďme řešit budoucnost,“ uvedl. 

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro Babiše a Nagyovou tříletou podmínku s odkladem na pět let. Pro oba zamýšlel také peněžité tresty, Babišovi navrhl trest ve výši deseti milionů korun, Nagyové 500 000 korun.

Nagyová byla obžalovaná z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. 

„Myslím, že je absolutně skandální, jakým způsobem se tady vede politický boj,“ řekl Babiš novinářům po pátečním jednání, kde zazněly závěrečné řeči. Nejhorší je, když lidé zneužijí nemocné děti proti politikovi, řekl. Poněkolikáté zopakoval, že celý proces je vykonstruovaný. „Nebyl předložen jeden důkaz, že bychom něco byli udělali protizákonně, ani paní Nagyová ani já,“ dodal.

Podle Babišova obhájce Michaela Bartončíka neexistuje žádný důkaz o tom, že by se Babiš v souvislosti s Čapím hnízdem dopustil trestného činu. Soud požádal, aby poslance obžaloby zprostil. A tak se také nakonec stalo.

Video  Čapí hnízdo: Babiš zproštěn obžaloby! Soudce Šott přečetl rozsudek, nejde o trestný čin  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Odůvodnění bude dlouhé, varoval soudce

Šott dopředu informoval, že odůvodnění bude dlouhé vzhledem k tomu, jak je spis rozsáhlý - měl přes 35 tisíc stran a proběhla řada výpovědí. Šott nejdříve přednesl, jak vlastně probíhal celý proces od úplného počátku a proč bylo zahájeno trestní řízení. 

Soudce mimo jiné zmiňoval i to, jaká je definice malého podniku - tedy že je důležité i to, kolik má zaměstnanců apod. Připomněl i vyjádření státního zástupce, který poukázal na to, že nebylo dokázáno, že by Čapí hnízdo nebyl nezávislý a malý podnik a věci v žádosti o dotaci tak nebyly nepravdivé. Vrátil se k tomu, že se Šaroch rozhodl zastavit trestní stíhání a že bylo znovu obnovené nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Podle soudce se nepodařilo prokázat, že skutečným vlastníkem akcií Farmy Čapí hnízdo byl Andrej Babiš.

Podle soudce státní zástupce Šaroch dodnes přesně nevěděl, jak jsou firmy v rámci Agrofertu propojené, jaký je mezi nimi vztah a jaká byla jejich podnikatelská činnost. Dle Šotta navíc při obnovení stíhání Pavlem Zemanem se Šaroch neřídil jeho radami, aby změnil dokazování.

Video  Babiš o rozsudku k Čapímu hnízdu: Mám obrovskou radost. Emoce jsem si vyřídil s posteli   - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Soudce mluvil více jak tři hodiny. Mimo jiné zdůraznil, že nešlo o politické stíhání, jak tvrdil Babiš, ale o stíhání z podezření z ekonomické trestné činnosti.

Šott také mluvil o tom, že soud uvěřil Babišovi juniorovi, že nepodepsal převzetí akcií k Čapímu hnízdu. Obžalovaný expremiér Andrej Babiš (ANO) to podle soudce musel a musí vědět. Zároveň ale nelze kategoricky říci, že dokument za syna podepsal přímo obžalovaný. Skutečnost, že Babišův potomek akcie nepřevzal, navíc podle soudu nemá žádný vliv na posouzení Babišovy viny v dotační kauze.

Zároveň ale zdůraznil, že Babiš starší neměl žádný logický důvod shánět bílého koně a dělat ho ze svého syna, když mohl přepsat více akcií farmy na svou ženu. Babišovy kroky soudce označil „spíše za snahu rozdělit podnik spravedlivě mezi členy rodiny“.

Žalobce: Babišova řeč byla zajímavá

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle Šarocha to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Jejím vyplacením podle žalobce vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun.

Žalobce v pátek novinářům řekl, že Babišova závěrečná řeč byla „zajímavá, ale nepřekvapující“. Závěrečné řeči obhájců a jejich práci v trestním řízení označil za prvotřídní. „To, že kritizují mé nedostatky v práci, ať už domnělé nebo skutečné, tak toto patří k věci a je to jejich práce,“ dodal Šaroch.

modrosvazak ( 10. ledna 2023 00:45 )

Stejně piráti jedou cestu Zelených, Věcí veřejných, nikým nevolených Lidem a podobných vozembuchů.

modrosvazak ( 10. ledna 2023 00:41 )

Jo, jo.. ta by měla raději mlčet, ale znáte to ukecaná důchodkyně, ta bude furt dokola plkat furt jedno a to samé dokola, jenom aby mohla plkat nesmysly.

modrosvazak ( 10. ledna 2023 00:37 )

Ale to jsme rádi, že na to těšíš nejvíce..

modrosvazak ( 10. ledna 2023 00:35 )

To jsi, ale to nám nemusíš furt zdůrazňovat, když to dávno už víme. Ale jako sebekritika a sypání popela na máslem pomazané hlavy vinikající..

modrosvazak ( 10. ledna 2023 00:28 )

Jestli to chlapec neví, tak by se neměl ani zapojovat do diskuse. To ví dneska každý snad mimo tohoto chapečka a hadroše, možná ještě sem tak nějaký ten vymytý "uvědomělý" svazáček. Lepší by bylo kdyby v té své komůrce s počítačem raději ani nedutali a tím se neodkrývali, jak na tom jsou s vědomostmi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa