Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EET od nového roku skončí! Zrušení podepsal Zeman. Schválil i změny u důchodů a příspěvků

Aktualizováno -
16. prosince 2022
14:54
Autor: ČTK, Mii, lig - 
16. prosince 2022
14:41

Elektronická evidence tržeb (EET) skončí ke konci letošního roku bez náhrady. Příslušný zákon, který ji ruší, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Hlava státu také podepsala novelu o státní podpoře, díky které přídavky na dítě vzrostou od ledna o 200 korun na 830 až 1580 korun měsíčně. Předloha také srovnává podmínky u příspěvku na bydlení a upravuje dávky pomoci v hmotné nouzi. Informoval o tom Hrad. Co dalšího Zeman podepsal?

Evidence tržeb začala fungovat od 1. prosince 2016, ale od jara 2020 byla kvůli pandemii covidu přerušená do konce letošního roku. Stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zrušení schválit nepodařilo, začala by EET od příštího roku opět fungovat, navíc by se rozšířila na všechny obory, na které se dosud nevztahovala.

Zrušení EET navrhl kabinet Petra Fialy (ODS), neboť způsob evidence označil za zbytečnou zátěž jak pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence. Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš, který EET v minulosti prosadil, již dříve uvedl, že EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun. Podle odpůrců EET exaktní čísla neexistují a výnosy vycházejí z odhadů. Podle zastánců evidence její zrušení posílí šedou ekonomiku.

Vyšší příspěvky

Na dětské přídavky mají nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte je vládní novela zvedá na 830 korun, 970 korun a 1080 korun měsíčně. V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, studuje, je na rodičovské či má důchod, jsou dávky o 500 korun vyšší. Od ledna budou činit 1330 korun, 1470 korun a 1580 korun měsíčně. Dopady zvýšení přídavku na dítě na státní rozpočet vyčíslilo ministerstvo práce a sociálních věcí na asi 666 milionů korun ročně.

U příspěvku na bydlení novela sjednocuje podmínky nároku mezi obyvateli Prahy a ostatních obcí. Příspěvek budou moci dostat také v hlavním městě lidé nebo rodiny, kterým na úhradu bydlení nestačí 30 procent příjmů. Nyní je to v Praze 35 procent.

Změny u důchodů

Zeman také podepsal důchodovou novelu, díky které zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči budou moci od ledna předčasně odcházet do důchodu bez krácení penze. Zároveň prominentům bývalého komunistického režimu klesnou starobní penze. Snížení důchodů se dotkne tří tisícovek lidí.

Dřívější penzi bez krácení částky nyní mají jen horníci z hlubinných dolů. Nově budou mít tuto možnost, a to až o pět let, podle novely podnikoví hasiči a členové výjezdových skupin a operátoři středisek zdravotnické záchranné služby a také záchranáři horské služby. Po odpracování 4400 směn, tedy zhruba 20 let, by tito pracovníci mohli podle předlohy chodit na odpočinek o dva a půl roku dříve. Za každých dalších 74 směn by přibyl ještě měsíc až do hraničních pěti let. Plný nárok by tak vznikl zhruba po 30 letech práce.

Opoziční poslanci ANO upozorňovali na to, že nynější vládní návrh obsahuje horší parametry, než jaké byly v úpravě předčasných záchranářských penzí schválené v minulém volebním období. Plný nárok měli mít záchranáři po 20 letech práce.

Automatické datovky nenastanou

V neposlední řadě Zeman podepsal zrušení automatického zakládání datových schránek od příštího roku. Datovou schránku tak řadoví občané budou moci získat nadále jen na vyžádání.

Automatické zřízení datové schránky hrozilo od příštího roku lidem, kteří by se přihlásili například bankovní identitou nebo elektronickým občanským průkazem ke kterékoliv digitální službě státu. Podle vlády byl tento plán „příliš ambiciózní“ a zkomplikoval by život lidem s nižšími digitálními dovednostmi. Lidé by sice mohli schránku znepřístupnit, bylo by to pro ně podle kabinetu příliš zatěžující. Lidem bude nadále vytvoření datové schránky nabízeno jako možnost, nikoli jako povinnost.

Video  Prezident Miloš Zeman dorazil do Sněmovny na jednání o rozpočtu  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

dynaty ( 17. prosince 2022 21:16 )

ale tento článek a tato diskuze je o EET, takže nechápu co se navážíš do komentáře nicku stařec a taky nechápu proč se navážíš do malé ryby (Babiš) a nezmíníš ty opravdu velké

dynaty ( 16. prosince 2022 20:49 )

a co to má společného s tím, že podnikatelé odrbávají stát?

nespokojeny ( 16. prosince 2022 17:11 )

No právě daně a zaměstnanci.

stařec ( 16. prosince 2022 16:46 )

Zamezit podnikatelům aby kradli,se dnes říká zbytečná zátěž!!!!! Fialový hnus!!

panda82 ( 16. prosince 2022 14:55 )

a úvěr 5 miliard na UA bude splácet kdo, to co dáváte čechům to je mazání medu kolem úst

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa