Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vláda schválila strop na ceny elektřiny a plynu i pro velké firmy. Síkela: Konečně budou mít jistotu

Aktualizováno -
14. prosince 2022
16:23
Autor: ČTK, lig, Mii - 
14. prosince 2022
07:23

Vláda dnes schválila zastropování cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Ty budou v příštím roce platit stejné ceny, jaké už vláda dříve nastavila pro ostatní odběratele. Stejně jako v případě malých firem bude zastropování platit do 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby z posledních pěti let. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Pro velké firmy by měl platit v příštím roce stejný cenový strop, jaký už vláda dříve nastavila pro ostatní odběratele. Kabinet na podzim stanovil stropy na 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za MWh plynu.

„Firmy konečně budou mít jistotu kolik za energie zaplatí,“ řekl Síkela. Připomněl, že stát dříve k zastropování i pro velké podniky přistoupit nemohl, protože to neumožňovala evropská legislativa. Nově to ovšem umožňuje upravený dočasný krizový rámec, kterým Evropská komise povolila státům finančně podporovat průmysl a velké společnosti.

„Je to pomoc, děkujeme za to,“ ocenil na tiskové konferenci šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle něj bylo vyjednávání dlouhé a výsledek „není žádná sláva“, ale stále je za něj rád.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podotkl, že cenový strop na energie pro velké podniky je klíčový pro konkurenceschopnost českého průmyslu. Zároveň z toho ale budou benefitovat i občané, díky stropu se sníží riziko, že firmy budou propouštět. Pomoc podle něj bude stejná jako v cizině. 

Státní rozpočet by rozšíření cenového stropu mělo vyjít na dalších maximálně 40 miliard korun. Celkově by tak cenový strop na energie pro všechny odběratele měl vyjít na maximálně 170 miliard korun. Stát na to podle Stanjury použije peníze, které vybere z mimořádné daně z mimořádných zisků energetických, petrolejářských či těžebních firem a bank, a také ze zastropování tržeb výrobců elektřiny. Podle ministerstva financí by opatření měly příští rok přinést do rozpočtu přes 100 miliard korun.

Ostatní body jednání vlády

Životní minimum pro jednotlivce by se mohlo od ledna zvýšit z 4620 na 4860 korun, tedy o 5,2 procenta. Existenční minimum by se mohlo zvednout z 2980 na 3130 korun. Minimum se letos kvůli růstu cen upravovalo letos už dvakrát. Od dubna rostlo o deset procent a od července pak téměř o devět procent. Slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor.

Solidární příspěvek pro lidi, kteří zdarma ubytovávají uprchlíky u sebe doma či ve svém volném bytě, by se mohl podle dalšího návrhu ministerstva práce vyplácet i v prvním čtvrtletí příštího roku. Výdaje na čtvrt roku by mohly činit 534 milionů korun. Kabinet projedná také možné přijetí úvěru 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) od Evropské investiční banky na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Podle serveru czdefence.cz má vláda na programu i nákup munice za 10,17 miliardy korun bez DPH od české společnosti STV GROUP a.s. Mezi body jednání i usnesení, které se týká projektu horkovodu z jaderné elektrárny v Dukovanech do Brna. Ministři by také mohli jmenovat nového státního tajemníka na ministerstvu školství, kterým by se podle Deníku N měl stát Ondřej Andrys z České školní inspekce.

Video  Epicentrum: Vít Rakušan o prvním roce vlády, válce i migrační krizi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

st.rec ( 15. prosince 2022 09:47 )

Poslanci a "politici" si přidali o desítku navíc,takže teď si MPA pospíší s výzvou k šetření a ne žití nad poměry.Děkuji.Kdysi se říkalo že socialismus bude až budou všichni mít všeho dost.Už toho dost opravdu máme.

Jaryn19 ( 14. prosince 2022 16:14 )

za socíku bylo podstatně víc sebevražd. Dnes bulvár každou sebevraždu omílá několik dní, za socíku ji nedávali raději ani do černé kroniky..

Jaryn19 ( 14. prosince 2022 16:07 )

majitel Madety 12.12.2022 odhadl brzkou cenu másla na 45 Kč. Tomu věřím spíš než Kovandovi, který neustále straší vysokými cenami - benzínu, potravin atd

havran2 ( 14. prosince 2022 10:40 )

Bohužel, za to všechno může naše " SLEPENÁ " vláda ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa