Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trest pro Baláka je nepřiměřeně mírný, tvrdí žalobkyně. Za těžbu kamene v Lánech dostal pokutu

Autor: ČTK, for - 
1. prosince 2022
20:01

Státní zástupkyně se odvolala proti rozsudku, který šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi uložil pokutu a zákaz činnosti v kauze těžby kamene v Lánské oboře. Žalobkyně považuje trest za nepřiměřeně mírný, řekla webu Aktuálně.cz. Případem se bude zabývat Krajský soud v Praze. Balák vinu odmítá. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

Balák podepsal podle žalobkyně Denisy Sotákové nevýhodnou smlouvu na prodej kamene, který prodal výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Státní zástupkyně tvrdí, že tak způsobil škodu zhruba 1,6 milionu korun.

Počátkem letošního srpna uložil kladenský soud Balákovi peněžitý trest 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, jež spravují státní majetek. Podle žalobkyně je to ale nedostatečné. „Trest považuji za nepřiměřeně mírný,“ řekla Aktuálně.cz. Minulý týden proto rozhodla, že podá proti verdiktu odvolání.

Proti rozsudku se odvolal i Balák. Trvá na své nevině a rozsudek napadl v plném rozsahu, uvádí server.

Jaký trest v odvolání navrhla, Sotáková neuvedla. U kladenského soudu pro Baláka navrhovala za trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky, peněžitý trest 1,6 milionu korun a zákaz činnosti na čtyři roky v organizacích spravujících státní majetek.

Kauza těžby kamene v Lánské oboře není jediným případem, kvůli kterému stál Balák před soudem. Koncem března byl pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Prezident Miloš Zeman mu však udělil milost.

V říjnu Balák oznámil, že ve funkci ředitele Lesní správy Lány ke konci letošního roku skončí. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal.

Video  Reflexe Kalouska a Stoniše 49: Milost pro Miloše Baláka je výrazem feudálního přežitku.  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa