Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noviny z vlády: Ochrana pro Ukrajince se patrně prodlouží. A chystá se revize dávek pro uprchlíky

Aktualizováno -
30. listopadu 2022
16:17
Autor: ČTK, for, swp - 
30. listopadu 2022
07:35

Uprchlíci z Ukrajiny před ruskou vojenskou agresí asi dostanou možnost prodloužit si dočasnou ochranu v Česku do konce března 2024. Novelu schválila vláda, nyní ji posoudí Parlament, řekl dnes novinářům vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dočasná ochrana má podle nynějších předpisů trvat maximálně do konce března příštího roku, podle vnitra však dosavadní stav válečného konfliktu nenasvědčuje tomu, že by v blízké době byl možný návrat uprchlíků do jejich domovů.

Dočasná ochrana držitelům umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Úřadům prodloužení ochrany podle Rakušana umožní také zjistit, kolik uprchlíků se na území Česka stále nachází.

„Využijeme to ke sběru všech potřebných dat, která chceme mít k dispozici a na základě toho budeme pracovat na dalších adaptačních a integračních programech,“ řekl Rakušan.

Od únorového vpádu ruské armády na Ukrajinu do úterý Česko vydalo 463 804 dočasných víz. Rakušan na začátku listopadu uvedl, že zhruba pětina ukrajinských uprchlíků se už z Česka vrátila domů. V současnosti podle ministra ukrajinská populace tvoří v Česku 3,4 až 3,7 procenta obyvatel, což znamená zhruba 355 000 až 390 000 lidí. Přesný počet však podle něj nelze zjistit kvůli volnému pohybu v EU, usnadní to právě přeregistrace.

Ministerstvo chce podle návrhu proces prodlužování dočasné ochrany kvůli značnému počtu Ukrajinců rozložit do dvou etap. „Fakticky totiž prodloužení dočasné ochrany spočívá ve vylepení takzvaného vízového štítku, je tedy nutná osobní přítomnost cizince na pracovišti ministerstva vnitra,“ uvedl úřad. Cizinci se proto budou muset do konce března elektronicky registrovat, obdrží termín a do konce září příštího roku se budou muset dostavit osobně. Kdo tak neučiní, tomu dočasné vízum zanikne a bude muset žádat o nové.

S nastupující zimou se do zahraničí mohou vydat Ukrajinci, které ruské útoky na infrastrukturu připravily o teplo, elektřinu a vodu. Nelze proto podle ministerstva vyloučit další migrační vlnu, na kterou bude muset úřad vyčlenit další zaměstnance a policisty.

„Proto je navrhováno, aby vláda mohla za této mimořádné situace rozhodnout o tom, že prodloužení dočasné ochrany by spočívalo pouze v registraci prostřednictvím elektronického formuláře, tedy nedocházelo by k fyzickému vylepování vízových štítků,“ uvedl úřad.

Součástí novely je na návrh ministerstva zdravotnictví také možnost jednoduššího získání kvalifikace v oboru psychologie, protože s příchodem lidí zasažených válkou vzrostla poptávka po těchto službách. Novelizace se dotkne i pravidel pro zápisy ukrajinských dětí k předškolnímu vzdělávání a povinné školní docházce pro nadcházející školní rok. Také se zjednodušují pravidla pro vyřazení dítěte z mateřské školy, protože tyto děti se často s rodiči vracejí na Ukrajinu, neinformují školku a blokují dále místo.

Revize dávek pro uprchlíky

Ministerstvo práce má do poloviny ledna navrhnout, jak by měly od dubna vypadat dávky pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Má připravit revizi systému podpory. Uložila mu to vláda, uvedl vicepremiér Rakušan. Asistenční centra pro příchozí budou podle něj kraje provozovat do konce března, pak od nich provozování převezme stát.

Uprchlíkům s vízem k ochraně stát vyplácí humanitární dávku 5000 korun na pořízení základního vybavení pro začátek života v ČR. Příchozí v nouzi ji mohou pobírat opakovaně, ale nejdéle dalších pět měsíců. Dávka není pro ty, kteří mají zajištěné ubytování se stravou a vybavením. Běženci, kteří jsou v ČR víc než půl roku a jsou v tísni, pak mohou požádat o další podporu.

Od šestého měsíce po získání dočasné ochrany může dospělý dostat částku ve výši životního minima, nyní tedy 4620 korun. Pro děti a mladé do 18 let to může být teď 3320 Kč. Úřady práce pak posílají ještě solidární příspěvek těm, kteří zdarma u sebe doma či ve svém volném bytě ubytují uprchlíky aspoň na 16 dní v měsíci.

„Ministerstvo práce má do 15. ledna představit revizi systému, jak bude vypadat od 1. dubna s dávkami a příspěvky. Druhý rok se pojede podle nových pravidel,“ řekl Rakušan.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že se český sociální systém uprchlíkům plně neotevře. Podle Jurečky je důvodem hlavně to, že by to úřady nebyly schopny personálně a technicky zvládnout. Česko tak vyplácení humanitární dávky prodlouží, uvedl ministr.

Asistenční centra, kde mohou uprchlíci po příjezdu získat pomoc, zajistit si ubytování a vyřídit i další náležitosti, budou kraje podle vicepremiéra provozovat do konce března. Od dubna pak zajištění provozu převezme stát. „S kraji jsme se dohodli,“ uvedl ministr vnitra.

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ad-ga ( 1. prosince 2022 08:04 )

Rakušan - Ukrajinští uprchlíci se mohou na zimu vrátit, zatím jich je v ČR jen půl milionu, s prezidentem Zelenskym jsme se bavili o dalším milionu, které by mohla ČR zvládnout. Přidali jsme ubytovatelům dotace za ubytování uprchlíků, soc.dávky pro příchozí Ukrajince budou vypláceny ve stejné výši jako doposud (Jurečka). Státní rozpočet to bude stát zhruba o 50-60 miliard víc.

Poznámka:Na vládní debatě o škrtech v rozpočtu se projednávali věci jako zrušení valorizace důchodů, delší odchod do penze a snížení rodičovských příspěvků.

2) Dva aktuální případy:

a) Soused, důchod 20.000 nájem a energie 16.000. Zbývá na jídlo a vše další 4.000.

b) Ukrajinka (u nás v práci)

ona, její matka a syn 15.000 od ČR, výplata za zkrácený úvazek 10.000, důchod z UA chodí 3.500 korun, mateřská 2.800 korun, nájemné a energie neplatí, platí ČR. Zbývá 31.300. Hezké ne?

hejhej ( 30. listopadu 2022 20:06 )

pavel45:
Neschopní ministři a úplně neschopný, užvaněný premiér.

al.bunda ( 30. listopadu 2022 17:18 )

revize dávek doufám znamená jejich zrušení......

e.lesanova ( 30. listopadu 2022 16:33 )

Pro začátek by stačilo, kdyby Rakušan našel oněch skoro 100 tisíc, které mu lavírují v počtech. A buď jsi tady nebo na UA. Nic mezi tím, aby si sem jezdili jen pro kapesné. Každý označkován a prověřen, stejně jako našinec. Jezdí sem vesměs stejně jen majetnější, nebylo by od věci jim zbytečně necpat dávky, pokud jsou dostatečně solventní. Vzhledem k tomu, že naše zdravotnictví kolabovalo i před tím takřka půlmilionovým nárůstem, nelze poskytovat léčbu zdarma, prostě na to NEMÁME, kdy pořádáme sbírky i na léčbu našich dětí a mnoho seniorů nemá na potřební léky. Pomáhat může ten, kdo na to má, my, kteří už jedeme jen na dluh, už ne.

JaPi ( 30. listopadu 2022 10:23 )

Proto je třeba zrušit omezení na počet politických náměstků na minis­terste­v...­.hurá­ááá, ať žije naše vládnoucí koalice. Další cíl byl splněn a trafiky jsou zajištěny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa