Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádky kolem plynového stropu blokují unijní plány. Síkela popsal bouřlivou diskusi a svolává další jednání

Aktualizováno -
24. listopadu 2022
16:40
Autor: ČTK, for, swp - 
24. listopadu 2022
13:02

Země Evropské unie se dnes shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi, jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Po jednání s kolegy z unijních zemí to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela, podle něhož bude české předsednictví pracovat na dosažení dohody. Síkela dodal, že na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

Dnes dala většina zástupců vlád najevo nespokojenost s návrhem cenového stropu, který v úterý předložila Evropská komise (EK). Naproti tomu na společných nákupech plynu, vzájemné solidaritě a rychlejším povolování obnovitelných zdrojů energie se ministři v principu dohodli.

„Ještě neotevíráme šampaňské, ale dáváme lahev do lednice,“ řekl Síkela po zasedání. Dal najevo spokojenost se shodou na zmíněných bodech, které mají EU pomoci lépe se vyrovnat se současnou energetickou krizí. Ministr podotkl, že diskuse o plynovém stropu byla místy velmi bouřlivá a země dávaly najevo rozdílné názory na jeho parametry.

Většina členských zemí reagovala kriticky na návrh komise, který by na klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vytvořil u kontraktů na následující měsíc cenový strop 275 eur (zhruba 6700 Kč) za megawatthodinu (MWh). Spouštěl by se ovšem pouze v případě, kdy by cena převyšovala tuto hranici nejméně dva týdny a zároveň byla po deset dní výrazně nad cenou zkapalněného zemního plynu (LNG) ve světě. Ceny plynu v TTF jsou pro evropský trh určující.

Řada ministrů hovořila o tom, že tento strop je v praxi nepoužitelný. Podle Síkely bude české předsednictví pracovat na tom, aby se státy dokázaly na parametrech mechanismu shodnout.

Návrh komise cupovali ministři už při příchodu

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) očekával problémy už při příchodu na jednání. Návrh Evropské komise (EK) označil za problém. Kritika zazněla také od zástupců dalších zemí - polská ministryně dokonce řekla, že si komise dělá legraci.

Členské země EU přijaly poměrně chladně úterní návrh Evropské komise (EK), který by na klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku vytvořil pro kontrakty na následující měsíc cenový strop 275 eur (zhruba 6700 Kč) za megawatthodinu (MWh). Spouštěl by se ovšem pouze v případě, kdy by cena převyšovala tuto hranici nejméně dva týdny a zároveň byla po deset dní výrazně nad cenou zkapalněného zemního plynu (LNG) ve světě. TTF je pro ceny plynu pro evropský trh určující.

Návrh sklidil kritické reakce od představitelů některých unijních zemí, které dlouhodobě prosazují razantnější intervenci. Důvodem jsou mimo jiné parametry stropu, který by se v navržené podobě nespustil ani na konci letošního léta, kdy cena plynu v TTF přesáhla 300 eur za MWh. Před rokem stál plyn v TTF kolem 43 eur, před dvěma lety asi 15 eur za megawatthodinu.

„Já jsem zaznamenal ty některé velmi emotivní reakce v médiích na tento návrh a očekávám, že ta dnešní diskuse bude spíše bouřlivá,“ řekl ráno Síkela. „Nejdřív jsme měli problém, protože komise nebyla schopna s žádným návrhem přijít. Teď máme opačný problém, a to je ten návrh, s kterým komise přišla,“ dodal.

„Pro nás je to tak trochu vtip, po tolika měsících diskusí,“ řekla později novinářům polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová, podle níž text předložený komisí není uspokojivý pro žádnou členskou zemi. Její belgická kolegyně Tinne Van der Straetenová pak uvedla, že úterní návrh neobsahuje jasný příslib dopadu na ceny plynu.

Například řecký zástupce dnes podle agentury Reuters navrhl, aby cenový strop činil 150 až 200 eur za megawatthodinu. To je podle něj realističtější, protože vlády některých unijních zemí nejsou ochotny akceptovat tak vysoké ceny.

Návrh podle všeho nepřinesl průlom v několik měsíců trvajících tahanicích o tom, zda a případně jak zastropovat cenu plynu v EU. Členské země nyní budou diskutovat o případné úpravě parametrů navrženého mechanismu. České předsednictví v Radě EU kvůli dotažení této debaty svolává další mimořádnou energetickou radu, která by se uskutečnila před prosincovým summitem EU, pravděpodobně 13. prosince. 

Video  Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent  - ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. listopadu 2022 08:19 )

"Světový lídr?" No právě, vždyť se to všechno právě děje jen kvůli němu. 😂🧣 Lže si a věří si.

LuCo ( 25. listopadu 2022 19:17 )

Síkela je zkrátka šikula k pohledání! Celá EU nám jej závidí....Co krok to nápad za prd!!!

Jirik-ta ( 24. listopadu 2022 18:19 )

10 citátů siouxského indiána, které vás donutí se zamyslet nad „moderní“ společností

Jaryn19 ( 24. listopadu 2022 17:38 )

vše chce hodnotit zpětně. Co dnes vypadá špatně, nemusí dopadnout špatně

Jaryn19 ( 24. listopadu 2022 17:37 )

protože nechtějí dopadnout jako Maďarsko, které podepsalo smlouvu s Ruskem. Včera vypadala jako vítězství a dnes to je spíš prohra

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa