Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hádky poslanců o novinku u energií: Pětikoalice protlačila odvody pro výrobce energií, ANO zuřilo

Aktualizováno -
18. listopadu 2022
14:23
Autor: ČTK, lig, simao - 
18. listopadu 2022
06:51

Na výrobce elektřiny zřejmě dopadne povinnost platit odvody z nadměrných příjmů z jejího prodeje. Novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici ceny elektřiny u výrobců, dnes schválila Sněmovna ve stavu legislativní nouze. A právě proti tomu protestovali zástupci ANO, kteří neviděli důvod projednávat novinku v tomto režimu. Stát plánuje na odvodech vybrat asi 80 miliard korun. Mají sloužit ke kompenzacím za vysoké ceny energií. Zákon ale musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. ANO navrhovalo, aby část zisků přešla pod kraje, města a obce.

Stanovení maximálních cen pro výrobce energií vychází z evropského nařízení. Český zákon pak stanoví postupy, jak toto nařízení uplatnit a jak vybírat související odvody.

Odvody má mít na starosti Energetický regulační úřad, kterému by měla pomáhat finanční správa. Vláda odhaduje, že v příštím roce takto získá do rozpočtu 80 miliard korun

Pro schválení zákona hlasovalo 80 přítomných koaličních poslanců. Klub opozičního hnutí ANO se při závěrečném hlasování většinově zdržel stejně jako klub SPD. V sále bylo podle hlasovací sjetiny přítomno 146 poslanců.

Odvod se bude podle ministerstva průmyslu vztahovat už na elektřinu vyrobenou od letošního 1. prosince. Bude tvořit 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawatthodinu. Maximální ceny u výrobců elektřiny se budou lišit podle zdroje a měly by zaručit i přiměřený zisk.

Sněmovna danou novelu energetického zákona projednávala na žádost vlády ve stavu legislativní nouze. To umožňuje schválit zákon i během jednoho dne včetně případných pozměňovacích návrhů.

„Nevidím důvody pro projednání ve stavu legislativní nouze,“ řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. „Jaká škoda vznikne státu, když proběhne řádný legislativní proces, když ten zákon budeme mít o měsíc později?,“ ptal se předseda ústavně právního výboru Radek Vondráček (ANO).

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zdůraznil, že nařízení EU, na které projednávaná novela reaguje, bylo přijato 6. října a už 1. prosince začne být přímo použitelné. Prvním odvodovým obdobím má být proto již letošní prosinec.

Energetické firmy budou muset podat za toto období své první vyúčtování a sněmovní hospodářský výbor navrhuje, aby na to měly místo 25 dní až dva měsíce.

Ministr Síkela řekl, že pokud chce stát v příštím roce vybrat 80 miliard korun, pak mu za každý měsíc vychází zhruba sedm miliard korun. „Jestli je toto hrozba mimořádné škody, to já už nechám na posouzení právníků, ale v současné situaci si myslím, že se jedná o mimořádné částky,“ řekl.

ANO chtělo část peněz pro kraje a obce

Opoziční ANO dnes ve Sněmovně opět navrhlo, aby část z navrhovaných odvodů z příjmů prodeje elektřiny dostávaly i kraje, obce a města. Spoluautorka návrhu Jana Mračková Vildumetzová (ANO) poukázala na to, že když vláda plánuje vybrat na tomto odvodu asi 80 miliard korun a příjem má směřovat výlučně státu, přijdou samosprávy o peníze.

Mračková uvedla, že pod návrhem jsou podepsány tři desítky poslanců ANO, vesměs komunálních politiků. V zákoně podle ní není napsáno, že peníze musí jít na podporu energetiky, a vláda tak dostane bianco šek. Nesouhlasil s ní ani předseda hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS), který stejně jako ministr Síkela argumentoval tím, že se peníze samosprávám vrátí v podobě horního limitu cen elektřiny.

Adamec předložil návrh, který by vládě umožnil zavést horní hranice cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Podobu zastropování cen pro tyto společnosti by kabinet stanovil svým nařízením. Bude muset být v souladu s pravidly veřejné podpory a bude podléhat souhlasu Evropské komise.

Zavedení cenových stropů pro výrobce

Novela zavádí takzvané cenové stropy, tedy horní hranici příjmu z prodeje energie. Z příjmu nad tuto hranici budou výrobci platit stanovený odvod. Lišit se bude podle zdroje. Sazba odvodu má představovat 90 procent z nadměrného příjmu.

Odvod se nebude vztahovat na elektřinu vyrobenou ve zdroji o výkonu do jednoho megawattu, na elektřinu z podporovaného zdroje energie, z biometanu, z přečerpávacích elektráren a některých vodních elektráren.

Odvod z příjmů z prodeje elektřiny navazuje na nedávno schválenou daň z mimořádných zisků - tzv. válečnou daň, nebo také windfall tax. Vláda původně plánovala, že na ní vybere asi 85 miliard korun a dalších zhruba 15 miliard Kč by měl přinést uvedený odvod.

Odvod ale bude daňově uznatelným výdajem ze základu daně z mimořádných zisků. Vláda proto v důvodové zprávě k projednávané novele energetického zákona snížila odhad příjmů daně z neočekávaných zisků až na 45 miliard korun. Přesto by tak společně na obou uvedených titulech měla vybrat do státního rozpočtu v příštím roce až 125 miliard Kč místo původních 100 miliard Kč.

Havlíček: Problém s dvojím zatížením

Místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) přesto poukazoval na problém s možným dvojím zdaněním, případně dvojím zatížením. Podle něj to může být v rozporu s ústavním pořádkem.

Zástupci ministerstva financí však v úterý v rozpočtovém výboru vyjádřili přesvědčení, že dvojí zdanění, tedy odvod a daň z mimořádných zisků, by nemělo být možné. Odvod bude tedy skutečně daňově uznatelným výdajem podle zákona o daních z příjmů.

Opoziční řečníci poukazovali například na to, že některé recepty radili vládě už na začátku roku, ale vláda s nimi přichází až nyní a chce je prosazovat v legislativní nouzi. Síkela ale uvedl, že evropské nařízení bylo přijato až 6. října. „Je pravda že vy jste mohli některé věci udělat už předtím,“ prohlásil Patrik Nacher (ANO). Pak by podle něj hrozící škoda nebyla tak velká.

Video  Ptám se, pane premiére: Daně, rozpočet, energetická krize a válečná daň  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 20. listopadu 2022 21:49 )

no přesně.

Jirik-ta ( 20. listopadu 2022 21:48 )

že se hádaji, ale jenom jako.🧣👘😍

Jirik-ta ( 20. listopadu 2022 09:05 )

Vojenské impérium USA: Vizuální databáze
http­s://wor­ldbe­yondwa­r.or­g/no-bases/

Na 30 let a levně. Dodávky plynu z Ruska do Číny se raketově zvýšily. Čím bude EU konkurovat? (youtube)🧣

jajas ( 19. listopadu 2022 17:21 )

Takže to "rychle" schválili, aniž by se informovali, že to lze udělat? Co to tam mají za "orbodníky amatéry", kteřítaková zásadní věci neznají? Vypadá to na žaloby kvůli dvojímu zdanění, které EU nepovoluje. Eu povoluje pouze zavedení horní hranice ceny elektřiny u jejích výrobců a pak ještě cílené snižování poptávky po elektřinu napříč ekonomikou dané členské země. Legislativa EU nepočítá s daní na výrobce elektřiny, protože na ně se vztahují už výše zmíněné odvody plynoucí ze stropů. Evropská legislativa výslovně uvádí, že daň z mimořádných zisků má dopadnout na společnosti činné v odvětvích zpracovávajících surovou ropu, zemní plyn, uhlí a konečně také v odvětví rafinačním. Tedy nikoli na odvětví výrobců elektřiny. Takže další "blamáž" naší skvělé a odborné vlády, která zaměstnává mnohem více "poradců a odboríků" než by bylo vhodné. Zvláště, pokud neznají zásadní postupy....jsme v pééérdeli, pokud to takhle půjde dál...a věřím, že to takhle budou "mastit" i v budoucnu....

Jaryn19 ( 18. listopadu 2022 21:52 )

kdo koupil akcie ČEZu pod 500 Kč, ten může nějaké to ypsilon zkazit a stejně bude happy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa