Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kmotr Janoušek zůstává za mřížemi. Soud i podruhé smetl žádost o podmíněné propuštění

Aktualizováno -
9. listopadu 2022
12:05
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2022
11:55

Podnikatel Roman Janoušek ani napodruhé neuspěl s žádostí o dřívější propuštění z vězení. Jeho požadavek dnes zamítl Obvodní soud pro Prahu 6. Lobbista si proti rozhodnutí obratem podal stížnost, věcí se tak bude zabývat ještě pražský městský soud. Muž je za mřížemi na 4,5 roku za dopravní nehodu, kterou způsobil pod vlivem alkoholu. Odpykal si zatím zhruba 2,5 roku, trest měl dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů.

Soudce Lubomír Janoušek upozornil, že na podmíněné propuštění nemá odsouzený nárok automaticky jen proto, že se ve výkonu trestu chová dobře. Musí nastat polepšení odsouzeného, tedy jeho vnitřní proměna. A to se podle soudce neprokázalo. Stejně rozhodl obvodní soud už v létě, nadřízený soud mu ale následně věc vrátil k novému projednání, a to kvůli formálním procesním důvodům - soudce totiž Janouška napoprvé správně nepoučil o náležitostech výslechu.

“Chtěl bych vás požádat, abyste přehodnotil svůj původní názor a dal mi šanci na propuštění,” řekl dnes soudci odsouzený Janoušek. „V průběhu času se můj zdravotní stav nelepší a podle prognózy lepšit nebude,“ doplnil. V doprovodu vězeňské eskorty přišel na jednání s pomocí berle a také s ochrannou pokrývkou hlavy. Tuto helmu před výslechem odložil.

Na dotazy státního zástupce Janoušek uvedl, že v případě podmíněného propuštění by žil v Braníku a živil by se jako ekonomický poradce. Svůj příjem odhadl na 150.000 korun měsíčně, podotkl také, že má relativně veliké životní úspory a žádné dluhy.

Nehoda, při níž vlivný podnikatel srazil svým autem ženu v pražské Michli a ujel, se stala v roce 2012. Janoušek byl původně obžalovaný za pokus o vraždu, soudy ho ale uznaly vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky. Brněnská justice mu pak výkon trestu opakovaně přerušovala na základě lékařských posudků, podle nichž muži po operaci hlavy hrozí těžké poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o berli. Sledování ale poté lobbistu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Média navíc zveřejnila snímky, na nichž byl Janoušek bez hole v Alpách.

Státní zástupce Richard Petrásek Janouška propustit nechce, podle něj se totiž nepolepšil. „Nesplnil podmínku náhledu na trestnou činnost a přijetí trestu,“ vysvětlil. V závěrečné řeči také uvedl, že Janoušek se vyhýbal trestu za pomoci tendenčních lékařských zpráv a že do vězení znovu nastoupil až po vydání soudního příkazu a pod mediálním tlakem.

Janouškův advokát Martin Sadílek se proti argumentu o tendenčních posudcích ohradil s tím, že státní zástupce lže a mystifikuje. Nepropuštění Janouška bude podle advokáta demotivovat nejen jeho klienta, ale „i spoluodsouzené, kteří vidí, jak se pan Janoušek snaží“. „Přestaňte se na něj dívat jako na Lorda Voldemorta!“ apeloval na soudce v narážce na jednu z přezdívek, které si Janoušek dříve vysloužil. „Má příkladné rodinné zázemí, které ho bude motivovat k tomu, aby se ničeho podobného už nedopouštěl,“ uzavřel.

pindal ( 12. listopadu 2022 20:54 )

Kdyby jste ten kriminál měl platit,tak by jste možná zjistil,že už to stačilo.Co si myslel před nehodou nevím,jenom,že byl silně pod vlivem asi alkoholu.A to většina lidí v tomto stavu je schopna udělat blbost,které lituje.Je to jen můj názor.

jajas ( 11. listopadu 2022 20:47 )

Ten se nenapraví ani za 4,5 roku. Ale jen ať si to odsedí, je to prostě trest za to, že si myslel, že když má prachy tak si může dělat co chce.....Už si dávno mohl užívat svého bohatsví, kdyby to nehrál na málem smrtenou nemoc, během které si měl prý pouívat jen francouzské hole a přitom si zajel na lyže a na sáně, na kolo na plovárnu....ten se nenapraví a bude si stále dělat co chce...tak ať si dá ještě pohov a odsedí si co mu zbývá!

pindal ( 11. listopadu 2022 17:31 )

Myslím,že je napravený a kdyby ho propustili,uvědomil by si,že lidi jsou dobří a už by mu to zůstalo.Já bych ho pustil,zbytečně to stojí peníze a výsledek horší,pro všechny.

jajas ( 10. listopadu 2022 12:45 )

Kdyby nezdržoval nějakými věčnými odvoláními, tak už by to měl dávno odesezené. Trest dostal v r.2012 na 4,5 let.­....­.magor­....a­si je fakt na hlavu....

hejhej ( 9. listopadu 2022 22:09 )

Janoušek je lhář. Jen ať si odsedí a ještě by mu měli přidat za podvod se zdrav.stavem.Po přechodném propuštění - prý ze zdravotních důvodů mohl trávit léto na jachtě na slunci, jezdit na kole, v zimě lyžovat s tak-podle něho těžkou diagnozou, tak mu nic není. Neměl řídit ožralý, dobře mu tak. Myslel si, že penězma uplatí všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa