Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pomoc pro českou armádu: Češi dostanou první moderní tank Leopard 2 od Němců v prosinci

Autor: ČTK - 
11. října 2022
12:28

Zástupci ministerstva obrany dnes podepsali sérii smluv o darování tanků Leopard z Německa, sdělil dnes úřad ČTK. První tank Leopard 2A4 německá společnost Rheinmetall dodá v prosinci, zbývající pak postupně do konce roku 2023, informovala agentura Reuters a portál European Defence Review (EDR). Německo se rozhodlo darovat Česku 14 starších tanků Leopard 2A4 a vyprošťovací vozidlo za to, že Praha podporuje dodávkami vojenského materiálu a zbraní ukrajinskou armádu v jejím boji proti ruské invazi. Darované tanky budou pocházet ze skladových zásob Rheinmetallu.

Celkem dnes byly podepsány čtyři dokumenty. Dohodu o dodávce tanků české ministerstvo uzavřelo s firmou Rheinmetall. S Německem pak zástupci obrany podepsali memorandum o porozumění, implementační dohodu k výcviku a administrativní ujednání.

Součástí dodávky jsou kromě 14 bojových a jednoho vyprošťovacího tanku Bpz3 Büchel také náhradní díly, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, zahrnuje i výcvik českých vojáků.

Tanky, které česká armáda dostane, původně využívala švýcarská a německá armáda. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall. Podle ministerstva jsou plně funkční.

Náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování Lubor Koudelka uvedl, že Rheinmetall nyní pracuje na plném zprovoznění a úpravách techniky, aby vyhovovala očekáváním armády. „Největší úpravy budou provedeny v oblasti spojovacích prostředků, kde komunikační systém bude upraven dle potřeb armády ČR,“ uvedl ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany Petr Milčický.

Podle Jána Kerdíka z této sekce by mělo být první vozidlo dodáno podle harmonogramu do konce letošního roku, poslední bojový tank pak do konce roku příštího. Stejnou informaci přinesl i Reuters a server EDR. Vyprošťovací vozidlo, které je namontováno na vylepšeném podvozku Leopard 2, bude připraveno podle Kerdíka do poloviny roku 2024.

První ze dvou kurzů pro osm řidičů a instruktorů začne ve výcvikovém středisku německé armády v Münsteru příští týden. Zbylí vojáci, kteří budou tanky obsluhovat, budou cvičit po dodání dostatečného počtu vozidel v přáslavické posádce pod vedením mobilního výcvikového týmu německé armády.

Nyní používané tanky T-72 M4 CZ čeká podle Milčického plánované technické zhodnocení. U 73. tankového praporu Přáslavice zůstanou do doby, než budou nahrazeny novými tanky.

Tanky Německo Česku darovalo jako kompenzaci za výzbroj sovětské výroby, která putovala na Ukrajinu k ochraně před ruskou agresí. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku.

Německou pomoc při nahrazení techniky darované na Ukrajinu na začátku května dohodl s německým kancléřem Olafem Scholzem premiér Petr Fiala. Česká ministryně obrany Jana Černochová v květnu oznámila, že Německo daruje České republice 15 starších tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň jednají o nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací, které by Česko pořídilo v příštích letech.

Co jsou zač tanky Leopard 2? Využívá je hned 14 zemí Evropy

  • Německé tanky Leopard, hlavně potom modernější Leopard 2, patří k nejrozšířenějším a nejkvalitnějším tankům současnosti.
  • Leopard 1 byl od roku 1956 vyvíjen jako francouzsko-německý projekt, každý stát však posléze šel vlastní cestou. První Leopardy, jejichž výrobu dnes zajišťuje německá zbrojařská firma Krauss-Maffei Wegmann, se k jednotkám Bundeswehru dostaly v roce 1965, tehdy také svojí nízkou siluetou a dalšími vlastnostmi převyšovaly americké tanky M48 a M60. Leopard 1 byl prvním německým tankem vyráběným od druhé světové války a návaznost na tradici německého tankového průmyslu vyjadřoval i název z říše šelem; nejlepší válečné tanky se jmenovaly Tiger či Panther.
  • Leopard 1 vznikl v počtu přes 4700 kusů, do výzbroje ho zařadily armády Austrálie, Belgie, Kanady, Turecka, Brazílie a také Řecka, od kterého získal v roce 2009 například jeden exemplář Vojenský historický ústav Praha. Leopard 1 vážil přes 41 tun, disponuje dělem ráže 105 mm s účinným dostřelem 2200 metrů. Síla pancíře je 70 mm, tank byl schopen vyvinout rychlost 65 kilometrů v hodině při výkonu motoru 830 koní. Podvozek tanku tvořil základ unifikované řady bojové techniky Bundeswehru, do které patřil vyprošťovací tank, ženijní tank, mostní tank nebo samohybný protiletadlový kanón Gepard.
  • Nástupnický Leopard 2 začala vyvíjet společnost Krauss-Maffei Wegmann v 70. letech minulého století. Vyrábí se v několika verzích a první z nich byla zařazená do výstroje německé armády v roce 1979. Nejrozšířenější verzí jsou Leopard 2A4 s kolmo tvarovaným pancéřováním věže, verze 2A5 a verze 2A6.
  • Tanky Leopard 2 disponují dělem ráže 120 mm, tank je schopen vyvinout rychlost až 72 kilometrů v hodině, pohání ho dvanáctiválcový vodou chlazený diesel s výkonem 1500 koní. Tanky se čtyřčlennou osádkou mají dojezd asi 450 kilometrů.
  • Poslední a nejmodernější vyráběné verze Leopardu 2 (2A6, 2A7+) mají šípovitě tvarovaný přídavný pancíř věže spolu s řadou dalších vylepšení. Všechny modely jsou vybaveny digitálním systémem řízení palby s laserovými dálkoměry, plně stabilizovanou hlavní zbraní a kulometem ráže 7,62 mm a také pokročilým nočním viděním a sledovacím zařízením.
  • Tank dokáže také zasáhnout pohyblivé cíle při pohybu na nerovném terénu. Pancéřování obstarává kompozit třetí generace (ušlechtilá ocel, wolframová a plastová náplň s keramickými komponenty). Nejmodernější verze je Leopard 2A7, která byla poprvé představená v roce 2010. Řadu vybavení tanků, hlavně děla, vyrábí německý zbrojařský koncern Rheinmetall.
  • Dosud bylo vyrobeno asi 3600 tanků Leopard 2 všech verzí. Ve výzbroji je má kromě Německa dalších 13 zemí Evropy (například Rakousko, Maďarsko, Finsko, Dánsko, Norsko nebo Polsko) a dále také Kanada, Chile, Indonésie, Katar nebo Singapur.
  • Německé Leopardy 2A4 a 2A5 byly nasazeny do akce v Kosovu v rámci mezinárodních jednotek KFOR. Německé, kanadské a dánské Leopardy 2A5 a 2A6 sloužily v letech 2003 až 2013 v Afghánistánu v rámci jednotek ISAF. Turecké Leopardy 2A4 se v prosinci 2016 zapojily do bojů proti silám Islámského státu na severu Sýrie v průběhu operace Štít Eufratu.
  • Německou pomoc při nahrazení techniky darované na Ukrajinu na začátku května dohodl s německým kancléřem Olafem Scholzem premiér Petr Fiala.
  • Česká ministryně obrany Jana Černochová v květnu oznámila, že Německo daruje České republice 15 starších tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň jednají o nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací, které by Česko pořídilo v příštích letech. Dnes informovala agentura Reuters a také portál European Defence Review (EDR), že německá společnost Rheinmetall dodá první tank Leopard 2A4 české armádě v prosinci, zbývající pak postupně předá do konce roku 2023.

Video  Ministryně obrany Černochová: O německých tancích Leopard i vojenské pomoci pro Ukrajinu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 12. října 2022 12:32 )

Jirik-ta ( 12. října 2022 12:31 )

Jirik-ta ( 12. října 2022 12:29 )

Jirik-ta ( 12. října 2022 12:29 )

T54M Stříbro (79-81)

Jirik-ta ( 12. října 2022 12:28 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa