Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Potřebujeme odvahu,“ znělo od Zemana na hostině před lídry. Putinovi chce vyslat jasný signál

Autor: ČTK - 
6. října 2022
22:22

Svět podle prezidenta Miloše Zemana čelí kvůli ruské agresi na Ukrajině riziku použití jaderných zbraní. Je proto podle něj třeba vyslat důrazný a jasný signál, že při jejich použití bude následovat diplomatická i vojenská reakce. Zeman to dnes na úvod opulentní večeře, kde se podával mimo jiné mořský vlk či srnčí hřbet, řekl účastníkům zasedání Evropského politického společenství (EPC), kteří se sešli na Pražském hradě.

Podobně se ostatně český prezident vyjádřil už ve středu po setkání s katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním. Pro řešení energetické krize doporučil Zeman daň z neočekávaných zisků. Jeho dnešní projev před čtyřmi desítkami evropských státníků poskytl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman na úvod projevu poukázal na tisíciletou historii hradního komplexu, který dnešní schůzku hostil. Označil ji za dobrý příklad pro budování „společného evropského domova“. „Ale uvítal bych v tomto případě rychlejší tempo,“ poznamenal.

Podle českého prezidenta čelí Evropa dvěma hlavním problémům současného světa. Za jeden považuje Zeman ruskou agresi na Ukrajině, za druhý energetickou krizi. Obě otázky patří mezi hlavní témata stávajícího českého předsednictví Evropské unie.

Video  Ahoj. Fiala vítal v Praze souseda Hegera, na supersummit přijeli i Scholz a Morawiecki.  - ČTK
Video se připravuje ...

„Pokud jde o první téma, obávám se, že čelíme vážnému riziku použití jaderných zbraní. Musíme udělat vše pro to, abychom se tomuto riziku vyhnuli, anebo alespoň snížili jeho pravděpodobnost,“ řekl prezident Zeman. „Jedním z možných řešení je vyslat důrazný a jasný signál, že použití jaderných zbraní vyvolá naši reakci, a to nejen diplomatickou, ale i vojenskou. Potřebujeme totiž včasné varování nebo něco jako preventivní akci,“ dodal. Bylo by podle něj velmi špatné, kdyby účastníci dnešní večeře byli posledními prezidenty a premiéry před třetí světovou válkou.

Jako jedno z řešení energetické krize doporučil Zeman takzvanou daň z neočekávaných zisků, což podle něj sníží mimořádné zisky velkých energetických společností.

„Drazí přátelé, to, co potřebujeme, je odvaha, odvaha rozhodovat, žádné váhání, žádná politika ústupků, žádné nicnedělání, a tak mi dovolte, abych zakončil známým heslem, které se používalo i během sametové revoluce v naší zemi: Hluboko v srdci věřím, že jednou zvítězíme,“ dodal Zeman.

Pražský supersummit EU
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video  
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video  
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 10. října 2022 13:32 )

Samozřejmě, že bude hrozit jaderný konflikt, pokud se budou politici chovat jako uražený Zeman, nezodpovědně sloužit USA proti zájmům svých zemí, provokovat, zbrojit, vyhazovat stovky miliard do bezedného chřtánu konfliktu na UA. Návrhy na dialog, diplomatická jednání neslyšíte. Uznání anexe 4 území díky referendu bylo odmítnuto pouze 9 východními státy. Proč? Protože se to nehodí válečným "výdělkům". Jednání o neutralitě UA by okamžitě zastavila zabíjení a EU ani UA by nemusely padnout na ekonomická ústa. Dáme USA DÁREK, vymlátíme UA a jako bonus dáme zdevastovanou EU?? Žranice na "Supersummitu" a výsledek srazu? NIC, NIC, NIC

Jirik-ta ( 8. října 2022 19:59 )

HIMARS je už jen obyčejná Kaťuše

Jirik-ta ( 8. října 2022 19:57 )

ale kosmické objekty už to mají za sebou

Jirik-ta ( 8. října 2022 19:56 )

je to tak

Jirik-ta ( 8. října 2022 19:55 )

Sláva králi Jelimánovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa