Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman s katarským emírem řešil Putinovu jadernou hrozbu. S Fialou dodávky plynu

Aktualizováno -
5. října 2022
16:25
Autor: ČTK, for - 
5. října 2022
10:17

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání dnes setkáním s prezidentem Milošem Zemanem zahájil návštěvu ČR. Kromě schůzky na Pražském hradě se sešel i s premiérem Petrem Fialou (ODS) v Kramářově vile. Emír se Zemanem řešil ekonomickou spolupráci, ale i hrozbu jaderného útoku na Ukrajinu. Podle premiéra je ČR je pro Katar jedním z preferovaných partnerů v rámci těžby zemního plynu v Severním poli, uvedl po jednání. Tamim bin Hamad Sání bude v Česku i ve čtvrtek, kdy Praha bude hostit neformální summit evropských zemí. Emíra na Hradě čekalo přivítaní s vojenskými poctami, česká hlava státu i přes své zdravotní obtíže při hymně povstala. 

Emíra přivítal Zeman na prvním hradním nádvoří dopoledne s vojenskými poctami. Český prezident dokonce na chvíli vstal ze svého kolečkového křesla, když zaznívaly hymny. Emír zase překvapil českou větou, kdy přivítal přítomné muže v uniformě oslovením „Vojáci zdar“. 

Následovalo jednání prezidenta a emíra, poté se sejdou národní delegace. Za českou stranu v ní bude například ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN), ministr financí Zbyněk Stanjura nebo ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS). Všichni tři ministři vlády Petra Fialy emíra rovněž na Pražském hradě přivítali.

„Měli jsme velmi plodná jednání, která se týkala jak ekonomických, tak zahraničně politických otázek,“ řekl Zeman po setkání. S emírem podepsal dohodu o ekonomické spolupráci a podotkl, že do Česka přijela i delegace 100 katarských podnikatelů. „Společné investice zatím nedosahují výše, které bychom si představili a přáli,“ konstatoval emír s tím, že budoucí spolupráce se bude týkat i energetiky.

Video  Zeman ke katarskému emírovi: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, reakce by měla být i vojenská  - ČTK
Video se připravuje ...

Diskutovali také o zřízení velvyslanectví Kataru v České republice. Oproti tomu Česko již v Kataru velvyslanectví má. Obě hlavy státu následně odsoudily válku na Ukrajině. „Jeho výsosti jsem vyjádřil názor, že jsme v reálném riziku nukleárního konfliktu,“ řekl český prezident s odkazem na výhrůžky ruského prezidenta Vladimira Putina použít taktické jaderné zbraně na ukrajinském území. Podle něj by nejen evropské státy měly vyslat varování, že pokud Rusko sáhne po jaderných zbraních, bude následovat i vojenská reakce.

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního (5.1.2022) Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního (5.1.2022) | ČTK / Deml Ondřej

Oběd ve Vladislavském sále a jednání s Fialou

Odpoledne byl pro katarskou delegaci připraven slavnostní oběd a jednání s premiérem Fialou, k němuž se připojí také například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Fiala po jednání řekl, že Česká republika je pro Katar jedním z preferovaných partnerů v rámci těžby zemního plynu v Severním poli.

„S katarským emírem jsme jednali především o další spolupráci ČR a Kataru v oblastech letecké dopravy, podpory podnikání, investic a energetiky. Kromě zájmu obou zemí o investice hledá Česká republika především spolehlivé dodavatele LNG (zkapalněného zemního plynu),“ uvedl předseda vlády.

Existuje podle něj oboustranný zájem o dlouhodobou spolupráci a Česko je pro Katar při těžbě v Severním poli jedním z preferovaných partnerů. „V co nejbližší době chceme jednat o této spolupráci na úrovni pracovních skupin,“ dodal Fiala. Severní pole je obří podmořské pole zasahující do íránských vod.

Mezivládní dohodu o hospodářské, obchodní a technické spolupráci dnes podepsali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) s katarským protějškem. Ministr financí a vicepremiér Zbyněk Stanjura (ODS) podepsal s katarským ministrem průmyslu také prohlášení o vzájemné podpoře směřující k uzavření dvoustranné investiční dohody.

Večer emír povečeří se zástupci českého byznysu. Na čtvrtek má vládce Kataru v plánu několik bilaterálních jednání s účastníky evropského summitu. Schůzky s nimi se uskuteční na Pražském hradě.

Video  Prezident Zeman přijal na Hradě návštěvu z Kataru. Dorazil emír Tamim bin Hamad Sání  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 5. října 2022 16:15 )

Klon Švejka na vozíku: "na Moskvu! Na Moskvu!"

frantacizek ( 5. října 2022 15:54 )

asi spíše satirY..sry

frantacizek ( 5. října 2022 15:51 )

Kreml dnes ráno prohlásil, že neexistuje žádný rozpor mezi začleněním ukrajinských území do Ruské federace a nedávnými ústupy ruské armády v anektovaných oblastech. Moskva prý s anexí pokračuje podle předem připraveného plánu.

„Nově připojené oblasti budou navždy s Ruskem,“ nechal se podle agentury Reuters slyšet mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

vojensky ta území bude kontrolovat ukrajinská armáda, ale vy to tam budete z Kremlu řídit... jak to chcete soudruzi udělat?? tohle pomatené, převrácené východní myšlení je dobrým námětem na satiri a filmy typu Bláznivá střela, ale špatným rádcem v realitě všedního dne... žijete v bajce, soudruzi. Půjdete, odkud jste přitáhli a ještě na to doplatíte ekonomicky, což už se děje a možná i životy, popř. vyhnanstvím, ty největší intelektuální perly Kremlu, které tohle rozjely..

frantacizek ( 5. října 2022 15:47 )

a i nás panovník se vůči Východu odvázal, no to zírám.. :

Nejen evropské státy by měly vyslat varování, že pokud Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně, bude následovat nejen diplomatická, ale i vojenská reakce. Po dnešním jednání s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním v Praze to řekl prezident Miloš Zeman.

Hlava českého státu vyjádřila názor, že v takové situaci by nejen evropské státy měly reagovat razantní vojenskou odpovědí. „A ještě před touto odpovědí by měly vyslat naprosto jasné varování, že pokud Ruská federace na ukrajinském území jaderné zbraně použije, bude reakce nikoli pouze diplomatická, ale i vojenská se všemi důsledky, které to může mít,“ dodal Zeman.

frantacizek ( 5. října 2022 15:46 )

Britská premiérka Liz Trussová během projevu na výroční konferenci britské Konzervativní strany v Birminghamu prohlásila, že Ukrajina zvítězí, přičemž žádná mírová dohoda by neměla mít za následek ztrátu ukrajinského území.

„Ukrajinský lid nebojuje jen za svou bezpečnost, ale za bezpečnost nás všech. Je to boj za svobodu a demokracii na celém světě. Putinova nezákonná anexe ukrajinského území je jen posledním aktem v jeho kampani za rozvrácení demokracie a porušení mezinárodního práva.

Neměli bychom ustupovat těm, kdo chtějí dohodu za cenu ukrajinského území. Budeme stát na straně našich ukrajinských přátel, ať už to bude trvat jakkoli dlouho. Ukrajina dokáže zvítězit, musí zvítězit a taky že zvítězí,“ pronesla ve svém projevu.

tož ba Elone, už asi 4. státník si myslí to, co jsem včera tady psal, a sice že vítězství Ukrajiny je nevyhnutelné díky faktorům, které v téhle válce rozhodují. ve všech má ukrajinský lid navrch!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa