Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Češi si na jaře neoddychnou,“ varuje Havlíček. A jak to bude se zdaněním zisku výrobců energie?

Autor: amb, ČTK - 
2. října 2022
12:45

Mimořádný zisk výrobců energie chce vláda zdanit 40 až 60 procenty. Konkrétní výše se určí na nadcházejícím jednání. Stát by tak mohl získat až 100 miliard korun. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Cesta, kterou vláda jde, je podle místopředsedy Sněmovny a bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) velmi nešťastná. Debatovali také o výsledku voleb či demonstracích. 

Havlíček se na výsledek voleb dívá z více úhlů pohledu. „Částečně jsme spokojení,“ řekl. Komunální volby podle něj dopadly nad očekávání. Troufá si tvrdit, že tyto volby ANO vyhrálo a šlo o „historický úspěch“.

Potěšilo je také 1. kolo voleb do Senátu. 2. kolo však na rozdíl od předchozích kol nelze brát jako referendum, za důvod označil mimo jiné i nízkou účast. Tady spokojení nejsou.

Kupka na rozdíl od Havlíčka souhlasí s tím, že šlo o osobní prohru Andreje Babiše. „Předsednictvo hnutí ANO přijelo a rozdávalo salámy. Ve výsledku ale bylo jasné, že nejen na Vysočině vyhrála slušnost, demokracie a politika s konkrétními návrhy a ne visacími zámky,“ okomentoval. „Referendum o vládě“ tak považuje za úspěšné, přestože o referendum prý nešlo. 

Centrem pozornosti se během voleb stala Vysočina, kde vyhrál Miloš Vystrčil. Výsledek Karla Havlíčka nemrzí. „Jana Nagyová jako neznámý člověk nedopadla špatně. Hnutí ANO je trnem v oku,“ sdělil. Odmítl, že by tam soustředili veškeré síly a Babišův „obytňák“ podle něj splnil účel.

„Rozesílali tam dopisy s tím, že je Nagyová oběť,“ řekl Kupka o Vysočině s tím, že hnutí ANO v posledních dnech postupovalo nešťastně.

Přestože Andrej dřív volby do Senátu bagatelizoval, Karel Havlíček v Partii prohlásil, že ANO vyprovokovalo o senátní volby větší zájem. Dělat by to tak měli i ostatní, doplnil. Kupka promluvil o zvrhávající se rétorice, například že Miloš Vystrčil za 30 let v politice nic nedokázal.

Řešila se také kauza Čapí hnízdo, na kterou Babiš podle Kupky neměl čerpat dotace. Havlíček oponoval případem Bohuslava Svobody, kdy ANO nežádalo jeho stažení z politiky. Obžalovaný podle něj neznamená vinný.

Výsledek senátních voleb podle Havlíčka kandidatury na prezidenta v případě hnutí ANO neovlivní. „Musíme si ujasnit, kdo má předpoklady a šanci. Není to o zviditelnění, ale o úspěchu,“ sdělil. Zatím nevyloučil žádnou variantu – ani takovou, že by za ANO nakonec nekandidoval nikdo.

Kupka žádá o trpělivost, strategii v prezidentských volbách vládní koalice oznámí 4. října. „Musíme provést správnou úvahu, kdo může uspět. Potřebujeme prezidenta, který bude schopen Česko přenést přes kritické období,“ uvedl. Čas dosud vládní koalici zabíraly volby a řešení energetické krize.

Dalším tématem byly demonstrace proti vládě. Vláda podle Kupky podnikla dostatečné kroky, aby lidé krizi zvládli. „Žádná vláda na světě v tuto chvíli není schopná sejmout veškerou tíži krize,“ apeloval. Při poslechu lidí, kteří vystoupili na demonstracích a snižovali závažnost války na Ukrajině, se mu „rozsvítily červené kontrolky“.

Připomněl historii vztahů mezi Českem a Ruskem a uvedl, že za závislost ČR na ruském plynu může předchozí vláda. Havlíček naopak varoval před nálepkováním, Kupka podle něj považuje všechny demonstranty za „proruské šváby“. Kupka sdělil, že vláda podniká dlouhodobé kroky ke snížení závislosti na Rusku a situace je tak mimořádná.

Ministr dopravy předpokládá, že se lidem postiženým současnou situací uleví už na jaře. Stejně jako se vyřešily ceny paliv, zvládnou se prý i ceny plynu a energií. S tím nesouhlasí Havlíček.

„Česko si neoddychne, ceny na světových trzích jsou vysoké a opatření vlády situaci pro drtivou většinu domácností nevyřeší. Čeká nás extrémně náročný rok a bude v tom mít roli i prezident,“ řekl. Závislost České energetiky na Německu a potažmo na Rusku podle něj nevyřeší kontrakt s Norskem.

Cestu, jakou se ubrala vláda při řešení cen energií, považuje Havlíček za nešťastnou. Nešli podle něj po cenách výrobců, které tím nechají vydělávat peníze. „Strop pro ceny energií je příliš vysoko, měl by být nižší,“ myslí si Havlíček. Stát bude doplácet peníze obchodníkům.

Jedna z částí krizového balíku schváleného na mimořádné energetické radě stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu (MWh) pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje než plyn. Veškeré příjmy nad touto hranicí mohou státy využít pro vlastní opatření.

Česká vláda zároveň určila maximální ceny energií. Maximální cena silové elektřiny bude činit 6000 korun za megawatthodinu včetně DPH, megawatthodina plynu bude stát maximálně 3000 korun. K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví konkrétní podrobnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes ČTK potvrdilo, že vláda by měla nařízení projednávat ve středu 5. října.

Tématem byl také schodek státního rozpočtu. Podle Kupky stát nemá na výběr, než ho prohlubovat, stejně jako se to děje v jiných zemích. „Je tu tlak, abychom nerozdali to, co nemáme,“ sdělil.

Ve druhé části Partie vystoupila místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, senátor Zdeněk Hraba a poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Radim Fiala (SPD). Řešili mimo jiné kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli migraci. Podle Jelínkové tam nějakou dobu zůstanou. 

Juchelka k tomu řekl, že na 10 dní kontroly stačit nebudou. Vláda podle něj promarnila předsednictví, když neřeší tento problém ani energetickou krizi. 

Podle Fialy vláda zareagovala pozdě, téma měla řešit už od roku 2015. Promluvil o kriminální činosti běženců, pro kterou ale nemá důkazy. Naopak Rusové prchající před mobilizací by se podle něj přijímat měli. „Jsem háklivý na princip kolektivní viny, když dostávají azyl Ukrajinci, měli by i Rusové,“ sdělil.

Video  Karel Havlíček dorazil do volebního štábu, výsledky sledoval nejdříve s Babišm  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prochaskanamoste ( 3. října 2022 21:38 )

PROČ KRADEŠ ORIGOŠ NICKY. MYSLÍŠ, ŽE KDYŽ SI ZMĚNÍŠ S ZA Z, ŽE TO DISKUTUJÍCÍ NEPOZNAJÍ, ŽE TO NEJSEM JÁ. JSI PITOMEC, NEBO CO? UŽIJ SI SVOU SLÁVU JINDY A JINDE, HLAVNĚ SE SVÝM NICKEM.

Jaryn19 ( 3. října 2022 15:00 )

Havlíček a jeho počty, často zvaný „Sony Havlíček“, to mu se nedá věřit. Sony to může potvrdit

Jaryn19 ( 3. října 2022 14:49 )

ANO se spojilo s ČSSD v části senátních obvodech a stejně jim to moc nepomohlo. ANO totiž vyluxovalo voliče KSČM a ČSSD, potom nemá kde brát spojence

Jirik-ta ( 3. října 2022 05:48 )

Jirik-ta ( 3. října 2022 05:46 )

Velké proroctví Sibyly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa