Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Velký šéfík“ Babiš o Čapím hnízdu komunikoval přes mail Agrofertu, zaznělo před soudem

Aktualizováno -
29. září 2022
18:28
Autor: ČTK, dn - 
29. září 2022
07:09

Výslechy svědků pokračuje hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, která nyní za hnutí kandiduje v Jihlavě do Senátu. Vypovídat měla například finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková, ta však pro nemoc nedorazila, či autor podoby farmy u Olbramovic na Benešovsku, architekt Jiří Javůrek. Autor designu Jakub Antoš vypověděl, že Babiš s nimi komunikoval přes mail Agrofertu.

Soud musel být po svém začátku hned odložen, a to z důvodů, že nedorazili první svědkové. Reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková se u líčení neobjevila vůbec, svědkyně Procházková se omluvila z důvodu nemoci, soud dostal její zprávu již v úterý po skončení líčení. Na místě je obžalovaná Nagyová. Po obnovení přelíčení se podařilo spojit se Svěrákovou, uvedla, že o jednání nevěděla, dorazí v říjnu.

„I ostatní dnešní svědci jsou důležití, ale paní Procházková je naprosto klíčový svědek,“ uvedl Bruna. Spolu s finanční ředitelkou Agrofertu měla dnes ráno vypovídat také reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková, ani ta ale k soudu nepřišla. Soudce Jan Šott proto jednání přerušil, bude pokračovat až dalšími svědky, mezi kterými je například autor podoby farmy u Olbramovic na Benešovsku, architekt Jiří Javůrek.

„Velký šéfík“ Babiš

Ze svědků dorazil kolega Procházkové Jakub Antoš, který připravoval propagační materiály pro Čapí hnízdo. Vypověděl, že jeho kolegyni volal začátkem roku 2013 pan Babiš, právě ohledně přípravy materiálů pro farmu Čapí hnízdo. Antoš doplnil, že došlo k jednáním, u kterých nebyl, vedla je jeho kolegyně Tereza Svěráková. 

V únoru pak společně připravovali prezentaci, byla to brožura, inzeráty a další materiály. V březnu 2013 proběhla prezentace v restauraci, kde byl přítomen Babiš a František Šlingr a další. Následných schůzek už se Babiš neúčastnil. Antoš dodal, že podle něj byl Babiš iniciátor celé akce a měl rozhodující slovo.

Video  Antoš po výpovědi u soudu ke kauze Čapí hnízdo  - Blesk/David Navrátil
Video se připravuje ...

Antoš před soudem vysvětlil, na základě čeho pochopil, že Čapí hnízdo je projekt Agrofertu. „Prvotní kontakt přes email od pana Babiše přišel z adresy agrofert.cz a vůbec jsem nepochyboval, že Farma Čapí hnízdo je součástí Agrofertu,“ prohlásil svědek. Novináři se Antoše ptali na email, který byl u soudu předložen, konkrétně je zajímalo slovní spojení „velký šéfík“ a kdo se pod tímto označení skrýval. „Pan Babiš,“ nezaváhal ve své odpovědi Antoš.

Odpoledne přišel na řadu výslech podnikatele Bareše, jeho se například ptali na to, jak projekt začal. „Babiš přijel ze zoo a řekl, že by chtěl koupit nějaký statek, aby mohl dětem ukazovat slepice,“ komentoval Bareš. Navázal s tím, že Babiš následně přeivedl architekta Javůrka, který vytvořil koncepci rekreačního centra.

Podle Bareše všichni veděli, že společnost Imoba (pronajímala pozemky pro stavbu areálu, pozn. red.) by dotaci na Čapí hnízdo nedostala, protože není malou a střední firmou. Věděl to i sám Babiš, řekl podnikatel. Expremiér se ale spolehl na Nagyovou, kterou Bareš nazval lobbistkou, že problém vyřeší. 

Ztrátový dar pro děti

Javůrek vypovídal před Barešem, také on uvedl, že koncepce většího centra sloužícího i pro veřejnost přišel on. „Původně to mělo být menší, rodinné. Babišovi se nápad líbil, nadchnul se pro něj,“ dodal Bareš. Podotkl také, že v Agrofertu se do toho nechtěli zapojit, měli to za ztrátové. „Procházková nechtěla, aby to bylo součástí holdingu Agrofert,“ řekl před soudem.

Podle Bareše se v určitý moment se řešil pronájem části areálu, nakonec Babiš řekl, že to prodá. Nicméně snahu o prodej zastavil sám s tím, to daruje dětem. Na otázku, zda mu to nepřišlo jako „danajský dar“, Bareš uvedl: „To jsem mu (poz. red. Babišovi) říkal. Řekl ale, že chce, aby si děti takovou věc zkusily, ale že když to bude ztrátové, tak to zaplatí on.“

Nagyová podle Bareše přišla s tím, že by bylo možné zajistit dotaci. „Určitě o tom mluvila s Babišem, i s Monikou. Ještě v době, kdy se uvažovalo o prodeji,“ uvedl. Potvrdil také, že si je jist tím, že darování proběhlo, až po vyřešení dotace. „Ano, podmínka byla dva roky činnosti v oboru cestovního ruchu, což firma nesplňovala,“ přiznal, že si myslel, že Nagyová zajistí výjimku. „Každopádně paní inženýrka Nagyová to vyřídila, Čapí hnízdo dostalo dotaci,“ nechal se slyšet Bareš.

Podnikatel na konec dostal žádost, zda by mohl vzhledem k délce své výpovědi dorazit k soudu ještě jednou. Odpověděl, že s tím nemá problém. Žádost ještě musí posoudit Jan Šott, podle něj je velmi nezvyklá. Čtvrteční líčení nakonec skončilo kolem 15. hodiny odpolední.

Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Další nejasnosti

Česká televize dnes také přišla s informací, že na valné hromadě k Čapímu hnízdu v lednu 2008 zastupoval Moniku Babišovou advokát Václav Knotek, který byl ale zároveň členem dozorčí rady firmy, což bylo v rozporu s tehdejšími zákony i stanovami společnosti. Valné hromady, na které byl změněn název firmy právě na Farma Čapí hnízdo a do představenstva se dostala nyní obžalovaná Jana Nagyová, se účastnila i právnička Gabriela Knapová. Knotka i Knapovou tento týden předvolal soud jako svědky, oba s odkazem na povinnost advokátní mlčenlivosti odmítli vypovídat.

Video  Čapí hnízdo u soudu: Nové výpovědi svědků a absence expremiéra  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 30. září 2022 19:33 )

Souhlasím na sto procent.

prochaskanamoste ( 30. září 2022 10:16 )

Ty nic neznamenáš. Tebe se naštěstí nikdo ptát nebude. Andrej by měl být premiér, ne kladeč věnců, to ať nechá klidně Petrovi, Pavlovi, Nerudný Danuši.

prochaskanamoste ( 30. září 2022 10:14 )

Taky se divím, že pan soudce nevykázal aktivisty před soudem s tou věznicí, dále se divím, proč si nevolá svědky, kteří projekt schvalovali, kontrolovali a dostali za to mzdu.

prochaskanamoste ( 30. září 2022 10:12 )

Co tu zase lžeš! Nagyová zpracovala s týmem projekt, podala ho a úřednictvo jej odkleplo. Kdyby tam byly závady, jistě by dali palec dolů a ne, že budou cpát prachy. Nežvaň tu pořád ty svoje závistivé kydy.

prochaskanamoste ( 30. září 2022 10:10 )

Čímž jsi zároveň řekl, že všichni státní a eu ouřadové jsou k prdu, nanic, svou práci neodvádějí, jen za ni berou prachy, popř. úplatky, aby na chvíli byli raněni slepotou-hluchotou? Proč nestojí tedy u soudu oni? Stokrát by mohl chtít kdokoliv prachy z eu (tím procesem jsem si také úspěšně prošla), když budou v projektu závady, prostě mám smolíka. Ti ouřadové na obou stranách jsou za důkladné kontroly place­ni!!!!­!!!!!!­!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa