Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš žádá hlavu Rakušana, nebo nedůvěru vládě. Fiala: Chce jen zakrýt vlastní kauzy!

Aktualizováno -
13. srpna 2022
20:08
Autor: ČTK, simao - 
13. srpna 2022
08:49

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční hnutí ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, uvedl předseda ANO Andrej Babiš v komentáři v MF Dnes. Fiala míní, že šéf ANO potřebuje překrýt své trestní kauzy v Česku a ve Francii.

Šéf rozvědky ÚZSI (Úřad pro zahraniční styky a informace) Petr Mlejnek udržoval řadu let styky se zatčeným lobbistou Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. A pod tlakem se ocitl i vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan, který již dříve řešil nepříjemnosti kvůli kauze, do níž se namočil mj. někdejší náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček.

Na Rakušana teď tlačí i expremiér Andrej Babiš (ANO). Michala Redla označuje za „kmotra STAN a pravou ruku mafiána Radovana Krejčíře“. Opakované kontakty s Redlem podle expremiéra diskvalifikují Mlejnka pro funkci v čele ÚZSI, Rakušan ho ale přesto odvolat nehodlá. Skončit by proto ve vládě měl vicepremiér a ministr vnitra, míní Babiš.

Babiš se podivuje, proč Rakušan postupoval neústupně v případě odvolaného šéfa České pošty Romana Knapa kvůli kontatům s Redlem. „Když se provalily blízké kontakty exministra školství STAN Petra Gazdíka s Redlem, byl pan Rakušan také kategorický,“ uvedl v MF Dnes Babiš s tím, že ani Rakušan „nemá ve vládě co pohledávat“.

ANO při vypuknutí kauzy údajné korupce v pražském dopravním podniku Dozimetr před letními prázdninami nechtěla hlasování o nedůvěře vládě iniciovat kvůli předsednictví Česka v EU, nyní je ale podle Babiše situace příliš vážná a vyžaduje rázné řešení.

„Pokud i po těchto skutečnostech premiér Fiala v sobě nenajde špetku odvahy a rozhodnosti, dál se bude chovat jako slaboch a neodvolá Víta Rakušana z kabinetu, nezbývá nám než vyvolat hlasování o nedůvěře vládě,“ vzkázal Babiš.

Fiala: Babiš chce zakrýt vlastní kauzy

Fiala na výzvu k odvolání Rakušana nereagoval. Právo hovořit o vyvolání hlasování má každý poslanec, ať už se práce ve Sněmovně účastní, nebo ne, uvedl premiér. „Podstatné je, zdali na to má dostatek hlasů. A rozložení sil v Poslanecké sněmovně je po loňských volbách jasné,“ uvedl Fiala ve vyjádření pro ČTK.

„Spíše to na mne dělá dojem, že Andrej Babiš potřebuje překrýt svoje trestní kauzy u nás a ve Francii,“ dodal. Francouzský soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti podle zjištění deníku Le Monde zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru.

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 92 hlasů, vládní koalice občanských demokratů, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN jich má 108. Premiér ministry přímo neodvolává, podle ústavy navrhuje jejich odvolání prezidentovi.

Rakušan: Obálka s modrým pruhem kazí Babišovy plány

Rakušan Radiožurnálu řekl, že pro své odstoupení z vlády nevidí důvod. Také on vnímá Babišovo vyjádření jako záměr hledat jiná témata, která zakryjí Babišovy vlastní kauzy. Zopakoval, že Mlejnek má bezpečnostní prověrku, Babiš se podle Rakušana snaží jen zakrýt fakt, že ho prověřuje francouzská prokuratura.

„Opozice ještě nedávno tvrdila, že hlasování o důvěře vládě během evropského předsednictví nevyvolá. Andrej Babiš teď změnil názor. Obálka s modrým pruhem z francouzské prokuratury evidentně kazí plány na prezidentskou kampaň,“ uvedl na twitteru Rakušan.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat.

Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Případem se bude 25. srpna zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI, o situaci chce s Rakušanem mluvit příští týden i premiér Fiala.

„Co se děje, tajné službě neprospívá. O ní se má mlčet, nikoli mluvit. A stane-li se jeji ředitel středem pozornosti, jakmile nastoupí, je to špatný start. Rakušan měl líp vybirat. Nebo už v této zemí nezbyl nikdo bez vazby na Redla?“ uvedl na twitteru politolog Lukáš Jelínek.

Babiš: Redlova mafie a neudržitelná situace

Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

„Několikrát jsem v posledních týdnech zopakoval, že pokud by teď neprobíhalo české předsednictví v EU, určitě bychom iniciovali hlasování o nedůvěře vládě a vystavili jí bilanční účet za její katastrofální vládnutí. A neuděláme to jen kvůli image naší země,“ uvedl v sobotu pro ČTK Babiš.

„Jenže teď, když se ukázalo, že si Redlova mafie dosadila do funkce šéfa jedné z nejmocnějších tajných služeb a panu ministru vnitra to nevadí, situace už je po těch všech předchozích skandálech neudržitelná,“ dodal dnes Babiš.

Video  Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iIIyria ( 15. srpna 2022 09:07 )

Docela bych miu to premioerovani pral Narodu nikoli

Dianthos ( 14. srpna 2022 22:41 )

Nesmysl! V září budou volby do senátu a do zastupitelstev obcí. Když tam ANO zvítězí, co se stane?
Jestli se Babišovi podaří vyvolat předčasné volby do parlamentu včas, těžko se bude ucházet o post prezidenta, který nemá téměř žádné pravomoci.
Navíc se mu asi nebude chtít opouštět svou stranu, aby mohl být prezidentem.

iIIyria ( 14. srpna 2022 19:49 )

Hejhej jak si vysvetlujes jeho vytrvale obvjizdeni zeme? Samozrejme jew toi sucast kampne. Vzhledem k toimu za na volby do perlamentiu je brzo da se temr s jistoto rici ze svou kandidaturu ohlasi Jsou to jen tanecky a divadlo proi voilice

jajas ( 14. srpna 2022 16:00 )

karmazdarma: Přesně! Jenže já v tomto případě plakat nemůžu, já se směju, ale je to takový ten hysterický zoufalý smích se slzami současně, když vidím a slyším, jak se Pekarová tváří důležitě a přitom plká krávoviny....

dynaty ( 14. srpna 2022 14:53 )

přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa