Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Rakušan tepe drsné zásahy u Babiše: Policisté musí být označeni! Muže s kšiltovou čeká trest

Aktualizováno -
8. srpna 2022
20:25
Autor: ČTK, for - 
8. srpna 2022
09:48

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se dnes odpoledne sešel s policejním prezidentem Martinem Vondráškem kvůli chování policistů na politických mítincích bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Kritiku veřejnosti vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Rakušan minulý týden oznámil, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. 

Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Události označil za znepokojující. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová následně potvrdila, že GIBS spis s informacemi o zákroku převzala. I Vondrášek na páteční tiskové konferenci uvedl, že spis policie předala inspekci. Ohledně zákroků nechce činit předčasné soudy, jihočeské policisty ale zároveň nechce omlouvat.

Rakušan: Zásah musí provádět označení policisté

Na tiskové konferenci ministr vnitra konstatoval, že během debaty s policejním prezidentem zevrubně probíral, jak je vnímáno právo na shromaždění a jak má vypadat politické vystoupení. „Vnímám, že každá politická síla má právo na to vyjádřit svůj názor, pokud z pódia nezaznívají věci které jsou za hranou a porušují zákon. Myslím si, že je extrémně nebezpečné nazývat své oponenty slovy fašisté a nacisté a žádal bych, abychom se toho v politickém prostoru nedopouštěli,“ uvedl Rakušan a narážel tím na videonahrávku, kde je vidět expremiér Andrej Babiš, jak mluví o fašistech z řad voličů jeho oponentů.

„Zároveň jsme se bavili o tom, že nějaké zákroky k narušení veřejného pořádku na tom místě, pokud jsou v tu chvíli nutné, a to chci zdůraznit, protože bychom se tomu měli vyhýbat, tak by to měli vykonávat příslušníci, kteří mají jasné označení a mají uniformy a to je věc, na kterou budu apelovat,“ zdůraznil Rakušan. 

Video  Rakušan: Policisté zasahující na politických mítincích musí být označeni  - ČTK
Video se připravuje ...

Vondrášek v tomto duchu potvrdil, že je takticky správné, aby zasahoval uniformovaný policista a bylo tak jasné, kdo se snaží o napravení nějakého incidentu. Vondrášek uvedl, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných akcích zasahuje policista v uniformě či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté. S Rakušanem se shodl na tom, že na politických mítincích budou i členové antikonfliktního týmu a dokumentační skupiny. Rakušan řekl, že drtivou většinu politických shromáždění, které často provází vyhrocená atmosféra, policie zvládla. „Není ale možné zavírat oči nad situacemi, které vyvolávají pochybnosti,“ zdůraznil ministr vnitra.

Policejní prezident také upřesnil, jaká je vlastně povinnost policie u podobných událostí. Poznamenal, že u měst, kde jsou na podobné shromáždění zvyklí, je jednoduší vyhodnotit situaci a reagovat na ní. „Shodli jsme se, že nesmíme podceňovat komunikaci se svolavatelem. Poučit ho o povinnostech, že musí mít i pořadatelskou službu. A domluvit se s zástupcem úřadu a dát kontakt na policii. Policie je tu od toho, aby zasahovala ve chvíli, kdy to pořadatel nezvládá,“ řekl. Podotknul, že nejspíše byli policisté aktivnější. 

Vondrášek rovněž uvedl, že je standardem mít na podobných událostech dokumentační tým. Ten má policistům mimo jiné pomoci v tom, aby se případně bránili proti nařčením a provokacím. Podotknul, že je těžké se nyní bránit ve chvíli, kdy koluje jen vteřina z celého zásahu. 

Kázeňské postihy?

Ministr vnitra také na tiskové konferenci uvedl, že z jeho pozice mu nepřísluší mluvit do toho, jaké budou mužům uděleny kázeňské postihy. „Nepřísluší mi to a nikdo by mi nedůvěřoval,“ konstatoval. Jeho odpovědností je jmenování policejního prezidenta. Na konci týdne pak přislíbil finální zhodnocení. 

Na incident v Borovanech upozornil server Respekt. Policisté školáka odvezli na služebnu, jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou. Jeden ze zasahujících policistů měl mít navíc v průběhu setkání na hlavě kšiltovku s heslem Babišovy kampaně.

V Českém Krumlově zase policisté z akce odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu. V tomto případě se bude zásahem podle Vondráška zabývat úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, závěrečnou zprávu by měl předložit do konce příštího týdne.

Policisté dostanou školení

Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou tento měsíc a zúčastní se jich zhruba 240 policistů. Vondrášek se na tom dnes shodl s policejními řediteli a zástupci odborů vnitřní kontroly. Na webu to oznámil mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

„Smyslem je nejen zopakování teoretických základů této problematiky, ale zejména sdílení dobré praxe policie z metropole a dalších větších měst, kde jsou zkušenosti se zvládáním těchto situací podstatně vyšší než na některých venkovských útvarech,“ uvedl o společných školeních Bocán. 

Vondrášek na tiskové konferenci potvrdil, že k jednodenímu školení dojde v Hrdlořezích a zapojí se do nich bezpečností odbor. „Školení policistů probíhá dlouhodobě, ale nyní musíme reagovat,“ konstatoval s tím, že to souvisí i s nadcházejícími komunálními a prezidentskými volbami. 

Video  Zásah proti autistickému chlapci (14) na mítinku Babiše: Matka promluvila  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Dianthos ( 11. srpna 2022 10:45 )

Dělat ho může, hlavně aby neškodil. Pokud se Policie stává prodlouženou rukou vládnoucích stran, je to opravdu špatné.

e.lesanova ( 10. srpna 2022 16:11 )

Neleze posoudit, nakolik "pochybili" policisté, ale že by měla být popotahována zejména nezodpovědná matka je více než na místě...Co má "dítě", navíc s touto diagnózou, co dělat průběžně na podobných akcích??

jajas ( 9. srpna 2022 09:25 )

rudy_hnis ( 9. srpna 2022 07:04 )

Za Babiše se kradlo líp!
My zloději chceme prezidentem soudruha Babiše!
Přidej se k nám!
Čest práci!

bizon_pepa ( 8. srpna 2022 23:21 )

Novinář by měl umět formulovat přesně. Ten kluk reproduktor neodnasel, ale ukradl. Matka na nej samozřejmě měla dohlizet, když věděla, ze je autista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa