Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kauza Vrbětice: Češi spojili síly s britskou policií, zjistila ČT. Vyšetřují výbuch i útok na agenta

Aktualizováno -
4. srpna 2022
15:52
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
4. srpna 2022
14:58

Čeští detektivové, kteří vyšetřují výbuch muničního skladu ve Vrběticích, vytvořili v únoru letošního roku vyšetřovací tým s britskými policisty, kteří pracují na případu otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Na webu o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Důvodem vzniku společného týmu je výměna informací o podezřelých. Podle mluvčího nebylo možné o jeho vytvoření informovat dříve.

Čeští kriminalisté mají podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Podle fotografií i jmen z pasů mužů, po nichž česká policie pátrá, jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

„Jde o to, aby došlo ke snadnější výměně informací. Oba týmy mají stejné podezřelé a to jak tedy lidé, kteří podle policistů stáli za výbuchy ve Vrběticích, tak britská policie, která vyšetřuje otravu bývalého dvojího agenta,“ uvedla podrobnosti k propojení sil na ČT reportérka Adéla Paclíková. 

Vyšetřování na „mrtvém“ bodě?

Podle Paclíkové je ale vyšetřování stále na stejném místě. „V tuto chvíli je situace stále stejná v té rovině, že policie stále nikoho neobvinila a vše je v rovině podezření,“ konstatovala reportérka, která se podílí na informování o kauze, která zcela zmrazila česko-ruské vztahy a načas ochromila i českou politickou scénu. 

Vyšetřovací týmy mají řetězec nepřímých důkazů, které podle nich ukazují, kdo je pravým pachatelem. „Jestli se ale ruské agenty podaří vyslechnout, tak to je velká otázka,“ dodává Paclíková. 

Intenzivně se pak vyšetřovatelé zajímají i o to, kdo vlastně ruským agentům v ČR pomáhal. „Zajímají se o konkrétního člověka, Nikolaje Šapošnikova,“ zmiňuje Paclíková s poznámkou, že ten veškeré vazby popírá. 

Muži, po kterých česká policie pátrá, se prokazovali ruskými pasy se jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Mužům stejného vzezření s pasy na jméno Alexandr Petrov a Ruslan Boširov připisuje Británie útok jedem novičok na Skripala. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítlo.

Podezřelí muži se na území ČR podle NCOZ pohybovali od 11. do 16. října 2014. Podle informací některých médií se objednali na prohlídku muničního skladu. V té době se ve skladu údajně nacházely zbraně, které nakoupil bulharský obchodník se zbraněmi. Asi dodával zbraně na Ukrajinu, která byla už tehdy ve válce s Ruskem. Výbuch zřejmě neměl nastat v Česku, ale až při transportu zbraní v jiné zemi.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo loni diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.

Video  Zeman o skartaci vrbětického spisu: Bouře ve sklenici vody  - Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. srpna 2022 15:50 )

S T A R ( 5. srpna 2022 02:41 )

Máte pravdu! Jde o čistě politickou objednávku. Špinavý a hloupý!!!!!

S T A R ( 5. srpna 2022 02:37 )

V tomto světě není nic směšnějšího a hloupějšího, než pozvat Brity, aby něco prozkoumali. Tento konkrétní případ je směsí lží, velkých lží a velmi velkých lží!!!!!

bb88 ( 4. srpna 2022 20:11 )

Čučkaři volají posilu i když už ortel, který z nich vypadne je pro ně jasný.Ale možná je to úplně janak. Jdu ven blejt.

MS-sport ( 4. srpna 2022 19:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa