Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plané sliby vlády? Češi letos nejspíš peníze na plyn nedostanou. Jen 2000 na elektřinu

Aktualizováno -
2. srpna 2022
20:48
Autor: Mii - 
2. srpna 2022
10:10

Pomůžeme Čechům s drahými energiemi, slibuje vláda Petra Fialy (ODS) už několik měsíců. Domácnosti podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkela (za STAN) měly získat až 16 tisíc korun. Jenže realita bude vypadat trochu jinak, minimálně letos. V tomto roce kabinet lidem nejspíš pošle jen 2000 korun na elektřinu, informují Hospodářské noviny. Domácnosti vytápějící plynem budou mít ještě několik měsíců smůlu.

Celkem vláda schválila pro domácnosti a firmy energetickou pomoc ve výši 66 miliard korun. Z toho domácnostem má jít zhruba 30,6 miliard. Příspěvek proběhne přes takzvaný úsporný energetický tarif, kdy zákon, který jej zavádí, v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman.

Tento zákon obsahuje jen rámec pro příspěvky, není v něm stanoveno, jakou částku přesně mají lidé dostat a kdy. A zde přichází ten háček. Vláda se zatím ani na jednom neshodla, jen slibovala, že „do podzimu“ lidé peníze mít budou, přičemž Síkela nejčastěji zmiňoval až 16 tisíc korun pro každou domácnost, v závislosti na druhu jejího vytápění.

Podle Hospodářských novin lidé letos peníze skutečně dostanou, ale bude jich řádově méně a navíc půjde jen o příspěvek na elektřinu, nikoliv na plyn, který je dražší. „Ve čtvrtek a pátek nám zástupci ministerstva průmyslu jasně řekli, že na podporu letos půjde jen asi deset miliard korun, a to pravděpodobně jen pro elektřinu a plošně. Pokud to tedy vydělíme odběrnými místy, vychází to na nějaké dva až dva a půl tisíce na jednoho,“ citují noviny zdroj, který je údajně obeznámený s vládním rozhodováním.

Ten zároveň připomíná, že kabinet ještě rozhodnutí může změnit. Nicméně zprávu potvrdily i další zdroje.

Síkela to v rozhovoru pro TV Nova odmítl. „Jediné, co jsme udělali, protože se jedná o výplatu částek za celou topnou sezonu, tak my jsme to rozdělili do příslušných rozpočtů. My jsem alokovali 25 procent z těch 66 miliard na tento rok a zbytek na příští rok,“ řekl ministr Nově. Podpora pro domácnosti je podle něj naplánovaná od letošního začátku topné sezony do konce příštího roku. První část podpory stát vyplatí letos na začátku října a další nejpozději na začátku příštího roku, dodal.

„Týká se to samozřejmě elektřiny i plynu,“ odpověděl na otázku na letošní podporu.

Havlíček: Exekutoři pomalu otevírají šampus

Zvažovanému osekání podpory pro letošní rok nerozumí opozice, která dlouhodobě upozorňuje, že podpora přichází pozdě. „Nerad říkám, říkal jsem to.... ale co jiného můžu dodat? Zde černé na bílém. Letos s podporou brutálně drahé energie nepočítejte. Ministr průmyslu to totiž nepovažuje za důležité. Takže šmitec. Poraď si sám. Exekutoři pomalu otevírají šampus,“ komentoval zprávu Síkelův předchůdce Karel Havlíček (ANO).

Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o podobném rozhodnutí měla proběhnout debata. „Nechci to kritizovat. Netvrdím, že je to špatně. Jenom zdravím všechny poslance a senátory, kteří podepsali vládě ‚bianco šek' na 66 miliard a teď jsou ze hry i se svými voliči. Tohle se mělo diskutovat v parlamentu, on má být suverénem takových rozhodnutí,“ napsal na twitteru.

Překvapený je také minoritní akcionář polostátního ČEZ Michal Šnobr. „Vy tomu ještě někdo rozumíte?“ ptal se na sociální síti s odkazem na zprávu, že lidé letos dostanou jen 2000 korun na elektřinu. Přitom právě přes energetické firmy má pomoc putovat.

Video  Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. srpna 2022 11:20 )

jasně. Budu volit ANO. Pětikolku už nikdy

buban ( 3. srpna 2022 21:20 )

No evidentně se pan ministr Síkela naučil rozhazovat rukama a slibovat nesplnitelné - po vzoru premiéra Fialy. A co barmské ženy a neZiskovky, které velmi slušně živí premiérova syna?

roxin ( 2. srpna 2022 20:19 )

Nějak to těm 5islípkám nepasuje jeden táhne čehý a druhý hot. Tady v článku nás Sikela upozorňuje že letos peníze nejspíš nedostaneme jen 2 tisíce na elektřinu a na seznamu chrabrýjura zase říká že stát lidem přidá na elektřinu, plyn a teplo. Je jich v té "vládě" tolik že každý slibuje něco jiného a nevědí o sobě kdo co slíbí.

Dana Horakova ( 2. srpna 2022 19:38 )

Možná by jsme měli změní název státu na Ukraj..-Česko

jajas ( 2. srpna 2022 19:27 )

Dana Horakova: No podle různých vyjádření "našich" odborníků a členů vlády to všechny země totiž dělají ŠPATNĚ! Jsme určitě rádi, že jen my to děláme DOBŘE! Díky naší straně a vládě, demokraticky zvolené občany s vyšším a vysokým vzděláním, jak se uvádělo v povolebních statistikách!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa