Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„STAN je organizovaný zločin,“ hřímá Babiš. Rakušan mu vmetl „rakovinu ANO“

Aktualizováno -
7. července 2022
12:55
Autor: ČTK - 
7. července 2022
10:47

Opoziční hnutí ANO chce při dnešní schůzi Sněmovny navrhnout usnesení vyzývající ministra vnitra a předsedu STAN Víta Rakušana k demisi kvůli kauze Dozimetr. V případě, že nerezignuje, má ho podle opozičního hnutí premiér Petr Fiala (ODS) odvolat. Na dnešní tiskové konferenci to řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. K usnesení se poslanci pravděpodobně nedostanou, ANO si vyžádalo přestávku a není jasné, kdy bude schůze Sněmovny pokračovat.

Poslanci se dopoledne sešli z podnětu opozice k diskusi o korupčním případu kolem pražského dopravního podniku, v němž čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. Koaliční většina konání schůze pravděpodobně neumožní. Ještě před hlasováním o návrhu programu ale budou moci vystupovat řečníci s přednostním právem.

„Podle mého názoru STAN je skutečně strana organizovaného zločinu... Starostové a nezávislí mají korupci v genech,“ řekl Babiš s poukazem na některé případy hnutí z posledních měsíců. Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan se podle Babiše tváří jako „pan čistý“, ale je podle něho ze stejného těsta jako Hlubuček a další politici hnutí, o nichž se v souvislosti s různými kauzami mluvilo. „STAN je mafie, která byla tak založená, je to projekt pana Redla,“ prohlásil Babiš. Podnikatel Michal Redl patří k obviněným v kauze Dozimetr.

Rakušan jeho tvrzení označil za demagogii a propagandu. „Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Jsme svědky nejbrutálnější demagogie a propagandy,“ prohlásil Rakušan ve Sněmovně. Pozastavil se nad tím, že Babiš, který navzdory obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo prohlašoval, že nikdy neodstoupí, nyní diktuje, kdo má odstoupit z vlády.

Babiš se podle Rakušana pokouší lidem namluvit, že STAN je fatálním problémem země, podobně jako ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že viníkem ruské agrese proti Ukrajině je Ukrajina.

STAN podle Rakušana z kauzy vyvozuje na rozdíl od ANO personální i věcnou odpovědnost. Uvědomuje si, že STAN zklamalo důvěru veřejnosti. Udělá maximum pro to, aby se něco takového neopakovalo, ne však demagogií a marketingem. Rakušan také odmítl Babišovo tvrzení, že ANO nevyhrálo loňské sněmovní volby kvůli kritice ve veřejnoprávních médiích. „Vy jste si prohráli volby tím, jak jste se chovali a co jste dělali,“ dodal Rakušan. Podle něj je ANO skupinou, která prorostla státní správou jako rakovina.

Koalice by podle Schillerové měla mít zájem na tom, aby schválila program schůze a mohli vystoupit i další poslanci. Pokud by vládní zákonodárci konání schůze umožnili, chce ANO načíst čtyřbodové usnesení, které mimo jiné konstatuje, že korupční kauza Dozimetr významným způsobem znedůvěryhodňuje nejméně jednu z vládních stran a poškozuje dobré jméno Česka v Evropské unii.

Dále usnesení konstatuje, že není záruka, že se Rakušan nebude snažit ovlivňovat orgány činné v trestním řízení. Podle ANO může být hnutí STAN, jehož je vicepremiér předsedou, jakožto právnická osoba v souvislosti s kauzou prověřováno. Opoziční hnutí dále vyzývá Rakušana k vyvození politické odpovědnosti a k demisi. Pokud tak neučiní, Fiala by jej měl podle ANO odvolat a nenavrhovat jako nástupce minimálně po dobu vyšetřování kauzy žádného nominanta STAN.

SPD žádá demisi celé vlády. Situace kolem „kriminální činnosti STAN na pražském magistrátu“ je podle předsedy hnutí Tomia Okamury natolik závažná, že se musí podrobně projednat na parlamentní úrovni. Kriminální jednání podle něj zasahuje i do struktur dalších vládních stran a poškozuje jméno ČR v zahraničí.

Rakušan už dříve uvedl, že pro svou demisi nevidí důvod, popřel, že by jakkoli ovlivňoval policii. Podpořili ho i koaliční lídři včetně Fialy. Kvůli případu rezignoval na pozici ministra školství Petr Gazdík (STAN), protože se stýkal s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.

Video  Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oltec ( 12. července 2022 06:44 )

Rakušan tvdí že Babiš nechce aby byl ministrem ať si přečte diskuse a tam zjistí že ho nechtejí slušní lidé je to nejhorší ministr a politik co kdy byl

UFO1 ( 11. července 2022 08:11 )

Dvě strany, které nemají v demokracii místo ...

pindal ( 8. července 2022 21:03 )

Co Vy jste vlastně zač?Vy dva?

Staroduchodce ( 8. července 2022 20:55 )

Po své obhajobě se stal Rakušan Svatým mužem a nic nebrání jeho kanditatuře na prezidenta

pindal ( 8. července 2022 20:42 )

Jsem rád,že to někdo vidí stejně jako já.Myslím si,že těch lidí je víc akorát se nevyjadřují.Stále ještě věřím,že Češi nejsou takový hlupáci,aby museli sežrat všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa