Na dovolené v zahraničí se lidé nejčastěji nakazí žloutenkou (hepatitidou) typu A, která je zánětlivým onemocněním jater. Nemoc vyžaduje izolaci na infekčním oddělení, dlouhodobou pracovní neschopnost, speciální dietu, několikaměsíční rekonvalescenci a karanténní opatření v rodině nemocného.

Suvenýr z exotiky

»Áčkovou« žloutenku si cestovatelé přivážejí především z exotických zemí s nižším hygienickým standardem. „Ani pobyt v prvotřídních hotelích v zemích s vysokým výskytem žloutenky typu A není zárukou ochrany před touto infekcí,“ upozorňuje MUDr. Hana Ševčíková z centra Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Nebezpečný Balkán

Ze zemí EU byl v roce 2020 nejvyšší výskyt žloutenky typu A v Bulharsku a Rumunsku. „U nás má velmi malé procento osob protilátky proti virové hepatitidě A, jen asi 20 %. Proto se může toto onemocnění v naší společnosti snadno šířit a způsobovat epidemie. Za posledních 5 let v Česku onemocnělo více než 1600 osob,“ doplňuje MUDr. Ševčíková.

Léčba není, prevence je důležitá

Bohužel na toto onemocnění neexistuje léčba. Proto je velice důležitá prevence. Je potřeba časté a důkladné mytí rukou a správně zpracovávat potraviny. Těm, kteří míří do rizikových zemí, je doporučováno očkování. Dvě dávky vakcíny zajistí dlouhodobou, někdy celoživotní ochranu. Ta nastupuje už za 2 týdny po 1. dávce. Rozlišují se žloutenky typu A, B, C, D a E – očkováním se můžeme chránit proti typům A, B a zprostředkovaně D.

Typy žloutenky

B - se přenáší pohlavním stykem, jehlami a z matky na dítě. Existuje očkování.

C - se přenáší krví a dá se léčit.

D – může člověka napadnout pouze v přítomnosti žloutenky typu B. Přenáší se krví a stykem.

E – je nebezpečná pro těhotné. Přenáší se potravinami, vodou.

Potíže podobné jako u chřipky

✔ kožní a nervové projevy

✔ zežloutnutí

✔ bolest hlavy

✔ bolest kloubů a svalů

✔ nevolnost 

Nákaza hrozí:

✔ V zemích, kde jsou nízké hygienické podmínky pobytu, ubytování a stravování ✔ Na letních táborech, hromadných akcích, festivalech, studijních a pracovních pobytech, stážích

✔ Při konzumaci tepelně nezpracovaných potravin, pití nekvalitní vody a nápojů

✔ V MHD, ve veškeré dopravě

✔ Při kontaktu s nemocnou osobou nebo s osobou v inkubační době, s narkomany, bezdomovci, promiskuitními a homosexuálními osobami

✔ Při válečných konfliktech, v uprchlických vlnách a humanitárních krizích, kde jsou špatné hygienické podmínky

 

Video
Video se připravuje ...

Na co si dát pozor během dovolené v Bulharsku Videohub