Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trable STAN: Vrátí dar 350 tisíc od podnikatele Kosa. S Piráty řeší adepty na nového ministra

Autor: for, ČTK, simao - 
21. června 2022
15:07

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan hasí nemalý požár, který kolem jeho hnutí propukl. V pondělí večer se sešel také s Piráty, ti jej vyzvali k odstřižení od lidí napojených na podniaktele Redla. STAN také vrátí dar ve výši 350 000 korun spojený s podnikatelem Kosem, podezřelým z účasti v kauze korupce v DPP. STAN dar obdržel v roce 2014. Vedle toho Rakušan řeší, kdo nastoupí do čela ministerstva školství.

Starostové a nezávislí řeší nyní hned několik potíží naráz. Vládní hnutí oznámilo, že vrátí dar ve výši 350 000 korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, podezřelým z účasti v kauze korupce v pražském dopravním podniku.

STAN dar obdržel v roce 2014, v té době Kos trestně stíhaný nebyl, sdělila ČTK mluvčí hnutí Sára Beránková. V sobotu Starostové oznámili, že vrátí všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi trojici obviněných s uvalenou vazbou.

Redlův blízký spolupracovník Kos se podle Radiožurnálu v neděli přihlásil policii. V úterý se pak rozhodovalo o jeho vazbě.

Kauza personálně výrazně zasáhla vládní hnutí. Kvůli kontaktům s Redlem oznámil v neděli rezignaci k 30. červnu ministr školství Petr Gazdík. V pondělí ze stejného důvodu pozastavil členství ve STAN europoslanec Stanislav Polčák. Odmítli ale, že by byli do kauzy jakkoli zapojeni.

Vicepremiér Vít Rakušan má nyní několik kandidátů na nového ministra školství. Uvedl to na pondělní tiskové konferenci na rezortu vnitra. Odmítá pak, že by jeho strana neměla dostatek vhodných odborníků. Rakušan také okomentoval rozhodnutí Polčáka. Podle něj to straně pomůže u komunálních voleb.

Výběr nového ministra školství

Kandidáty na ministra školství chtěl Rakušan představit premiérovi Petru Fialovi (ODS) již v úterý na jednání pětici lídrů. „Několik tipů mám,“ podotknul v pondělí Rakušan na tiskové konferenci v prostorách ministerstva vnitra.

„Odmítám mediální prezentaci, že nemáme ve STAN dost lidí, kteří by tu funkci mohli obhájit,“ dodal šéf hnutí s tím, že takoví lidé jsou ve straně jak v senátorském, tak i v poslaneckém klubu. 

„Myslím si, že nominant (na nástupce po Gazdíkovi) bude představen až v průběhu týdne. Bude to nominant, který bude potvrzený koalicí Pirátů a Starostů a pak představen jako koaliční nominant do vlády. Takže si nemyslím, že dnes to jméno padne,“ uvedl v úterý šéf Pirátů Ivan Bartoš. Připomněl, že podle vzájemné dohody ministerstvo školství obsadil STAN. „Tak já předpokládám, že to první jméno by mělo zaznít od Víta Rakušana,“ řekl.

Podle serveru Seznam Zprávy zvažují kandidaturu poslanci STAN Ondřej Lochman a Viktor Vojtko, kteří potvrdili, že byli s nabídkou osloveni. Lochman pracoval v minulosti jako odborný pracovník v Národním institutu dětí a mládeže a ředitel obecně prospěšné společnosti Mezinárodní cena Vévody z Edinburghu zaměřené na vzdělávání talentovaných mladých. Vojtko působí jako pedagog a vědec na Jihočeské univerzitě. Další politici podle serveru už nabídku na vedení ministerstva školství odmítli. Server jmenoval například poslance Vladimíra Balaše, Jana Berkiho nebo místostarostku středočeských Psár Martinu Běťákovou.

Rakušan v pondělí v rozhovoru pro Radiožurnál nevyloučil ani možnost oslovit exministra školství za ANO Roberta Plagu, který je Gazdíkovým politickým náměstkem. Plaga v úterý na dotaz ČTK nevyloučil, že by nabídku přijal, pokud by ji dostal. „Jsem připraven ministerstvu jakkoli pomáhat, ale toto je bytostně politické rozhodnutí,“ řekl. Rakušan v pondělí zdůraznil, že by chtěl najít kandidáta, který bude reprezentovat hnutí STAN.

Setkání s Piráty

Rakušan se s koaličními partnery Piráty setkal v pondělí večer. Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek uvedl, že Piráti apelovali na STAN, aby se okamžitě odřízli od lidí, kteří jsou na napojeni podnikatele Redla. 

O tom, že budou Piráti chtít od Starostů další vysvětlení ohledně kauzy korupce v pražském dopravním podniku (DPP), hovořil o víkendu rovněž Bartoš. „Řešili jsme kauzy STAN a jejich očistu, kdy má být celostátní sněm, před tím proběhnou změny v pražské organizaci. Apelovali jsme na reálné a kompletní odstřihnutí od konkrétních lidí napojených na Redla a spol., z našeho pohledu by měly být změny razantní,“ uvedl Michálek.

Před předsednictvím v Radě EU, které nastane v červenci, je podle Michálka třeba mít kompletní vládu a „ukončit angažmá některých osob“.

Podle Rakušana platí, že kandidáti budou představeni veřejnosti nejpozději do konce tohoto „pracovního nebo kalendářního týdne“, jak potvrdil ministr. Už nyní pak oslovuje kandidáty, kteří by podle něj mohli do vlády a do školství zapadnout. 

Nad Drahošem velký otazník

Poté, co budou oficiálně prozrazena jména kandidátu po Petru Gazdíkovi, čeká vládu jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Ačkoliv ještě není žádné jméno potvrzené, hovoří se o několika možných kandidátech. Mimo jiné padlo jméno i exministra školství z vlády Andreje Babiše (ANO), Roberta Plagy (ANO). 

Rakušan v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce také zmínil, že resort školství by zvládli například senátoři za STAN Jiří Drahoš či Miroslav Plevný

Pokud by resort nakonec převzali Piráti, připadali by podle Bartoše v úvahu náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová a analytik Martin Úlovec. Bartoš v úterý zmínil, že v médiích zaznamenal například jméno senátora Jiřího Drahoše. „Nejsem si jist, jestli on bude tím finálním kandidátem,„ dodal.

Odchod Polčáka? Správné rozhodnutí, míní Rakušan

Rakušan také kvitoval rozhodnutí europoslance Stanislava Polčáka, který kvůli svým předchozím vazbám na lobbistu Redla pozastavil členství ve straně. 

„Já jsem o tom s europoslancem Polčákem nehovořil,“ uvedl Rakušan. Jeho rozhodnutí se dozvěděl uprostřed běžného pracovního vytížení. „Primárně si myslím, že je to správná reakce,“ zdůraznil také. Podle něj to totiž ukazuje vůli STAN se odříznout od jakýkoliv vazeb na Redla. Rakušan také dodal, že jej nijak ke vzdání se mandátu nevyzýval. 

To ostatně jako důvod svého rozhodnutí uvedl i Polčák na twitteru. „Zdůrazňuji, že známost s Michalem Redlem nikdy neovlivnila mé politické kroky. Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou. Rozhodně jsem ani nepropojoval pražské politiky z různých stran s lidmi z Redlova okolí. Jsem přesvědčen, že průběh vyšetřování a další informace kolem této kauzy má slova potvrdí,“ uvedl Polčák.

„Pražská organizace je teď ve velkých problémech, jsme ve chvíli, kdy se budeme prát o přízeň voličů ve velmi nejednoduchých podmínkách,“ odtušil Rakušan k Polčákovi, který byl členem pražské organizace. 

Rakušan uvedl, že kandidátku v Praze povede Petr Hlaváček. „Chceme přijít se jmény, které budou jednoznačně symbolizovat odstřižení od té minulosti, což si myslím, že je správné,“ konstatoval Rakušan. Znovu také zmínil, že STAN čeká mimořádný sněm. Podle něj má nyní strana asi měsíc na to, aby nalezla vhodný termín a prostory.

Video  Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

S Piráty dnes STAN řešil i balíček protikorupčních zákonů, které má Michálek za nezbytné prosadit, aby se kauzy neopakovaly. Zmínil zákony o lobbování, proti střetu zájmů nebo průhledné financování politických stran. „Na těchto záměrech máme shodu, budeme řešit konkrétní znění,“ konstatoval. Řešili také projekty digitalizace včetně digitální agentury jako podmínky pro úspěšné dodávání služeb občanům. „Potvrdili jsme si maximální součinnost v tomto procesu,“ dodal.

Na dnešní schůzce též Piráti se STAN hovořili o výměně na pozici policejního prezidenta. Šéf Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan se ještě před nástupem do funkce sešel s tehdejším policejním prezidentem Janem Švejdarem, který několik dní poté oznámil, že skončí. Rakušan po jmenování do funkce označil neformální schůzku za nešťastnou, odmítl ale, že by Švejdara k odchodu tlačil.

„Vyslechli jsme podrobné vysvětlení ohledně policejního prezidenta tak, jak ho Vít Rakušan prezentoval i na K5 včetně popisu schůzky, která před jmenováním vlády proběhla. Považujeme vysvětlení za dostatečné a nevidíme tuto změnu jako důvod pro odstoupení,“ sdělil Michálek.

UFO1 ( 22. června 2022 14:14 )

Stan a Ano najit 10 rozdílů? nemožné.

UFO1 ( 22. června 2022 14:12 )

P.Rakusan si nevšiml p.Gazdika? Těžko uvěřit....

BobyNo1 ( 22. června 2022 07:21 )

Já se hlásím na místopředsedu STANu, jestli má Vítek nedostatek osobností! Jsem bezúhonný muž ve středních letech, jsem připraven být loajální a spokojím se na schůzích s pikem místo sněhu. Co se společnic týká, nejsem vybíravý. Vítku, bereš mě?

sarina ( 21. června 2022 20:20 )

hejhej

hejhej ( 21. června 2022 19:57 )

corsa:
Pokud Rakušan zůstane ministrem vnitra, pak je jasné, že v té zlodějně jede i Fiala, který se ho zastává. Ona celá ta slepená vláda je zkorumpovaná, proto nic neřeší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa