Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Stálo to za to!“ Zeman ocenil atentát na Heydricha, podle Čaputové se „nikdy nesmíme vzdát“

Aktualizováno -
27. května 2022
18:47
Autor: ČTK, Mii - 
27. května 2022
16:05

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes přijela do Prahy oslavit 80. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Společně s českým prezidentem Milošem Zemanem se účastnila slavnostního shromáždění v Národním muzeu, kde připomněla, že nikdy se nesmíme vzdát a zvlášť v dnešní době, kdy probíhá válka na Ukrajině, musíme pokračovat v ochraně demokracie. Zeman zdůraznil, že atentát „stál za to“.

„Velkým událostem v našich dějinách hrozí velké nebezpečí (…) že se vyhneme bolestivým vzpomínkám,“ řekl Zeman k výročí útoku ve svém projevu, načež uvedl, že podle něj atentát byl potřebný, i za cenu pozdějších obětí. „Našemu národu hrozilo buď vyhubení, nebo evakuace, což je ovšem v některých případech jedno a totéž,“ vysvětlil prezident, co chtěl Heydrich provést s Čechy.

Video  Zeman k 80 letům od atentátu na Heydricha: Stálo to za to  - ČTK
Video se připravuje ...

„Tento atentát byl klíčovou události českých a celosvětových dějin,“ uvedl také Zeman, jenž říšského protektora nazval „zloduchem nacismu a Hitlerovým potenciálním nástupcem“.

Čaputová s ním souhlasila – podle ní nelze útok posuzovat podle pozdějších obětí. Kdybychom tak udělali, „přijali bychom zvrácenou logiku agresora“, řekla slovenská prezidentka. Operaci Antropoid popsala jako mimořádně důležitou.

„Nesmíme zapomenout na stovky mužů žen, jejichž jména nejsou tolik známá, ale bez kterých by k této události nemohlo dojít,“ uvedla rovněž Čaputová a připomněla, že na našem kontinentu opět dochází k neospravedlnitelné agresi. „Ochranu demokracie nikdy nesmíme podcenit,“ zdůraznila prezidentka.

Video  Díky Gabčíkovi nese atentát na Heydricha i silnou slovenskou stopu, řekla Čaputová  - ČTK
Video se připravuje ...

„Naše národy byly a stále si jsou mimořádně blízké,“ uvedla nakonec s tím, že se nikdy nesmíme vzdát. Atentát podle ní patřil mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války. Díky Gabčíkovi nese i silnou slovenskou stopu.

Deštivé vzpomínky

Čaputová zahájila svou návštěvu Česka pietním aktem v Resslově ulici, kterému přihlížely za silného deště desítky lidí, vedle Čaputové se ho zúčastnily také ministryně obrany Jana Černochová či starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (obě ODS). Čaputová v rámci svého dalšího programu zamířila do žižkovského parku Ohrada.

Čaputová si po pietním aktu prohlédla kostel svatých Cyrila a Metoděje, ve kterém se Gabčík a Kubiš ukrývali a později spolu s dalšími pěti parašutisty v červnu 1942 po boji zemřeli. Čaputová kostel označila za silné místo. „Jsem velmi ráda, že jsem to mohla vidět, včetně těch autentických detailů, které jsou fyzicky znázorněné v souvislosti s těmi boji, které tu probíhaly,“ řekla novinářům. Kryptu dnes nebylo možné navštívit kvůli rekonstrukci.

Déšť poznamenal i druhý pietní akt, kterého se dnes slovenská prezidentka zúčastnila na místě věnovaném hrdinům operace Anthropoid v parku Ohrada v Praze 3. Prezidentka v krátkém projevu zdůraznila silné spojení mezi českým a slovenským národem včetně společné historie. Připomněla, že jeden z výsadkářů, kteří zabili Heydricha, Jozef Gabčík byl Slovák. Atentát má podle ní má váhu i pro současnost, a to v obecné pravdě, že zlu je vždy potřeba se postavit.

Atentát na Heydricha je považován za největší čin evropského domácího odboje v době druhé světové války. Výročí atentátu si Česká republika letos poprvé připomíná jako oficiální významný den označený jako Den národního vzdoru.

horaIysa ( 28. května 2022 08:43 )

A ty víš kolik lidí by zemřelo, kdyby tenhle parchant zůstal na živu? Víš jak by se události vyvíjely? Na východě se rýsuje dost podobná situace. Taky tam jeden parchant začal válku, kterou odnáší nevinní civilisté. Tak co s ním? Počkáme, až se pustí do nás?

horaIysa ( 28. května 2022 08:40 )

Tohle můžeš říkat nyní, když víš, jak druhá světová válka skončila. Jenže ona taky mohla skončit trochu jinak. Jak, to neví nikdo, takže atentát na tuhle německou svini význam měl a já v tomto se Zemanem výjimečně souhlasím.

poky-f ( 27. května 2022 22:19 )

Uživatel_5347357 ( 27. května 2022 21:19 )

Zeman jednu dobu převyšoval všechny ty rychokvašené polistopadové politiky, ale bohužel stáří a nemoc udělaly své. A tak při pohledu na Čaputovou si asi vzpomněl na své mládí, kdy to opravdu ještě "stálo"!!!!

slemik ( 27. května 2022 20:30 )

Co je Zeman zač, to už dnes každý ví. Není třeba psát o tom sáhodlouhé eseje. Foto zkrouceného panovníka na vozíku hovoří za vše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa