Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gazdík odvolal kvůli chybám ředitelku Cermatu: „Přál bych si, aby maturita vypadala jinak!“

Aktualizováno -
24. května 2022
12:38
Autor: ČTK, simao - 
24. května 2022
10:47

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou kvůli nespokojenosti s fungováním organizace, jeho pomalosti a neefektivitě hospodaření. Přál by si, aby maturity vypadaly jinak. Ředitelce vytkl závažná pochybení.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal z funkce ředitelku Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Michaelu Kleňhovou.

Rozhodl se tak kvůli nespokojenosti s fungováním organizace, jeho pomalosti a neefektivitě hospodaření. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila v Cermatu závažné nedostatky. Ministr to dnes řekl novinářům. Kleňhová skončí ve funkci k dnešnímu dni, na pozici ředitele či ředitelky organizace vypíše ministerstvo výběrové řízení.

Dlouhodobá nespokojenost

„Jsem dlouhodobě nespokojený s řízením organizace,“ uvedl na dnešní tiskovce ministr školství Gazdík. „Cermat nenaplňuje očekávání ministerstva školství, je pomalý, liknavý v plnění zadaných úkolů. S takto řízenou organizací nelze vybudovat školství pro 21. století,“ poznamenal.

Podle něj je problémem efektivita hospodaření, Cermat několikrát aktivně prosazoval neveřejná výběrová řízení, zmínil ministr. „Já prosazuji otevřená výběrová řízení, transparentnost a hlavně hospodárnost. Nechci, aby jakákoliv přímo řízená organizace ministerstva školství nakládala nehospodárně s financemi ze státního rozpočtu,“ podotkl Gazdík.

Problém i v dohodách se zaměstnanci

Zmínil i podezření na spáchání přestupku v oblasti uzavírání dohod se stávajícími zaměstnanci. Dočasně byl vedením Cermatu pověřen náměstek z MŠMT Milan Štábl, který organizaci povede jako krizový manažer a prozatímní ředitel.

Kontrola ministerstva financí zadaná v roce 2020 podle Gazdíka nyní zjistila „poměrně závažné skutečnosti“. „Týkají se například uzavírání dohod se stávajícími zaměstnanci, zjištění zakládá podezření na spáchání přestupku, na základě kterého může dojít k zahájení následného řízení ze strany Státního úřadu inspekce práce,“ řekl ministr.

Podle kontroly mělo 64 z 89 zaměstnanců Cermatu souběžně uzavřené i dohody o provedení práce. Z toho 36 lidí si takto nad rámec platu rozdělilo 5,1 milionu korun. Výsledky kontroly dostalo ministerstvo školství minulý týden, dodal Gazdík.

Na kontrolu ministerstva financí podle něj naváže kontrola ministerstva školství, která se zaměří na hospodaření s majetkem a penězi ze státního rozpočtu. „Prověří přiměřenosti a účinnosti vnitřního kontrolního systému organizace,“ dodal.

„To, že je Cermat problémem, vím od prvního dne, kdy jsem ve funkci jako ministr,“ uvedl již dříve ministr školství. „Některé zakázky, které Cermat v minulosti provozoval, se mi nezdají být přiměřené,“ řekl.

Kleňhová nastoupila do čela Cermatu od června 2018 za bývalého ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Předchozího ředitele Cermatu Jiřího Zíku vystřídala poté, co ho Plaga odvolal z funkce kvůli chybám v maturitních a přijímacích testech.

Kleňhová se měla ujmout funkce původně až od prosince 2018. Do čela Cermatu byla vybrána v konkurzu na podzim 2017 za ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD).

Základní informace o Cermatu

  • Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, známější pod zkratkou Cermat, je příspěvkovou organizací řízenou ministerstvem školství; v současné podobě funguje od ledna 2006. Na starosti má vedle přípravy a vyhodnocování státní maturity i další zkoušky, například testy žáků základních škol či jednotné přijímací zkoušky na střední školy; podílí se i na dalším vzdělávání pedagogů.
  • Současná organizace navázala na činnost Centra pro reformu maturitní zkoušky (odtud Cermat), později Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, která byla součástí v roce 2011 zrušeného Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) a od druhé poloviny 90. let připravovala reformu maturit.
  • Státní maturity připravované Cermatem, které byly po letech příprav a odkladů naostro spuštěny v roce 2011, bývají od té doby nezřídka terčem kritiky. V roce 2012 byl odvolán předchozí ředitel centra Pavel Zelený. Důvodem byla pochybení v průběhu státních maturit a způsobu jejich prezentace.
  • Kvůli příliš těžkému testu z matematiky tehdy musel například Cermat zpětně zmírňovat hodnocení. Vlna kritiky se snesla i na hodnocení písemných prací, bylo údajně neobjektivní. Navíc se objevilo několik škol, které při písemkách podváděly, Cermat jim poté umožnil zkoušku zopakovat. Zeleného poté v čele centra nahradil Jiří Zíka.
  • Kritika Cermatu se objevila pod jeho vedením mimo jiné v roce 2017, kdy se změnilo hodnocení písemných prací z češtiny. V předchozích třech letech byly slohy hodnoceny na školách, ale ministerstvo tvrdilo, že takové známkování není objektivní. Proto se začalo známkovat centrálně. Tento postup naopak kritizovali češtináři a mnozí studenti.
  • Problémy s maturitami se znovu objevily v květnu 2018, v testu z češtiny byla chyba, kvůli které tehdejší ministr školství v demisi Plaga rozhodl o přehodnocení výsledků státní maturity. V jedné z otevřených otázek byly dvě možné správné odpovědi namísto avizovaného jediného správného řešení. Cermat tak některým žákům musel vystavit nová vysvědčení a nové výpisy testů.
  • Na základě toho byl odvolán ředitel Cermatu Jiří Zíka a od 1. června 2018 ho nahradila analytička Michaela Kleňhová. Pod jejím vedením Cermat kvůli zamezení chyb v maturitních testech a přijímacích zkouškách posílil expertní tým, který posuzuje jejich vhodnost a správnost, a stanovil, že se budou už v průběhu testů ihned vyhodnocovat všechna upozornění na možnou chybu v nich. V hodnotících komisích se zvýšil počet odborníků ze současných dvou na tři až čtyři, přičemž experti se pravidelně obměňují, aby se snížilo riziko přehlédnutí chyby.
  • V květnu 2021 čelil Cermat kritice za příliš obtížné testy u přijímacích zkoušek na střední školy v době pandemie covidu-19. Nezisková organizace EDUin jej obvinila, že tvoří vlastní vzdělávací politiku. Ačkoli ministerstvo školství kvůli epidemii covidu-19 uchazečům u zkoušek například prodloužilo čas, obtížnost testů se podle kritiků zvýšila. Studijní předpoklady dětí tak při přijímání ke studiu nehrály takovou roli jako kvalita distanční výuky či domácí podmínky k učení. Zejména test z matematiky v první den zkoušek podle některých dětí a rodičů svou obtížností neodpovídal výuce na dálku.
  • Letos v lednu vrátil Nejvyšší správní soud (NSS) do hry pokutu 500.000 korun, kterou v roce 2015 vyměřil Cermatu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokutu v roce 2018 zrušil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, jehož rozsudek NSS letos v lednu zrušil. Úřad pokutu uložil v roce 2015 za výběr firmy, která zajišťovala informační infrastrukturu a kontrolu společné části maturitní zkoušky bez soutěže. Cermat podle ÚOHS zvolil pro výběr firmy jednací řízení bez uveřejnění v rozporu se zákonem. Cermat si služby objednal od firmy NESS CZECH.
  • Server iDNES.cz v pondělí informoval, že ministerstvo školství poslalo do Cermatu auditory, kteří mají zjistit, proč organizace platí desítky milionů za servis tiskáren pro maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Výsledek auditu by podle serveru mohl být jasný asi do měsíce.

Video  Psycholožka o dopadech Putinovy války na dětské uprchlíky: Vedle traumat hrozí i sebepoškozování  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 24. května 2022 15:43 )

Aha, Toman nepodnikal, ten celý život jen tuneluje, protože nic jiného neumí

Jaryn19 ( 24. května 2022 15:42 )

minulá vláda s ministry Tomanem a jemu podobnými to bylo OK?

horaIysa ( 24. května 2022 14:11 )

Přesně tak

bullshit ( 24. května 2022 12:11 )

Hezky shrnuto

mopsamanda ( 24. května 2022 12:01 )

Mně připadá, že lektoři, kteří vypracovávají testy z českého jazyka si honí triko. Uznávám, že čeština je i přes globalizaci pro náš národ stejně stále důležitá, ale spíš by se testy měly zaměřit na pravopis, schopnosti se vyjádřit, samozřejmě je důležitá i literatura, je trapné, když dítě neví, kdo byl Karel Čapek. Ale některé otázky např. co je přístavek a různé špeky na příslovečná určení, kde není úplně snadné určit, jsou už zbytečné. To má význam pro jazykovědce ale ne pro běžného maturanta nebo dokonce pro žáka, který se ke studiu na střední škole teprve hlásí. Dříve jsem po normálních zkouškách na střední školu za 3 dny četla na dveřích školy, jestli jsem byla přijata, CERMAT to hodnotí několik týdnů. Těch nervozních dětí je mi fakt líto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa