Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

ANO zablokovalo Sněmovnu kvůli zákonu, který by dopadl na Babiše: Poslanci v pátek „nemakali“

Aktualizováno -
8. dubna 2022
13:14
Autor: ČTK - 
8. dubna 2022
11:52

Koaliční novelu ke zpřísnění střetu zájmů, jež zjevně míří i na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, dnes Sněmovna proti plánům projednávat nezačala. Nezabývala se ani jinými předlohami. Praktický celý závěrečný den nynější schůze zabraly návrhy poslanců ANO na změny jejího programu. V poledne si vzali dvouhodinovou přestávku na jednání klubu do konce jednacího dne a schůze skončila. Koaliční zákonodárci vinili opoziční hnutí z obstrukcí, brání podle nich svého předsedu. Na další řádné schůzi se poslanci sejdou koncem dubna.

Byť mají poslanci k představení požadavku na změnu programu schůze pět minut, k vyplnění celého jednacího dne stačila hnutí ANO vystoupení desítky jeho poslanců. Přednostně se chtěli zabývat zejména středečním postupem vládní většiny, jež přerušením řádné schůze do dnešního rána podle předsedkyně frakce ANO Aleny Schillerové zrušila pravidelné čtvrteční interpelace na členy vlády. Další čas vyplnily spory špiček koaličních klubů a frakce ANO, které mohou vystupovat bez omezení.

„Svým dnešním obstruováním nás nezastavíte,“ vzkázala poslancům ANO pirátská místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová. Bez vymahatelného zákona o střetu zájmů jsou podle ní ohroženy desítky miliard evropských peněz na Národní plán obnovy. Richterová mluvila o snaze blokování předlohy po vystoupení v podstatě každého z poslanců ANO.

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) reagoval, že Richterová je asi zvyklá „na svém mimořádně početném klubu takto vystupovat“ a podle dalšího opozičního hnutí Pavla Růžičky mluvila jako papoušek. „Jediný, kdo obstruuje, je ona,“ prohlásil.

Schillerová pak obdobně jako někdejší ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) tvrdila, že Národní plán obnovy je vázán na zákon o evidenci skutečných majitelů, nikoli na zákon o střetu zájmů. „Jednoduše se pletete, novela o střetu zájmů je důležitá kvůli dotacím pro firmy z holdingu Agrofert,“ opáčila Richterová. Skupina je nyní kvůli dřívější novele zákona o střetu zájmů v Babišových svěřenských fondech.

Blokování předlohy o střetu zájmů připouštěli poslanci ANO už v úterý. Dnes ráno předpovídali obstrukce i další koaliční zákonodárci. Například předseda frakce TOP 09 Jan Jakob mluvil o „štosu“ přihlášek od poslanců ANO do bloku změn programu schůze. „Cítím naprostou bezmoc v situaci, kdy je program (schůze), který máme projednávat, a to všechno vy obstrukčním chováním poslaneckého klubu odmítáte připustit,“ přidal se předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka, jenž je hlavním předkladatelem novely, poslanci ANO „brání svého šéfa“.

„Není to o obraně Andreje Babiše, ale o obraně celého právního systému. Není možné dělat zákony kvůli jednomu člověku,“ prohlásila Schillerová. Postup ANO podle ní nesouvisel s obstrukcí zákona, ale se „zrušenými“ čtvrtečními interpelaci. „Došlo k porušení ústavy a jednacího řádu. Jde nám o princip,“ uvedl bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Koaliční politici ale opoziční tvrzení o zrušených interpelacích odmítli.

Sněmovna dnes nezačala projednávat ani vládní návrh na úplné zrušení elektronické evidence tržeb, což měla v plánu jako druhý bod dnešního jednacího dne. Zřejmě až na další schůzi budou poslanci schvalovat také daňové úlevy na pomoc Ukrajině.

verka1 ( 8. dubna 2022 17:24 )

Budeme mít plyn z Omanu? Bude levnější než z Ruska?

Matos7 ( 8. dubna 2022 14:36 )

Na snímku vidíme Plzeňského študenta z ODS a paní Schilerovou. Copak mu radi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa