Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úspěch vládní koalice: Protlačila po hodinách hádek a kritiky rozpočet 1. čtením

Aktualizováno -
18. února 2022
21:44
Autor: Nikola Forejtová, ČTK, sova - 
18. února 2022
05:00

Sněmovna dnes schválila hlasy vládní koalice základní parametry státního rozpočtu na letošní rok. Schodek má klesnout na 280 miliard korun. Dění sledujeme na Blesk.cz online.

  • Sněmovna v prvním čtení schválila návrh státního rozpočtu. Celkové příjmy a výdaje podpořilo 103 poslanců vládní koalice. Stalo se tak po téměř jedenáctihodinové debatě, v níž rozpočet kritizovali hlavně zástupci ANO včetně bývalých ministrů. Ke kritice se přidalo i hnutí SPD. Opozice hlasovala proti rozpočtu.
  • Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun. Bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla schodek o 97 miliard vyšší. Loňský schválený schodek činil 500 miliard, hospodaření nakonec skončilo deficitem 420 miliard korun. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. 
  • V 10:00 do Sněmovny dorazil prezident Miloš Zeman. Ten rozpočet zkritizoval. Není podle něj protiinflační a vadí mu menší rozpočet pro investice a to, že se nešekrtali daňové výjimky.
  • Odpoledne poslanci schválili pandemický zákon a zvolili si 6. místopředsedu, kterým se stal Karel Havlíček z hnutí ANO. Následně se k rozpočtu vrátili.
  • Protože Česko dosud nemá schválený rozpočet pro letošek, hospodaří od ledna v rozpočtovém provizoriu. Rozpočet má nabýt účinnosti dnem následujícím po jeho vyhlášení. 
  • Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Rozpočtový výbor projedná jejich doporučení v úterý 1. března. Druhé čtení na plénu, kdy mají poslanci možnost přednášet své návrhy na přesuny peněz, má přijít na řadu v pátek 4. března. Závěrečné schvalování by se mělo odehrát ve čtvrtek 10. března.

Video  Zeman o rozpočtu ve Sněmovně: Je čas splácet dluhy.  - ČTK
Video se připravuje ...

Sněmovna o rozpočtu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
23:00
18. 2. 2022
!

Přinášíme stručný přehled dnešního dění v Poslanecké sněmovně:

  • Sněmovna v prvním čtení schválila návrh státního rozpočtu. Celkové příjmy a výdaje podpořilo 103 poslanců vládní koalice. Stalo se tak po téměř jedenáctihodinové debatě, v níž rozpočet kritizovali hlavně zástupci ANO včetně bývalých ministrů. Ke kritice se přidalo i hnutí SPD. Opozice hlasovala proti rozpočtu.
  • Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun. Bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla schodek o 97 miliard vyšší. Loňský schválený schodek činil 500 miliard, hospodaření nakonec skončilo deficitem 420 miliard korun. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy.
  • V 10:00 do Sněmovny dorazil prezident Miloš Zeman. Ten rozpočet zkritizoval. Není podle něj protiinflační a vadí mu menší rozpočet pro investice a to, že se neseškrtaly daňové výjimky.
  • Odpoledne poslanci schválili pandemický zákon a zvolili si šestého místopředsedu, kterým se stal Karel Havlíček z hnutí ANO. Následně se k rozpočtu vrátili.
  • Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Rozpočtový výbor projedná jejich doporučení v úterý 1. března. Druhé čtení na plénu, kdy mají poslanci možnost přednášet své návrhy na přesuny peněz, má přijít na řadu v pátek 4. března. Závěrečné schvalování by se mělo odehrát ve čtvrtek 10. března. Rozpočet má nabýt účinnosti dnem následujícím po jeho vyhlášení.
22:52
18. 2. 2022
!

Za věcnou diskuzi o návrhu státního rozpočtu dnes poděkoval také poslanec STAN Viktor Vojtko.

„Dále bude pokračovat projednávání příští týden ve výborech,“ připomněl na twitteru.

22:49
18. 2. 2022
!

Vláda podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka splnila svůj slib, i když některé škrty jsou jen odkladem nezbytných investic. Navíc vládě podle něj výrazně pomáhá inflace i oživení ekonomiky, které zvyšují daňové příjmy.

„Jde jen o první krok nezbytné konsolidace veřejných financí. Další budou muset být razantnější a strukturované tak, aby reflektovaly priority podle vládního programu a zároveň co nejméně negativně ovlivnily ekonomiku. Nebude jednoduché to správně vymyslet a ještě těžší to realizovat,“ uvedl.

22:36
18. 2. 2022
!

I pro Národní rozpočtovou radu je návrh rozpočtu prvním signálem, že směr, který nabraly veřejné finance od roku 2018, je neudržitelný. Pozitivně rada vnímá úspory ve výdajích i to, že rozpočet oproti původnímu návrhu necílí na plné využití výdajového rámce státního rozpočtu a ponechává si rezervu zhruba 100 miliard korun.

Rada ale zároveň upozornila, stejně jako u minulé vlády, že rozpočet počítá i s dosud neschválenými opatřeními, například se snížením plateb za státní pojištěnce. Novelu zákona by vláda měla podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) projednat ve středu.

22:24
18. 2. 2022
!

„Schválení rozpočtu se schodkem téměř o 100 miliard korun nižším, než navrhovala vláda Andreje Babiše, potvrzuje názory, že byl původní rozpočet navržen neúsporně. Nalezení úspor za existujícího stavu legislativy bylo prvním nutným krokem k ozdravění veřejných financí. Je ale třeba varovat před iluzí, že si tímto krokem již vláda odpracovala, co měla. Některé zdroje plánovaného snížení schodku jsou dočasné, nebo dokonce fiktivní,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle něj až další fáze snižování schodku může veřejné finance přiblížit k dlouhodobé udržitelnosti.

„Takové snižování se ale už neobejde bez legislativních změn, které zvýší sazby některých daní, anebo sníží mandatorní výdaje,“ dodal.

22:19
18. 2. 2022
!
  • Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. Rozpočtový výbor projedná jejich doporučení v úterý 1. března.

  • Druhé čtení na plénu, kdy mají poslanci možnost přednášet své návrhy na přesuny peněz, má přijít na řadu v pátek 4. března.

  • Závěrečné schvalování by se mělo odehrát ve čtvrtek 10. března.
22:08
18. 2. 2022
!

Projídání musí skončit, myslí si senátor za STAN Zdeněk Hraba.

„Jsem rád, že vládou předložený rozpočet s nižším než původně navrhovaným schodkem prošel prvním čtením. Schodek sice není jediné, ale důležité kritérium,“ uvedl na twitteru.

22:00
18. 2. 2022
!

„Myslím, že vládou sestavený rozpočet je rozumným plánem pro letošní rok a důkazem, že se dá hospodařit bez zbytečného utrácení a že stát dokáže šetřit na sobě, ne na občanech,“ reagovala na dnešní rozhodnutí poslanců 1. místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN).

21:57
18. 2. 2022
!

Konec nezodpovědné rozpočtové politiky.

Tak zhodnotil výsledek dnešního hlasování poslanců ministr financí za ODS Zbyněk Stanjura.

„Deficit bude téměř o 100 miliard nižší, než navrhla vláda Andreje Babiše,“ připomněl na twitteru.

21:42
18. 2. 2022
!

Poslanecká sněmovna právě odhlasovala návrh usnesení o vládním návrhu státního rozpočtu pro rok 2022.

Ze 174 přítomných poslankyň a poslanců hlasovalo pro 103 z nich, 71 poslanců hlasovalo proti. 11. schůze Poslanecké sněmovny tak byla oficiálně ukončena.

Schodek státního rozpočtu má tedy klesnout na 280 miliard korun.

21:39
18. 2. 2022
!

Rozprava poslanců je u konce.

Nyní má závěrečné slovo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

21:37
18. 2. 2022
!

Připomeňme, že návrh připravený současným šéfem státní kasy Zbyňkem Stanjurou (ODS) počítá se schodkem 280 miliard, což je o 97 miliard méně, než naplánovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO).

Podle opozice ale nejde o úspory, místy jde např. podle místopředsedy Karla Havlíčka (ANO) jen o přesuny.

Dopoledne se v půlhodinovém projevu vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Rozpočet podle něj není protiinflační ani prorůstový.

21:34
18. 2. 2022
!

Blíží se závěrečné hlasování o vládním návrhu státního rozpočtu na rok 2022.

Do závěrečné rozpravy se jako poslední přihlásila šefka poslanců ANO Alena Schillerová.

21:30
18. 2. 2022

„Tato vláda samozřejmě není a ani nemůže být asociální z hlediska valorizace důchodů, protože to je dáno zákonem. A i kdybyste tisíckrát chtěli, tak z toho nemůžete ustoupit. Pokud byste chtěli být sociální, tak byste to třeba ještě o malinko navýšili, protože právě všechny ty seniory čeká do budoucna zdražování energií, bydlení, potravin a léků,“ poznamenal před poslanci člen výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

21:24
18. 2. 2022

Nyní před kolegy hovoří poslanec ODS Karel Haas. Podle svých slov zvolil pozitivní tón projevu.

„Jsem spokojen s tou dnešní diskuzí, a to napříč Sněmovnou. Ta diskuze je konečně správná a politická nad klíčovým zákonem roku. Naše vláda obhajuje a podporuje dobrý návrh rozpočtu, opozice zcela oprávněně a legitimně tepe ten špatný návrh státního rozpočtu. Tak to má být. A těch šťouchanců, a to říkám tím nejjemnějším slovem, bylo v minulých dnech na úroveň parlamentní právní země až dost,“ uvedl Haas.

V rozpravě je po něm přihlášen už jen jediný poslanec - Jan Síla.

21:19
18. 2. 2022

„Místo slibovaných úspor 80 miliard představil kabinet především soubor účetních a marketingových triků. Úspora je to, že předpokládaný příjemce částku od státu neobdrží, což ale ve skutečnosti nenastane,“ uvedl na twitteru nově zvolený místopředseda dolní komory a poslanec ANO Karel Havlíček.

21:13
18. 2. 2022

SPD se ve vládním návrhu státního rozpočtu nelíbí, že kabinet plánuje ušetřit na nepedagogických pracovnících ve školách, policistech, hasičích, vojácích a snížením plateb pojišťoven v rámci zdravotního pojištění a snížením slevy na jízdném pro studenty a seniory. Uvedl to poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„Třeba ministerstvo vnitra bude muset opět odsunout nákup nových hasičských vozů, na které hasiči čekají dlouhé roky. (...) Lidé jsou posíláni prosit o almužnu na Úřady práce. Jiné evropské státy mají plošná opatření doplněná těmi adresnými ke zmírnění dopadů inflace a růstu nákladů na bydlení,“ prohlásil Hrnčíř.

20:55
18. 2. 2022

K rozpočtu nyní mluví místopředseda Poslanecké sněmovny a poslanec ODS Jan Skopeček.

„Myslím si, že v těch dalších letech bude potřeba nejen snižovat schodek rozpočtu poměrně velkým tempem, abychom zastavili zadlužování České republiky, ale bude potřeba pracovat i na změně struktury rozpočtu. Myslím tím zejména potřebu snížit podíl mandatorních a kvazimandatorních výdajů. Mandatorní výdaje se podílí na výdajích státního rozpočtu v roce 2022 zhruba 75 procenty,“ připomněl Skopeček.

„Jsem přesvědčen, že v nadcházejících letech bude potřeba udělat systémové změny tak, abychom ten podíl nezvyšovali, protože by tím vláda ztrácela poslední zbytky prostoru pro svou aktivní ekonomickou politiku,“ dodal.

20:40
18. 2. 2022

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v reakci uvedla, že „Babiš za to (odložení zakázky na nákup BVP) opravdu nemůže“. A dodala, že se s bývalým ministerským předsedou ve stejné otázce „dokonce shodla“.

„Mně pan předseda hnutí ANO Babiš řekl, že nechápe, proč pan ministr Metnar takhle - nepoužiji to přesné slovo - proč se mu ta zakázka takhle nepovedla. Protože on, kdyby byl na jeho místě, tak by to udělal úplně jiným způsobem. Tady měl skutečně pan ministr celou řadu jiných možností, ale zvolil tu nejhorší,“ dodala Černochová.

20:35
18. 2. 2022

„Doufám, že armáda nebude předmětem politických půtek, ale její stabilita a kvalita vybavení by pro nás měla být důležitá napříč politickým spektrem,“ řekl poslanec ANO Josef Bělica.

Z projevu ministryně Černochové je údajně zklamaný a nelíbilo se mu, že šéfka resortu během své řeči zvyšovala hlas.

„Jediné, co mi tam chybělo, bylo snad už jen to, že za to může Babiš,“ dodal Bělica.

20:29
18. 2. 2022

Naše vláda chce realizovat nákup BVP, ale zcela transparentním způsobem. A způsobem, který drasticky nezatíží státní rozpočet,“ shrnula svůj postoj ministryně Černochová (ODS).

20:19
18. 2. 2022

U řečnického pultu ve Sněmovně právě hájí změny v rozpočtu na obranu šéfka resortu Jana Černochová (ODS). Kritizuje dlouhé odklady nákupu bojových vozidel pěchoty na ministerstvu za vlády ANO.

„Mám tady na šesti A4 popsáno, co se odehrávalo kolem BVP. Mám tu i silná vyjádření všech ministrů ANO, kteří se vyjadřovali k tomu, jak jsou nákupy těchto obrněnců důležité,“ připomněla Černochová.

V rozpravě jsou po ní přihlášeni už jen čtyři poslanci.

20:15
18. 2. 2022

Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) na twitteru obvinila předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) z toho, že nová vláda „jen tupě škrtá a šetří na lidech“.

„Museli jsme vzít zodpovědnost do vlastních rukou, omezit výdaje a snížit schodek. Jsme totiž přesvědčeni, že jste nás nevolili, abychom Vám lhali. Dáme finance do pořádku,“ uvedla v předchozím vyjádření Pekarová Adamová.

„Doběhne to nás všechny a bojím se, že dřív, než si vy umíte představit. Bohužel,“ dodala v reakci Schillerová.

20:09
18. 2. 2022

Na plénu promluvila i ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Její řeč se týkala zejména dotačních programů na téma péče o krajinu.

„V Nové zelené úsporám bych chtěla vyslat signál, že co se týká dobíhajících programů z nového roku, tam to naprosto všechno vykryjeme, to není žádný problém. A zkrácení pro letošní rok také umíme nahradit, případně využít evropských peněz. Cesty budeme určitě hledat a vícezdrojové financování tady je určitě namístě, určitě se o to budeme snažit,“ uvedla ministryně Hubáčková před poslanci.

19:59
18. 2. 2022

Podle poslance Radka Vondráčka (ANO) je politickou chybou, že se vláda snaží předložit vlastní rozpočet. Ministr financí mohl spíše podle Vondráčka přesouvat peníze v resortech. Zmínil například i výdaje za vězně, které mají být na 65 korunách na den a pořádně si rýpnul do premiéra. „Zaslechl jsem pana premiéra, že chce štíhlý stát. Nevěděl jsem, že to uděláme tak, že vyhladovíme vězně,“ opřel se do premiéra Petra Fialy (ODS). 

jajas ( 19. února 2022 12:17 )

Že by v tom byla ta "noblesa"? Ale slyšel jsem, že i tento noblesní premiér bude mít podobný "pokec" s občany, jako měl Babiš "čau lidi". A tam, se svou noblesou, bude občanům dodatečně vyprávět a vysvětlovat všechna rozhodnutí a počiny vlády.... se svými milým úsměvem se bude občanům vysmívat, s noblesou sobě vlastní.....

maxpax ( 19. února 2022 12:06 )

Úspěšně všichni stihli doběhnout ze záchodů do lavic PS a nesplést barvu hlasovacího tlačítka.

maxpax ( 19. února 2022 12:03 )

Vůbec netuším, jakého noblesního premiéra máme nyní. Není ho nikde vidět, není ho slyšet, nikde se k ničemu nevyjadřuje.

jajas ( 19. února 2022 11:27 )

PuIkin1: Když myslíš.....tvoje rozhodnutí....

jajas ( 19. února 2022 10:33 )

Není to moc složité...příjem, výdej (splátka několikamilionové hypotéky).......co by tam mělo být jiného? Že by přispíval na sirotky nebo nevýdělečné spolky? Prostě musí "makat", aby konečně splatil dluhy. Určitě si nevede podvojné účetnictví, to by bylo moc náročné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa