Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový rozpočet se blíží k cíli. Vláda jej bude schvalovat příští týden, slíbil Stanjura

Aktualizováno -
1. února 2022
11:45
Autor: ČTK - 
31. ledna 2022
18:52

Ministři kabinetu Petra Fialy (ODS) v pondělí začali jednat na Úřadu vlády o výsledných parametrech návrhu státního rozpočtu a rozpočtů jednotlivých resortů. Někteří ministři na jednání dorazili ještě s návrhy změn, za úkol měli mj. najít desetiprocentní úspory v provozních výdajích. Zároveň by ale měl rozpočet zohlednit akutní priority, kterými jsou řešení energetické krize nebo podpora investic do bydlení.Podle ministra financí Zbyňka Stanjury by vláda měla schvalovat rozpočet příští týden.

Ministři se v pondělí vpodvečer sešli, aby jednali o financích pro jednotlivé resorty. Vláda Petra Fialy (ODS) ohlásila kvůli rostoucímu zadlužení úspory.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli řekl, že by letošní rozpočtový schodek mohl být pod 280 miliard korun. Je to zhruba o sto miliard méně, než navrhovala minulá vláda tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Finance pro resorty. Gazdík doufá v přidání

„Dnes večer se teprve dojedná celkové množství financí pro jednotlivé resorty,“ avizoval v pondělí ministr školství Petr Gazdík (STAN). Zopakoval, že úspory se dotknou některých provozních výdajů, dotací či projektů, v nichž není možné peníze letos z různých důvodů proinvestovat.

„Na druhou stranu vláda jasně řekla, že rozpočet na vzdělávání je její prioritou. Věřím, že to proti ostatním kapitolám odrazí i návrh rozpočtu,“ uvedl ministr školství.

Zohlednit energetickou krizi

Podle mě jsou zásadní dvě věci. Musí to být rozpočet s nižším deficitem a zároveň tam mají být zohledněny priority, energetická krize, investice do bydlení nebo závazek průměrné mzdy pedagogů na 130 procentech průměrné mzdy,“ uvedl například při příchodu na jednání ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Spokojená být nemůžu, těch peněz je málo, ale musíme se s tím nějak popasovat a to nyní zkoušíme. Ještě mám nějaké varianty, ještě chci něco vyjednávat,“ uvedla při příchodu na pondělní jednání ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Ohledně snižování počtu úředníků uvedla, že v jejím resortu je personální situace napjatá.

Nad rozpočtem šéfové stran

Podobu rozpočtu by mohli pak v úterý projednávat šéfové koaličních stran. Jednání o státním rozpočtu na letošní rok by dnes měla být na schůzce předsedů vládních stran uzavřena a kabinet by měl rozpočet schvalovat příští týden, uvedl v úterý Stanjura.

Stát od počátku roku hospodaří v tzv. rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Důvodem rozpočtového provizoria je fakt, že Sněmovna do konce loňského roku neschválila návrh státního rozpočtu. Stát by měl podle nového rozpočtu fungovat od dubna.

Rozpočet projednají šéfové stran i tripartita

Ve středu ráno by se nad návrhem měla sejít tripartita. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula si postěžoval, že odboráři rozpočet od kabinetu k prostudování zatím nedostali. „Ta snaha o sociální dialog byla asi jen divadélkem pro média,“ uvedl Středula. Dodal, že stejně postupoval i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Šéf odborové centrály připomněl, že o rozpočtu měla tripartita jednat už 18. ledna. Kvůli pracovní cestě ministra financí do zahraničí se ale bod z programu vypustil.

Podle predikce by příjmy státu mohly být o 61,2 miliardy vyšší, než počítala Babišova vláda. Stanjura řekl, že zhruba polovina této sumy pokryje výdaje na mimořádné zvýšení penzí kvůli vysoké inflaci, dávky na bydlení kvůli zdražení energií a vyšší ošetřovné, nemocenské a bonusy v karanténě kvůli covidu. Těchto zhruba 30 miliard by posílilo sumu na výdaje ministerstvu práce.

Jurečka: Nejde navyšovat výdaje i počty úředníků

Vláda už dřív oznámila, že by původně navržený schodek 376,6 miliardy chtěla snížit asi o 80 miliard. Díky vyšším příjmům by to mohlo být tedy celkem kolem sta miliard.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dřív ČTK řekl, že úspory ve svém resortu bude hledat v provozních výdajích či některých investicích. Většina výdajů ministerstva práce patří mezi tzv. mandatorní výdaje, které se musí podle zákona vyplatit. Podle původního návrhu měl mít Jurečkův úřad letos příjmy 582,19 miliardy a výdaje 740,56 miliardy, z toho 524,56 miliardy na penze.

„Nelze navyšovat výdaje státu i počty úředníků. Každý resort bude muset letos dokázat ušetřit a i některé investice odsunout v čase,“ uvedl dnes Jurečka. V provozních výdajích Jurečka navrhuje uspořit ve svém resortu jednotky miliard korun.

Blíží se k cíli

„Blížíme se k tomu cíli, aby návrh byl v tomto týdnu politicky dohodnut. Našli jsme výrazné úspory a debatu budeme zítra finalizovat,“ uvedl vpo jednání Jurečka.

„Posunuli jsme se, probrali jsme za resorty jednotlivá čísla. Další jednání půjdou ještě do dalších detailů. Ale ambice směřuje k tomu, že v březnu bude konec (rozpočtového) provizoria,“ komentoval jednání Bartoš. „Do konce března budeme mít určitě schválený rozpočet,“ řekl i Jurečka.

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re.  - ČTK
Video se připravuje ...

František Los ( 1. února 2022 13:22 )

Nula a zas nula, jen fráze a ničím nepodložené sliby, to je vrchol ostudy, neuvěřitelná arogance a neschopnost

jajas ( 31. ledna 2022 21:12 )

Jakože kdy se přidá učitelům na 130%? Doufám, že letos ne!

Jirik-ta ( 31. ledna 2022 21:04 )

Tak hlavně aby bylo na testy a vakcíny.
„Nežádoucí účinky jsou tu ve velké míře,“ zjistil vojenský lékař Kalenda (ac24)

UFO1 ( 31. ledna 2022 19:58 )

Kdypak začne pracovat p.Gazdik,resort školství je v nepořádku,vláda učitelů,kdy to dá do pořádku,prázdné řeči a fráze jsou k ničemu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa