Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skartování na Hradě: Zničili i oznámení o metálu pro Rychetského, tvrdí advokát

Autor: for - 
31. ledna 2022
20:49

Hrad skartoval rozhodnutí o státním vyznamenání pro předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Informoval o tom advokát Tomáš Němeček, který vede již rok s Hradem spor o vydání tohoto dokumentu. Zpráva přichází jen pár dní poté, co se objevila informace, že skartovačkou prošel i tajný dokument týkající se kauzy Vrbětice. Rozhodnutí o vyznamenání pro Rychetského, jež nakonec uděleno nebylo, musí být podle Němečka, ale i podle Úřadu pro ochranu osobních údajů obnoveno.

Advokát Němeček se snaží k dokumentu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dostat již rok. Na facebooku popsal komunikaci s Hradem, která byla zakončena informací, že byl dokument zničen.

„V prvním kole“ Kancelář prezidenta republiky sdělila, že oznámení nevydá, aby lidem nepletla hlavu, jak popisuje advokát. „V druhém kole Hrad vymyslel, že ještě vlastně o vyznamenání nerozhodl (zrušeno, vráceno). Ve třetím kole to zopakoval (zrušeno, vráceno). Ve čtvrtém kole Hrad vítězně prohlásil, že dokument zrovna skartoval. Jenže v průběhu řízení o poskytnutí informace se nesmí požadovaná informace skartovat, na to je judikatura; pokud ji zničili, musí ji obnovit. Tedy zrušeno, vráceno. V pátém kole Hrad 22. prosince 2021 prohlásil, že už ji obnovit nejde,“ popsal Němeček.

Němeček se pětkrát odvolal na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), jenž o odvolání rozhoduje. Rozhodnutí Kanceláře prezidenta republiky také pětkrát vrátil. ÚOOÚ také rozhodl, že pokud je nějaká informace zničena, je potřeba ji obnovit.

Chybí i záznamy o skartaci

Hrad se brání, podle něj není možné listinu obnovit, protože nelze obstarat podpis tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), který dokumenty rovněž podepisoval. Dodává také, že rozhodnutí o udělení státních vyznamenání z roku 2020 bylo nahrazeno novým, původní tak bylo zrušeno. Podle něj není důvod dokument zachovávat.

ÚOOÚ tohoto roku také uvedl, že ve spisu chybí záznam o provedení skartace. Zároveň rozhodl, že Hrad postupoval v rozporu s právními předpisy, když odmítl podat informaci z důvodu její neexistence a ani se nepokusil ji obnovit.

Zpráva o skartaci přichází jen pár dní poté, co na veřejnost pronikla informace, že skartovačka měla jet na plné obrátky i kvůli kauze Vrbětice. Policie prověřuje, zda prezidentská kancelář skartovala tajnou zprávu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku.

Vedoucí KPR Vratislav Mynář nezpochybnil, že Hrad dokumenty skartoval, z jakého důvodu se tak stalo, nevysvětlil, uvádějí Radiožurnál a Respekt. Mynář podle nich zároveň odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez bezpečnostní prověrky přístup.

Video  Vratislav Mynář promluvil před výslechem na policii.  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

LuCo ( 1. února 2022 15:28 )

Rychetského nechat vyšetřit Džamilou... Mezi těmi zkartovaými dokumenty byly i ty, co objasnily zdražení ruského plynu.....

karel ( 31. ledna 2022 22:59 )

neskutečnej křivák, co si tenkrát u Havla prosadil, že se lustrace nebudou týkat soudcovské party

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa