Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Důl Turów, který „krade“ Česku vodu: Ať Poláci zaplatí 50 milionů eur, necouvá ministryně

Aktualizováno -
22. ledna 2022
11:04
Autor: ČTK - 
22. ledna 2022
10:24

Návrh smlouvy s Polskem o hnědouhelném dole Turów v blízkosti českých hranic je na světě, připraven k projednání vládou. Na twitteru to dnes oznámila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), která o úpravě smlouvy jednala v úterý ve Varšavě se svou polskou kolegyní. Dokument dostal podle ní pro informaci hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr. Hubáčková také sdělila, že Česko trvá na 50 milionech eur za škody způsobené těžbou.

„Uběhly jen tři dny a vyprecizovaný návrh smlouvy s Polskem k Turówu je na světě připravený k projednání vládou. Díky všem, co se na něm podíleli,“ napsala Hubáčková.

Česko podle návrhu smlouvy pro polskou stranu sporu trvá na náhradě 50 milionů eur za škody způsobené těžbou. Polsko nabídlo 40 milionů eur.

Půta se domnívá, že nedořešené otázky nejspíš budou záležet na dohodě premiérů obou zemí. K návrhu už vypracovali připomínky experti z ministerstva životního prostředí, České geologické služby i Libereckého kraje. „Já věřím, že pokud polská strana, polská vláda, tu mezinárodní dohodu chce uzavřít, tak má teď nejlepší příležitost to udělat,“ řekl v ČT Půta.

Důl Turów zásobuje uhlím elektrárnu, která je v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie. Obce v českém příhraničí ale už několik let bojují proti jeho rozšíření, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti.

Praha vede kvůli tomu s Varšavou spor, rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, jenž loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

O úpravě smlouvy o Turówu jednala v úterý ve Varšavě Hubáčková s polskou ministryní klimatu a životního prostředí Annou Moskwovou. Podrobnosti k několikahodinové diskuzi o dokumentu, který má stanovit kompenzace škod, jež provoz dolu působí na českém území, Hubáčková nesdělila. Moskwová uvedla, že pokud se česká vláda s Polskem dohodne na podmínkách smlouvy, Česko rychle stáhne žalobu, kterou poslalo k Soudnímu dvoru EU.

Loni v září Soudní dvůr EU uložil Varšavě pokutu půl milionu eur denně (12,2 milionu korun), jíž však Polsko neplatí. Mluvčí unijní exekutivy v minulých dnech oznámil, že Polsko promeškalo první lhůtu k zaplacení pokuty. Evropská komise proto nyní vyhodnotí, ze kterých fondů by pokutu v řádu desítek milionů eur Varšavě strhla. Brusel pak Varšavu uvědomí a ta bude mít deset dní na vyjádření. Poté Brusel částku strhne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arbitr ( 22. ledna 2022 17:02 )

"AŤ Poláci zaplatí 50 milionů eur" necouvá ministrině ?
jak "necoucvá" ???
Vždyť minulá vláda chtěla 50milionů na zajištění zdrojů vody+25 milionů na náklady monitorinku po celou dobu těžby !!!
To je 75 milionů !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa