Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiala na Slovensko dojel autem, s Hegerem si notoval o jádru. A jednal s Čaputovou

Aktualizováno -
11. ledna 2022
15:51
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
11. ledna 2022
05:10

Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil na svou první zahraniční cestu. V duchu české tradice zamířil na Slovensko, podobně jako dřívější šéf kabinetu Andrej Babiš (ANO) nebo nedávno nový ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dopoledne Fialu přivítal jeho protějšek Eduard Heger na slavnostní ceremonii u slovenského Úřadu vlády. Krátce poté spolu začali jednat o energetické krizi, předsednictví v Radě EU a ve V4, ale také o covidové pandemii a další spolupráci. Premiéři si vzájemně notovali a dle slov Hegera jej napadají jen témata, na kterých se obě země shodují. Fiala se setkal také s blonďatou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. 

Fiala dorazil do Bratislavy autem ze svého rodiště, které má v druhém největší českém městě. V pondělí totiž navštívil navštívil Fakultní nemocnici v Brně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP09) a následně zde zůstal. Do Česka se ale bude vracet společně s delegací letecky, protože jej ve středu čeká hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. 

Fiala dostal víno, Heger skleničky

Fialu přijal Heger na slavnostní ceremonii v 11:00 dopoledne na nádvoří slovenského úřadu vlády. Během ceremonie zazněla hymna Česka i Slovenska. Následně oba státníci zamířili do jednacích sálů. Během ceremonie také potrápily českého předsedu vlády brýle, které se mu kvůli respirátoru mlžily. 

Video  Premiér Petr Fiala (ODS) na první zahraniční návštěvě na Slovensku  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Fiala dostal od Hegera dar v podobě slovenských vín a knihu o dějinách umění. Slovenský předseda vlády od svého českého protějšku získal dekantér a sklenice na víno od Rückl Crystal, jak informoval média mluvčí českého Úřadu vlády Tomáš Medek. 

S Hegerem Fiala jednal o bilaterální spolupráci i o regionálních a evropských otázkách. Mluvili také o předsednictví České republiky v Radě EU a o předsednictví Slovenska ve Visegrádské skupině. 

„Napadají mě jen věci, na kterých se shodneme“ 

Jako první si vzal na tiskové konferenci slovo Heger. Ten poděkoval Fialovi, že dodržuje tradici návštěv a zmínil obrovskou příležitost, které tyto „zpřátelené“ až „bratrské“ země mají díky oběma předsednictví. 

„Přidaná hodnota je právě v tomto roce jednak předsednictvo ČR v EU a zároveň od 1. července povede Slovensko V4. Úžasná příležitost pro tyto dvě krajiny, aby v jednom čase mohly společně udávat tón a směřovat politiku v rámci evropského prostoru,“ uvedl Heger na úvod. Přiblížil také témata, která na schůzce oba předsedové vlád probírali. 

Vedle politických „akcí“ probírali premiéři také pokračující pandemii covidu-19, energetickou krizi i spolupráci bilaterální i regionální. „Shodli jsme se na tom, že v rámci dalších kroků GD bude nutné, abychom zastávali společnou pozici, protože máme společné zájmy. Například, co se týče jádra jako trvalého čistého zdroje. Naší snahou je, aby cíl dosáhnout uhlíkové neutrality nebyl na úkor našich občanů,“ doplnil jej Fiala. 

Premiér Petr Fiala (ODS) na své první zahraniční cestě na Slovensko: S protějškem Eduardem Hegerem při předávání darů (11.1.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) na své první zahraniční cestě na Slovensko: S protějškem Eduardem Hegerem při předávání darů (11.1.2022) | Úřad vlády

Blesk Zprávy se na místě ptaly, zdali slovenská diplomacie podpoří Česko a jeho priority v následujícím předsednictví v EU. Fiala podotknul, že priority se zveřejňují až „těsně před začátkem předsednictví“. Důležité ale podle něj je, že se o tématech a prioritách oba premiéři budou navzájem informovat, aby je případně mohli „doladit“.  „Budeme se je snažit sladit tak, aby to dohromady dávalo nějaký smysl a přineslo to co nejlepší výsledek,“ uvedl a zdůraznil, že oba kabinety jsou proevropské a zakládají vládnutí na hodnotách právního státu a respektování lidských práv.

„Napadají mě jen témata, na kterých panuje shoda a soulad,“ uvedl dále premiér Heger na dotaz Blesk Zpráv, zdali jsou už nyní ve vzduchu témata, u kterých panuje nesoulad a je tak zapotřebí u nich vést obšírnější diskuze. 

Vedle hovoru s premiérem také Fiala uctil památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a položil věnec u jeho památníků v Bratislavě. Věnec položil také k památníku M. R. Štefánika. Následně se v prezidentském paláci potkal s tamní hlavou státu Zuzanou Čaputovou. 

Premiér Petr Fiala (ODS) na první zahraniční cestě na Slovensko:  Setkání s tamní hlavou státu Zuzanou Čaputovou (11.1.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) na první zahraniční cestě na Slovensko: Setkání s tamní hlavou státu Zuzanou Čaputovou (11.1.2022) | ČTK / Šálek Václav

Heger o výjimečném vztahu

Heger podle své mluvčí na schůzce ocenil, že první zahraniční cesta českého premiéra podle tradice vede na Slovensko. Bratislava to považuje za důkaz toho, že vzájemné vztahy Česka a Slovenska jsou na vysoké úrovni. „Tuto výjimečnost vztahů budeme naplňovat prostřednictvím kontaktů nejen na úrovni premiérů, ale i všech ministrů, a předseda vlády věří, že budeme mít společný postup i v evropských tématech,“ uvedla Janíková.

Pracovní výlet za našimi nejbližšími spojenci a bývalými spoluobčany je tradičně první zahraniční cestou nových členů vlády. Ještě před Fialou se na Slovensko podíval také ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

„Dnes skvělé přijetí ze strany mého protějšku Ivana Korčoka v Bratislavě. Má první pracovní cesta v úřadu ministra zahraničí nemohla vést jinam než na Slovensko, s nímž nás pojí skutečně nadstandardní vztahy,“ napsal na twitteru 20. prosince po svém přijetí. 

Na Slovensko vedla také první oficiální cesta předsedy předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), ten se ale ještě předtím na konci roku 2017 zúčastnil summitu lídrů Evropské unie v Bruselu, a to den po jmenování. Do Bratislavy s Babišem v lednu 2018 vyrazily též tehdejší ministryně financí Alena Schillerová a obrany Karla Šlechtová. Fiala letí na Slovensko bez dalších zástupců vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN.

Blesk Zprávy pro vás budou premiérskou návštěvu na Slovensku detailně sledovat a přinášet podrobnosti.

Video  Novoroční projev Čaputové: Co vzkázala prezidentka lidem na začátku roku 2022?  - Youtube / Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

vlasok ( 10. srpna 2022 21:43 )

A teraz pod jeho vedením Fialu, predsedníctvo EÚ prijalo 7. balíček sankcií proti Rusom a tak vám teraz netečie ropa ako i nám, hoci Rusi zaplatili, ale Ukrajinci vrátili, lebo vraj sankcie. Ale Maďar Orbán sa chytil rozumu a nariadil Molu a jeho pobočke Slovnaftu, že zaplatia poplatky za Rusko a nakoľko Orbán je v NATO, tak Ukrajinci nemohli cúvnúť. Tak vy poďakujte vášmu Fialovi, ak nebudete mať ropu.

John Watson ( 11. ledna 2022 19:22 )

Hnědovlasá redaktorko Nikolo Forejtová jste tak blbá nebo jenom obyčejná p*ča

sarina ( 11. ledna 2022 17:36 )

Slepený šéf si jezdí po světě a tady mu zatím demonstruje národ.

PraPor ( 11. ledna 2022 15:16 )

Mě by zpětné spojení se Slováky nevadilo.

krapotkin ( 11. ledna 2022 15:09 )

To jel elektromobilem nebo zděděným pancéřovým AUDI ? O tom jak bude v EU prosazovat zájmy ČR svědčí dosavadní papouškování toho, co z EU vypadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa