Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman prozradil, s jakou nemocí se léčí. Měsíc nekouří, doktoři mu zakázali i milované víno

Aktualizováno -
19. prosince 2021
12:09
Autor: ula, ČTK, jko - 
19. prosince 2021
11:07

Po návratu z nemocnice a po karanténě kvůli onemocnění covid-19 vystoupil prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na Primě. Podle jeho slov je jeho největším problémem nechutenství, na radu lékařů už nepije alkohol, nekouří a jak podotkl - žije. Narážel na to, že během jeho hospitalizace kolovaly spekulace, že zemřel. Zároveň se navezl do bývalé ministryně spravedlnosti Džamily Stehlíkové, která o něm prohlásila, že jeho zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Prezident strávil sedm týdnů v nemocnici, nejprve na ARO, pak na běžném oddělení.

„Stále se léčím, nikoliv už s covidem-19, ale s poruchou zažívání,“ uvedl Zeman důvod své hospitalizace. „Vynořila se celá řada spekulací o mém zdraví, nejodpornější byla jakási Džamila Stehlíková, která mě sice nevyšetřovala, ale za to udělala diagnózu asi deseti nemocí a zapomněla na tu jedenáctou, kterou jsem skutečně měl – a to je všední nemoc– nechutenství,“ uvedl v Partii prezident Miloš Zeman. 

Narážel tak na výroky bývalé ministryně pro lidská práva a psychiatričky Džamily Stehlíkové, podle které Zemanovy zdravotní problémy souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Zároveň uvedla, že „Zeman skokově zdementněl“ a že následkem abstinence při předchozí zářijové hospitalizaci se o něj pokoušelo delirium tremens.

„Cirhóza? Pafko nic neví“

„Moje nechutenství trvalo dva roky, kvůli tomu jsem zhubl deset kilo a přestal jsem téměř jíst, s výjimkou sladkostí, které mně stále chutnají. Takže teď mám umělou výživu,“ vyjádřil se Miloš Zeman ke spekulacím o jeho zdraví.

To, že má hlava státu nebezpečnou cirhózu jater, naznačil i chirurg Pavel Pafko, který je členem lékařského konzilia. „Pan profesor Pafko mě nikdy nevyšetřoval a nic o mém zdraví neví,“ vzkázal Zeman.

„Pan prezident má pravdu v tom smyslu, že jsem ho nevyšetřoval, pouze jsem s ním mluvil, když ležel ve Střešovicích. Mluvil jsem s ním, pozoroval jsem ho, ale nevyšetřoval jsem ho, nikdo mě o to ani nežádal, abych ho fyzikálně vyšetřoval. Jeho onemocnění si nevyžadovalo péči chirurga. Ale než jsem šel k jeho posteli, tak jsem si prostudoval jeho zdravotnickou dokumentaci a laboratorní výsledky,“ reagoval Pafko pro Blesk.

Žádný alkohol, cigarety a létání

Zeman zmínil, že jako vzorný pacient lékaře poslouchá. Na jejich radu přestal kouřit a také pít alkohol. „Kdyby zakázali tvrdý alkohol, tak by mi to nevadilo vůbec, ale mi bohužel po jistém zaváhání zakázali víno, které já rád. Takže už měsíc jsem bez alkoholu, už měsíc jsem bez cigaret a jak vidíte, žiju,“ řekl Zeman s důrazem na poslední slovo. Narážel tak na to, že se na sociálních sítích množily spekulace, že umírá, nebo že už zemřel. Na stolku měl, stejně jako v minulých dnech, sklenici s colou.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice, Prof. MUDr. Miroslav Zavoral, zakázal Zemanovi kvůli jeho zdravotnímu stavu také cestování letadlem. „Už se nepodívám ani do Izraele, ani do Číny, což mně je líto, ale na druhé straně, je třeba rady lékařů respektovat,“ povzdychla si hlava státu s tím, že tím pádem bude jeho poslední rok ve funkci nudný.

Zeman: Vtipy o akvárku mě baví

Miloš Zeman onemocněl po převozu z Ústřední vojenské nemocnice covidem-19.„Předtím jsem dostal posilující dávku, takže jsem měl lehký průběh,“ popsal Zeman svůj boj s virem a zmínil, že mu byly podány monoklonální protilátky. Při vyslovování jejich názvu se v pořadu trochu zarazil, když vyslovil nejprve „mukleovy látky“.

Pak se opět v souvislosti s tím, že novou vládu jmenoval uzavřený v průhledné budce, navezl do novinářů. „Jako doklad již zmíněné pitomosti našich novinářů bych chtěl uvést na pravou míru to takzvané akvárko. To nebylo kvůli mně, ale kvůli druhým, já jsem měl covid, byl jsem v karanční lhůtě a a nebylo nic jednoduššího než říct, že musíte 14 dní počkat. Ale protože jsem nebyl zlomyslný, tak jsem se nechal zavřít do akvária, abych nenakazil ostatní členy vlády,“ vysvětlil Zeman jednání, která vedl právě ze skleněné budky.

Ta opět vzbudila zájem tvořivých Čechů, kteří začali vytvářet vtipy. „Vtipy chápu, mně to nevadí, něco mě i pobavilo. Ale že nikdo nepochopil, že to nedělám kvůli sobě ale druhým, to svědčí o inteligenci těch, kteří o tom psali,“ rýpl si Zeman, který se s diváky rozloučil slovy „ať vám slouží zdraví a ať vám chutná jíst“.

Video  Rektor Zima o Zemanově léčbě i kandidatuře na prezidenta. A proč se jeho názor na covid nemění?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jiřina Ratimcová ( 19. prosince 2021 23:48 )

To neda.

poplachzpravyANO ( 19. prosince 2021 23:06 )

Má zakázáno létat, protože trpí nechutenstvím.
Tak to jo, to jo, tomu věříme, soudruzi.

.tg.bb ( 19. prosince 2021 20:51 )

Pavouci s tímto názorem nesouhlasí.

hafblaf ( 19. prosince 2021 18:59 )

Měsíc nepije a nekouří - super, pan Ovčáček dopije zbytky a pak už jen nealko.

Zdenek ( 19. prosince 2021 18:38 )

Riziko tohoto onemocnění má každý, kdo pije nadměrné množství alkoholu nebo prodělal infekční žloutenku typu B nebo C.

Muž, který denně vypije více než 700 ml piva, 300 ml vína nebo 100 ml destilátu, si tak může zadělat na závažný problém.

Za nebezpečnou dávku alkoholu se u mužů považuje již 40-60 gramů ethanolu denně. U žen je to 20 gramů. V praxi to znamená, že žena by měla vypít maximálně jedno pivo, dvě deci vína nebo 0,5 dcl destilátu. Muž si může dovolit ze všeho dvojnásobek. Ale ruku na srdce: Když jde vaše drahá polovička „na jedno", u dvou piv také neskončí.

Alkoholismus je nemoc, a je bohužel nevyléčitelná. Proto musí závislý s pitím úplně a navždy přestat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa