Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nevyspaný Babiš poděkoval ministrům, ti se chlubili výsledky. Kabinet zasedl naposledy

Aktualizováno -
17. prosince 2021
10:55
Autor: ČTK, Mii - 
17. prosince 2021
07:05

Ministři končící menšinové vlády ANO a ČSSD dnes absolvovali poslední setkání ve Strakově akademii. Premiér Andrej Babiš (ANO) popsal, že spal jen pár hodin, v noci ve 3 ráno se vrátil z Bruselu, přesto plánuje ještě dnes přivítat nového premiéra Petra Fialu (ODS) v úřadu. Babiš poděkoval všem ministrům a popsal, že si myslí, že za sebou zanechali hodně práce. Česká republika podle jeho slov prosperuje. Členové kabinetu si na rozloučenou dali míchaná vajíčka a připili si, na tiskovce pak přes hodinu prezentovali své úspěchy za poslední roky.

„Já jsem dnes svolal vládu, abych poděkoval všem ministrům za spolupráci, a hlavně jsme chtěli poděkovat všem lidem, kteří nás zvolili do našich funkcí. Myslím si, že můžu říct za všechny, že jsme dělali maximum pro to, abychom jejich očekávání naplnili,“ uvedl Babiš.

Video  Rozloučení Andreje Babiše (ANO) s jeho kabinetem  - ČTK
Video se připravuje ...

Funkční období kabinetu nebylo podle končícího ministerského předsedy lehké, neboť poslední dva roky ovlivnila koronavirová pandemie. „Jaká byla naše vláda, vyhodnotí historie v nějakém čase,“ řekl Babiš. Kabinet podle něj plánuje publikaci shrnující fungování vlády.

Česko podle Babiše prosperuje, má nejnižší nezaměstnanost v EU, nízkou zadluženost. Vyzdvihl, že jeho kabinet navyšoval důchody, snižoval daně a investoval do dopravy, zdravotnictví, digitalizace, sportu nebo armády.

Také připomněl, že kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví Česka v EU o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet předsednictví, ale i malou pozornost, kterou mu podle nich vláda věnovala. „Stále slyšíme, že jsme předsednictví údajně nepřipravili tak, jak by mělo být připraveno, není to pravda,“ řekl dnes Babiš.

Končící kabinet má podle něj velký zájem na tom, aby Česko při předsednictví v Radě EU obstálo. „Jsme přesvědčeni, že předsednictví musí být mimo vnitropolitickou soutěž, že to nesmí být politické téma, že se musíme spojit,“ uvedl Babiš. Nastupující kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) má podle něj možnost si pro předsednictví stanovit další témata k těm, která připravila jeho vláda.

Dopis pro Fialu

Babiš (ANO) dnes předá předsedovi nové vlády Petru Fialovi (ODS) dopis. „Chci založit tradici, jak mají američtí prezidenti, že nechávají vždycky nějaký vzkaz. Napsal jsem dopis panu premiérovi Fialovi,“ řekl Babiš. Zveřejňovat jej nehodlá. Ve 12:30 Fialu přivítá u vchodu do Strakovy akademie. „Budu informovat nového premiéra o tom, jak to všechno proběhlo, protože to není jednoduchá situace,“ uvedl k Evropské radě.

Schillerová: Plán na zrušení EET je špatný

Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by měl podle odcházející ministryně financí Alena Schillerové (ANO) prodloužit dočasné odpuštění DPH na energie i na další měsíce, aby nová vláda měla čas připravit dlouhodobější řešení pro snížení cen energií. Pokračovat by měl i v rozvíjení projektu on-line portálu Moje daně nebo paušální daně pro živnostníky. Dodala, že novému ministrovi připravila 100stránkový předávací dokument, kde je uvedeno, na čem je třeba dále pracovat a co je třeba rozvíjet.

Chybou je podle Schillerové ohlášené zrušení elektronické evidence tržeb (EET) a parametrické úpravy kontrolního hlášení k DPH. „EET byl nejúčinnější nástroj, díky kterému jsme si mohli dovolit snižovat daně,“ uvedla Schillerová.

Video  Fiala přesvědčil Zemana: Nová vláda bude v pátek. I s Lipavským.  - ČTK
Video se připravuje ...

muccy ( 17. prosince 2021 20:10 )

Hurá, Babiš a spol jdou od válu .... v životě neodstoupí, ale jaksi zapomněl, že i lidé ho mají plné zuby. Tak snad konečně budou moci se podnikatelé pořádně nadechnout - žádné EET, žádné šikany ze strany FU a zajišťovací příkazy max na firmy Babiše a spol.

Ievice-je-smegma ( 17. prosince 2021 20:05 )

Otvírání nedodělaného úseku dálnice D35 je typický švindl končící vlády.

nespokojeny ( 17. prosince 2021 19:29 )

Kamyl, sice s krátkým ale tvrdym. Kdo to má?

nespokojeny ( 17. prosince 2021 19:27 )

ctown, "neboť pan Rakušan udělá takovou čístku", toho se nejvíc obávám, aby nakonec nepodrazil i Petra Fialy. Jak ho tak pozoruji, to bude nejhorší dacan ve vládě.

PraPor ( 17. prosince 2021 17:33 )

Začátek byl hned chybný. nedostatek roušek, vakcín, míst na očkování. Katastrovická lůžka v hangáru na Letňanech byl další drahý výdaj, zbytečný. Chyběly testy, čekalo se na čínské aby byl Hrad spokojen. Sputnik dobře že nevyšel. Atp.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa