Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala a jeho „parta“ přichází. Poznáte Bartoše bez dredů? Retrofotky nastupujících ministrů

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    3. 12. 2021
    05:00

    Premiér a sedmnáct ministrů. Tak má vypadat nová vláda, která by se měla ujmout kormidla zhruba týden před Vánoci. Petr Fiala (ODS) je přitom v 57 letech třetím nejstarším premiérem. Končící ministerský předseda Andrej Babiš (ANO) je o deset let starší. V nové vládě budou jen tři ženy. Poznáte ty, kteří nás budou z jednotlivých ministerstev řídit? Objevili jsme retrofotky některých budoucích členů vlády. A je na co se dívat...

    Nikdo nemládne a před historií se člověk neschová. Častá slova, při pohledu na fotky, které nám vždy připomenou, jak plyne čas. Blesk Zprávy objevily retrofotky nastupujících ministrů a ministryň vznikající vlády Petra Fialy.

  • 1.Fiala míval dlouhé vlasy

    Zub času se podepsal i na Petru Fialovi. Nově jmenovaný premiér se poznal s manželkou Janou na listopadových demonstracích v roce 1989.

    „Petr si na mě vzal telefonní číslo a pozval mě na rande na procházku. Při té příležitosti mě požádal, zda bych s ním nezašla na hřbitov,“ vzpomíná dnes s odstupem 32 let Jana Fialová, která si bude zvykat na novou společenskou roli. Jako manželka premiéra si bude muset například zvyknout na občasné cestování mezi Brnem, kde Fialovi vychovali tři děti, a Prahou a možná i vzdálenějšími destinacemi, pokud bude manžela doprovázet na cesty.

    K oltáři si Fiala vedl svoji první a zároveň poslední manželku dlouhovlasý s pořádnou přehazovačkou. Dnes už jsou na něm znát jasné šediny. Od vstupu do politiky má na druhou stranu vlasy o trochu delší. 

    „Mně se na něm líbí všechno. Líbí se mi jeho vzhled, líbí se mi jeho projev, imponuje mi, jak je vzdělaný, co všechno dokázal, jak se chová k lidem, ke kolegům, kolegyním,“ vychvalovala Fialová svého muže v rozhovoru pro Blesk Zprávy letos v létě. 

    Petr Fiala (ODS) poznal svou uženu Janu na demonstracích. Petr Fiala (ODS) poznal svou uženu Janu na demonstracích. | Twitter Petra Fialy

  • 2.Bartoš bez dredů

    Umíte si vůbec představit šéfa Pirátů Ivana Bartoše bez dredů? Přesně takovou fotku zveřejnil před třemi lety. Období dospívání, kdy vypadal Bartoš jako pravá mánička, mu připomněla jeho sestra. Dnešní kandidát na ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci se označil jako Gagarinův bratr. Fotka je z roku 1998. Bartošovi bylo zhruba 20 let. 

  • 3.Školáček Jurečka

    V rodinném archivu zapátrá občas také šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Letos v březnu oslavil 40. narozeniny a svým příznivcům se pochlubil fotkou z útlých dětských let. 

    „I když šedivé vlasy přibývají, vrásky už také nějaké mám, mobil už dávám dále od očí, tak pořád se přes všechny pracovní starosti stále nejlépe cítím být tím klukem, co si rád hraje, zažívá kupu srandy s dobrými lidmi, při muzice  nebo u dobrého vínka,“ připsal na Facebooku.

    Marian Jurečka jako malý školáček Marian Jurečka jako malý školáček | Facebook /Marian Jurečka

    Dnes má Jurečka pět dětí a chystá se do vlády jako ministr práce a sociálních věcí. Což bylo pro mnohé překvapení, do teď se Jurečka profiloval spíše jako odborník na zemědělství. Právě rezort zemědělství vedl jako ministr ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). 

  • 4.Gazdík střežil Havlovou

    Když se Petr Gazdík (STAN) vypravil ve čtvrtek co by kandidát na ministra školství za prezidentem Milošem Zemanem do Lán, vracel se na místo, které velmi dobře zná. Skoro před 25 lety tu totiž sloužil u Hradní stráže. Splnil si tak sen mnoha dospívajících mladíků, kteří když odcházeli na vojnu, chtěli právě ke stráži, která střeží prezidenty. 

    Tehdy lánský zámek obýval prezident Václav Havel s manželkou Dagmar Havlovou Veškrnovou. 

    „Mezi hradní kaplí a zámkem jsem v noci hlídal případné narušitele, nebo když tehdy Dagmar Havlová chodila v noci venčit psy, tak jsem běhal se samopalem před ní a prohledával prostor, aby tam nebyl nějaký narušitel,“ zavzpomínal Gazdík před čtyřmi lety před volbami v cyklu Blesk Zpráv nazvaném Osoba blízká. K jeho službě patřila také běžná služba v budkách pro stráž, kterou známe například od hlavní brány u lánského zámku nebo na Pražském hradě. 

    Petr Gazdík při vojenské službě u hradní stráže Petr Gazdík při vojenské službě u hradní stráže | Facebook/Petr Gazdík

  • 5.Zlobivý student Rakušan

    Do vlády míří také šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Má být ministrem vnitra a prvním vicepremiérem. V minulosti se v rozhovoru pro Blesk Zprávy pochlubil historkami ze svého dospívání. Je ze tří dětí, vyrůstal v Kolíně, kterému také starostoval a kde později učil na gymnáziu dějepis a němčinu. 

    „Nebyl jsem úplně dobrý student. A to jak na základní škole, tak na gymplu. Nějaké ty důtky mě na gymplu neminuly,“ přiznal v roce 2017 před volbami v projektu Blesk Zprávy Osoba blízká. 

    V něm promluvila také jeho druhá manželka Marie, kterou si vyhlédl na gymnáziu, coby kantorku francouzštiny. „Je trochu chaotik,“ práskla na svého muže tehdy jako těhotná. Dnes už spolu mají dvě děti a starají se také o Rakušanovu první dceru Agátu. 

    Rakušan podle svých slov nerad uklízí, což prý jeho žena chápe. 

    Fotografie z dětství Víta Rakušana - kandidáta do Poslanecké sněmovny a místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí Fotografie z dětství Víta Rakušana - kandidáta do Poslanecké sněmovny a místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí | Archvív Víta Rakušana

  • 6.Kupka se často maskuje

    Dlouholetý starosta obce Líbeznice, někdejší mluvčí ODS, Středočeského kraje i ministerstva dopravy. V současné době také místopředseda ODS a poslanec. To vše je Martin Kupka, který míří ministerstvo dopravy řídit. Jako skaut si nenechá ujít žádnou legraci, to plní i v roli starosty. A tak ho často lidé mohou vidět v nezvyklých oblecích a situacích. Ale například také i teplácích, jak uklízí přírodu. 

    V čase se proměňuje také Martin Kupka. V čase se proměňuje také Martin Kupka. | Facebook/Martin Kupka

  • 7.Ženáč Bek

    K nepoznání byl své vlastní druhé svatbě před dvěma lety bývalý rektor Masarykovy univerzity, dnes senátor Mikuláš Bek. Ještě v roce 2018 byl v létě ženatý. Už měl ale novou partnerku, se kterou ještě před rozvodem s první ženou čekal dítě. O rok později už si Markétu vedl k oltáři. Málokdo by ale v bílém cylindru budoucího ministra pro evropské záležitost Mikuláše Beka poznal. 

    Mikuláš Bek se ženil podruhé v roce 2019. Mikuláš Bek se ženil podruhé v roce 2019. | Facebook/Mikuláš Bek

  • 8.Proměny Jany Černochové

    Jednou ze tří žen bude v nově vznikající vládě Jana Černochová. Dlouholetá politička ODS bude zastávat post ministryně obrany. Po Vlastě Parkanové a Karle Šlechtové i krátké epizodě Karolíny Peake bude čtvrtou ženou v novodobé historii Česka, která si sedne do tohoto křesla. 

    Od roku 2006 je s dvouletou přestávkou starostkou Prahy 2. Od června 2010 pak nepřetržitě poslankyní Poslanecké sněmovny. Netají se láskou ke zbraním. Je držitelkou zbrojního průkazu, má ráda adrenalinové sporty včetně potápění, které okusila během předvolební kampaně také se současnou předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Ve volné chvíli si dá sklenku dobrého vína. Na rezort obrany se připravovala dlouhodobě. V minulém volebním období byla předsedkyní sněmovního výboru pro obranu. 

    Jana Černochová (ODS) v roce 2013 v Egyptě Jana Černochová (ODS) v roce 2013 v Egyptě | Facebook/Jana Černochová

denisz ( 6. prosince 2021 17:00 )

Vláda s premiérem Fialou to přesto bude mít v něčem snadnější. Příznivci budoucí opoziční strany ANO totiž nejsou tak patologicky nenávistní, zlomyslní, bezmezně věřící protivládním dehonestujícím zpravodajstvím. Nebudou tedy na novou vládu tolik útočit, ani organizovat proti ni demonstrace, jak jsme byli svědky proti dosavadní vládě. Netradiční spojení 5 stran do kartelu se ve volbách vyplatilo. Jen, aby si to jejich nová vláda nepokazila sama. . .

ANOzlodejum ( 6. prosince 2021 10:23 )

"Splnil si tak sen mnoha dospívajících mladíků, kteří když odcházeli na vojnu, chtěli právě ke stráži, která střeží prezidenty. "
Co to je za blábol? My jako záklaďáci jsme jimi hluboce pohrdali.

dulin ( 5. prosince 2021 15:02 )

Články tohoto typu budu číst,až budou zní.FIALA A JEHO PARTA ODCHÁZÍ.

bullshit ( 5. prosince 2021 12:24 )

Za to poctivý a pracovitý Andy je člověk noblesní a krásný

bullshit ( 5. prosince 2021 12:23 )

Fiala a jeho „parta“ přichází, Andyho také povedená partička odchází, tak to prostě je...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa