Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajnosti v ODS: Benda nahradil Stanjuru jako šéf poslanců, strana s oznámením vyčkává. Proč?

Autor: Jakub Veinlich - 
1. prosince 2021
12:40

ODS má od minulého týdne nové vedení poslaneckého klubu, jak zjistily Blesk Zprávy. Strana to před veřejností ale zatím tají. Jako šéf poslanců bude zatím i nadále vystupovat Zbyněk Stanjura, který má v nové vládě řídit resort financí. Novým předsedou už je přitom poslanec a předseda pražské ODS Marek Benda. K oficiální výměně na postech dojde podle informací Blesk Zpráv až po jmenování vlády Petra Fialy (ODS). Stanjurova ministerská funkce je totiž s vedením poslaneckého klubu neslučitelná.

Poslanecký klub ODS si tajně zvolil nové vedení. Oficiálně ale zatím zůstává šéfem poslanců Zbyněk Stanjura, kterého si zákonodárci z řad občanských demokratů vybrali do svého čela hned po říjnových volbách. Už tehdy bylo ovšem jasné, že to bude jen na pár týdnů. Nově jmenovaný premiér a předseda ODS Petr Fiala totiž počítal se Stanjurou do své vlády na post ministra financí. Vládní křeslo je přitom neslučitelné s funkcí předsedy klubu.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

„Volba předsedy klubu by měla proběhnout do konce listopadu,“ avizoval už před pár týdny mluvčí ODS Václav Smolka. A tak se také stalo.

„Minulý týden došlo k převolbě,“ potvrdil Blesk Zprávám zdroj přímo z Poslanecké sněmovny.

„Do funkce předsedy klubu podpořím určitě Marka Bendu,“ avizoval pro Blesk Zprávy v polovině listopadu Stanjura.

Benda přitom klub občanských demokratů v minulosti vedl. Přebíral ho právě po Stanjurovi, a to v době, kdy se současný kandidát na šéfa státní kasy stal ministrem dopravy ve vládě Petra Nečase.

„Volba již proběhla, jen ji oznámíme po jmenování vlády,“ potvrdil změny ve vedení klubu bez dalších podrobností jeho nový šéf Marek Benda.

Video  „Absurdní drama a pocit křivdy" Benda a Vondráček se v Blesku ostře pustili do kancléře Mynáře  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O zvolení Bendy informovala bez většího povšimnutí na svém twitterovém účtu minulý týden dosavadní první místopředsedkyně klubu Jana Černochová

„Gratuluji k jednohlasnému zvolení Marku Bendovi předsedou našeho poslaneckého klubu ODS. Žádná politická strana zastoupená v dolní komoře Parlamentu rozhodně nemá tak zkušeného předsedu a jsem na to hrdá. Marku, přeju Ti mnoho úspěchu,“ napsala Černochová, která  sama ve vedení klubu skončila. I ona totiž míří do vlády. Je jedinou kandidátkou na post ministryně obrany. 

První místopředsedkyní frakce poslanci ODS zvolili  místo Černochové Evu Decroix. Devětatřicetiletá advokátka je od 15. listopadu krajskou předsedkyní ODS na Vysočině, ve funkci vystřídala předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Ten se rozhodl nekandidovat do krajského vedení a nebude se znovu ucházet ani o pozici místopředsedy ODS, kterým je od roku 2014.

Jinými slovy - klub ODS má ve Sněmovně dva předsedy. Stále ještě oficiálního, kterým je Zbyněk Stanjura a formálně zvoleného, ale oficiálně neohlášeného Marka Bendu.

Aby si mohl Benda říkat předseda klubu a s tím užívat i spojené výhody včetně vyššího funkčního příplatku, musel by to klub oficiálně ohlásit sekretariátu předsedkyně Poslanecké sněmovny, což jasně stanový také jednací řád Poslanecké sněmovny v článku 7. 

Citace jednacího řádu Poslanecké sněmovny: 

„Poslanecký klub po svém ustavení písemně oznámí sekretariátu předsedy Sněmovny název klubu, jméno a příjmení jeho předsedy, jména a příjmení místopředsedů a pořadí, v němž předsedu klubu ve Sněmovně a jejích orgánech v jeho nepřítomnosti zastupují, a jmenný seznam jeho dalších členů. K oznámení připojí zápis o ustavení klubu. Během volebního období oznámí též jména poslanců, kteří přestali být členy klubu nebo se stali jeho novými členy. Vystoupení z klubu může předsedovi Sněmovny oznámit písemně i poslanec, jehož se vystoupení týká.“ 

„Oficiálně ještě k dané změně, pokud vím, nedošlo, ale neoficiálně o tom samozřejmě informována jsem,“ reagovala pro Blesk Zprávy předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na dotaz, zda už jí ODS o změně ve vedení klubu informovala.  

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 2. prosince 2021 09:34 )

Prosím, neurážejte koně, oni opravdu pracují!

nespokojeny ( 1. prosince 2021 18:27 )

Má zkušenosti. Je tam nejdéle.

e.lesanova ( 1. prosince 2021 17:51 )

To jsou ti noví super kádři ??? Keců bylo hodně, realita je k pláči

sorgedoktor ( 1. prosince 2021 16:54 )

Ten Dienstbier sgtarsi peqacoval v kotelne, takze ne ze nic nedelal

olympic ( 1. prosince 2021 16:53 )

Takže vše při starém! Tedy stará, dobrá ODS. Všechny avizované sliby byly jen kecy. Tohle je realita. Fiala je nepoučitelnej! Škoda! Promrhávají šanci na změnu a my všichni také!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa