Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři z ÚVN budou za Zemanem do Lán dojíždět. Chystá se na schůzky s kandidáty na ministry

Aktualizováno -
25. listopadu 2021
13:49
Autor: Jakub Veinlich - 
25. listopadu 2021
12:50

O prezidenta Miloše Zemana budou na zámku v Lánech pečovat zdravotní sestry, dojíždět budou i lékaři z Ústřední vojenské nemocnice. Na tiskovém brífinku to řekl kancléř Vratislav Mynář. Nastínil i prezidentův program na další dny. V pátek to bude jmenování Petra Fialy (ODS) novým premiérem, v následujících dvou týdnech se postupně sejde se všemi kandidáty na ministry. Mynář byl vedle manželky prezidenta Miloše Zemana Ivany a dcery Kateřiny u toho, když prezident opouštěl dnes ráno Ústřední vojenskou nemocnici.  Lékaři by byli podle vydaného tiskového prohlášení raději, kdyby hlava státu zůstala i nadále hospitalizovaná. Dotazy Hrad novinářům neumožnil.

Zatímco Miloš Zeman je na zámku v Lánech, jeho kancléř Vratislav Mynář promluvil z Pražského hradu. Novináře svolal na tiskový brífink – znovu nedal novinářům šanci se na cokoli zeptat. Blesk Zprávám Mynář dopoledne řekl, že dnes čeká prezidenta „odpočinkový program“.

V pátek v poledne prezident v Lánech jmenuje předsedu ODS a lídra volební koalice SPOLU Petra Fialu premiérem. V příštích dnech pak Zeman plánuje, podle svého dřívějšího vyjádření, schůzky s jednotlivými kandidáty na ministry.

Série schůzek s kandidáty na ministry nové vlády začne v Lánech v pondělí v 15:00, kdy Zeman přijme nominanta na ministra pro místní rozvoj a šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Následovat budou podle abecedního pořadí všichni ostatní, podle Mynáře schůzky potrvají dva týdny.

Ještě předtím se Zeman videokonferenčně zúčastní setkání prezidentů zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které se koná v Budapešti. 

Lékaři podle vydaného tiskového prohlášení příliš nesouhlasí s tím, že Zeman opustil nemocnici. „Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích. ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu,“ informovala mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

„Nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,“ dodala mluvčí.

Odpovědnost za péči o Zemana i veškerou dokumentaci a léčebný plán převzala soukromá společnost SENIOR HOME GROUP s.r.o., člen skupiny Penta Hospitals CZ. „Cílem domácí péče je udržování a podpora zdraví prezidenta republiky a domácí zdravotní péče bude panu prezidentovi poskytována všeobecnými sestrami a to dle pokynů a ošetřovatelského plánu stanoveného ošetřujícím lékařem prezidenta republiky,“ doplnil Mynář. Do Lán bude kromě lékařů dojíždět i fyziotrapeut.

Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici po 46 dnech. Mobilní jednotkou intenzivní péče byl v kritickém stavu převezený do péče lékařů 10. října – tedy den po volbách a krátce po návštěvě končícího premiéra Andreje Babiše (ANO). Stejná sanitka pak převážela ležícího prezidenta také zpět do Lán.

Video  CELÝ BRÍFINK: Oslavy 28. října na Hradě budou odloženy, přiznal Mynář. Změnit to může jen Zeman  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sarina ( 25. listopadu 2021 19:17 )

hulvate, měl jsi strach že budeš platit dojíždění do Lán. Už se nemusíš bát, bude zase ve špitále.

sarina ( 25. listopadu 2021 18:07 )

hradnihulvat ten nick ti sedí!!! Ty máš ale starosti a kdo platil za Havla to tě ani nenapadlo a za Zemanem ještě ani nikdo nepřijel a ty už máš strach kdo to zaplatí, chudáčku, tvoje starosti bych chtěla mít.

bullshit ( 25. listopadu 2021 17:26 )

...potřeboval by i psychologa

bullshit ( 25. listopadu 2021 17:25 )

Odešel-li Mlha na revers neměl by mít žádné výhody. Za mou matkou 92 let nechce dojít ani obvoďák a tomuto vohnoutovi budou chodit lékaři z ÚVN, to je k zbláznění

Stano1963 ( 25. listopadu 2021 17:22 )

Fiala ještě není jmenován premiérem, takže má čas. Minule Babiš vládl měsíce bez důvěry

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa