Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Kytarista“ Vondráček po debaklu v boji o místopředsedu: Zvolili ho nově do čela výboru

Aktualizováno -
24. listopadu 2021
15:47
Autor: ČTK, simao - 
22. listopadu 2021
14:45

V úterní tajné volbě 6. místopředsedy Sněmovny se opět utkali Radek Vondráček (ANO) a Tomio Okamura (SPD).  V prvním ani druhém kole však nebyl zvolen ani jeden z nich. Vondráček získal 65 hlasů z 93 potřebných. Okamura pak pouze 18 hlasů. Koalice Spolu a PirSTAN tak kandidáty nepodpořily. Ve středu byl Vondráček následně zvolen do čela ústavně-právního výboru.

Po ustavující schůzi Sněmovny zůstala jedna místopředsednická pozice neobsazená. Radek Vondráček (ANO) ani Tomio Okamura (SPD) však neuspěli ani na začátku 2. schůze nové Sněmovny v úterý.

Vondráčkovi ve středu následně "přiklepli" cenu útěchy. Povede sněmovní ústavně-právní výbor. V tomto případě však ve volbě neměl protikandidáta. "Pro mě je asi, možná, v tuto chvíli podnětnější být předsedou ústavně-právního výboru než být někde šestý místopředseda. Závěr samozřejmě učiní až klub ANO," řekl novinářům Vondráček.

Pozice předsedy právního výboru patří podle dohod hnutí ANO, které míří do opozice. Vondráčka navrhla do čela výboru jeho kolegyně z hnutí Taťána Malá (ANO). V tajné volbě dostal hlasy všech 20 členů. Ve funkci ho ještě musí v pátek potvrdit sněmovní plénum.

Druhý neúspěch Vondráčka

Úterní Vondráčkův neúspěch v boji o křeslo místopředsedy Sněmovyn způsobilo to, že se proti němu opět postavily hlasy poslanců koalic Spolu a PirSTAN. Odevzdáno totiž bylo jen 88 hlasů, neodevzdaných naopak hned 97 - a s ohledem na to, že ke zvolení místopředsedou bylo zapotřebí 93 hlasů, bylo tak patrné, že ani tentokrát kandidátu neprojdou. Okamura získal 18 hlasů a Vondráček 65.  

Koalice Spolu přitom dopředu avizovala, že zmíněné kandidáty nepodpoří. „Naše pozice se nezměnila a považuji za málo pravděpodobné, že by ta volby byla úspěšná,“ uvedl před úterním jednáním Sněmovny Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu ODS a adept na ministra financí.

Schillerová: Vondráček je dobrý kandidát

„Jak jsme avizovali, tak náš klub navrhl na post místopředsedy Sněmovny pana Radka Vondráčka, já budu obhajovat za klub jeho nominaci. Domníváme se, že je to dobrý kandidát, zkušený předseda Poslanecké sněmovny,“ uvedla na tiskovce ANO šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO).

Vondráček má silnou podporu klubu, upozornila. „My nevidíme žádný důvod, proč by nemohl být dobrým místopředsedou Sněmovny. Chci připomenout, že ve vedení Sněmovny dnes není žádný právník, ale ani nikdo, kdo by měl s vedením Sněmovny nějaké větší, dlouhodobé zkušenosti z poslední doby,“ dodala a vzkázala: „My tu volbu podstoupíme.“

Vondráčka vyrazili ke sněmovnímu pultíku bránit exministryně a šéfka mandátového a imunitního výboru Helena Válková či ministr Richard Brabec (oba ANO). Líčilo Vondráčka jako člověka, který by Sněmovnu vhodně reprezentoval nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Původně se spekulovalo, že by Babišovo hnutí mohlo vyslat do volby Karla Havlíčka (ANO). Nestalo se tak.

K Vondráčkovi měli představitelé koalice opakované výhrady, byť Sněmovnu podle nich vedl profesionálně. Některým vadila jeho návštěva prezidenta Zemana, kam ho vzal kancléř Mynář, častěji však připomínali třeba Vondráčkovo chování, když s kytarou hrál a stál na stole přímo v hlavním sněmovním sále.

Brázdil: Hrál jen na kytaru...

„Je to Moravák, tam nebude nikdo z Moravy, pokud mu nehodíte hlas,“ lobboval v úterý za Vondráčka poslanec ANO Milan Brázdil. 

„Je to Moravák, je to dobrý chlap a to, jestli si tady zatancoval? On si netancoval, hrál jen na kytaru. Mezi námi děvčaty, ta Sněmovna nefungovala, bylo to staveniště a je mi líto, jestli taková hovadina, promiňte mi to, může ovlivnit to, jestli zakroužkujete jeho jméno, a nebo ne,“ dodal Brázdil.

Někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a poslanec Miloslav Janulík (oba ANO) si udělali v roce 2017 z předsednického pultu šéfa Sněmovny pódium. Oba z něj hráli hostům na kytaru Někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a poslanec Miloslav Janulík (oba ANO) si udělali v roce 2017 z předsednického pultu šéfa Sněmovny pódium. Oba z něj hráli hostům na kytaru | seznamzpravy.cz

Vondráčka tak čekala další hořká sněmovní pilulka. Již na ustavující schůzi Sněmovny bylo ke zvolení potřeba získat nejméně 98 poslaneckých hlasů. Vondráček obdržel v obou kolech 92 hlasů. Okamuru volilo v prvním kole 80 poslanců, ve druhém 87.

Poslanci zvolili na ustavující schůzi vedle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) pětici jejích zástupců, a to Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL), Jana Skopečka (ODS), Olgu Richterovou (Piráti) a Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

Nyní tedy Vondráček míří do čela ústavně-právního výboru, který označil za klíčový a za "ostrůvek odbornosti a racionální diskuse" v dolní komoře. Ocenil to, jak v předminulém a v minulém volebním období výbor vedli Jeroným Tejc (dříve ČSSD) a Marek Benda (ODS). "Já bych rozhodně chtěl na tu práci navázat, nechtěl bych páchat žádné revoluce," zdůraznil.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ANO-travim-psy ( 24. listopadu 2021 23:06 )

Buďme rádi, že tam jen poskakoval s kytarou. Mohl se tam i vymočit.

y1xcvbnm ( 24. listopadu 2021 18:28 )

buďte ráddddddddd

panda82 ( 24. listopadu 2021 15:34 )

Ježkovy zraky buďte rát, že nemusíte tu sebranku kočírovat, ještě nevláddou a už to leze ven, jak z chlupaté deky, sám odpad

Huron ( 24. listopadu 2021 10:54 )

Chlapci z Moravy když se dostanou do Prahy tak se chovají jak utržený ze řetězu.

sarina ( 24. listopadu 2021 06:43 )

"KDO CHCE PSA BÍT, HŮL SI VŽDY NAJDE" a když slepení nechtějí aby ANO mělo nějakou funkci, TAK JI PROSTĚ MÍT NEBUDOU, přes to vlak nejede! Slepenec moc dobře ví, že slepenou koalici nemůžou přehlasovat, tak si dělají co chtějí!!! A to je ta SPRÁVNÁ DEMOKRACIE KTEROU JSME TOLIK CHTĚLI??? že si s námi budou přezrálí puberťáci dělat co chtějí a ostatní musí držet huubu a krok? TAK JSTE SI TO PŘEDSTAVOVALI?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa