Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechy drtí vysoké ceny energií. Maláčová poradila, kde a jak získat pomoc

Aktualizováno -
9. listopadu 2021
12:58
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2021
10:22

Lidé, kterým krachl jejich dodavatel energie a skončili u dodavatele poslední instance (DPI), by měli okamžitě přejít ke standardní firmě. Zároveň pokud nemají dostatek peněz na zaplacení vysokých záloh, mají uhradit alespoň část, aby se nedostali do problémů. V žádném případě si však nemají brát půjčku. Na tiskové konferenci o pomoci lidem zasaženým vysokými cenami energií to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). A popsala, o jaké dávky mohou Češi žádat, pokud je nové ceníky elektřiny a plynů existenčně ohrožují.

Mimořádná okamžitá pomoc na mimořádnou událost bude časově limitovaná. Do konce tohoto roku budou lidé muset přejít k novému dodavateli. Pravděpodobně pak obdrží velmi vysokou částku, pokud nebudou mít finance,“ řekla ministryně.

Podle Maláčové je nutné co nejdřív přejít k běžnému dodavateli. Poté klienti obdrží vyúčtování. S ním budou moci případně zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Ta patří mezi dávky hmotné nouze. Posuzuje se tak příjem žadatele i ostatních členů rodiny i majetek, dostanou ji jen lidé ve vážné tísni. Pro ty, na které dopadl konec dodavatelů energií, ministerstvo práce ale podmínky zmírní. Pokud nebudou mít úspory vyšší než dvojnásobek životního minima své domácnosti a k tomu dvojnásobek nákladů na bydlení, dostanou na uhrazení faktury peníze. „Bude to hranice, ke které nebudeme k majetku přihlížet,“ řekla ministryně.

Jak zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci? Jak zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci? | MPSV

Peníze mohou žadatelé dostat do několika desítek minut

Lidé, kteří už zálohy či jejich část zaplatili a dostali se kvůli tomu do hmotné nouze, mohou o mimořádnou dávku žádat už nyní. Pokrýt by jim měla ostatní výdaje, na které kvůli úhradám energií nemají. Týká se to třeba částky na nájem či na zimní oblečení pro děti. U této pomoci se už příjem a majetek ale bude posuzovat podle běžných pravidel. Peníze mohou žadatelé dostat do několika desítek minut, uvedla šéfka resortu.

V polovině října oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku. Jejích 900 000 klientů tak zůstalo bez stálého dodavatele a čelí někdy až několikanásobnému navýšení záloh za energie.

Video  Vysoké ceny energií: Maláčová o pomoci a dávkách pro Čechy  - ČTK
Video se připravuje ...

MPSV uvedlo, že tuto situaci nelze řešit dávkou mimořádné okamžité pomoci, jak navrhoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Tato dávka patří podle MPSV mezi dávky hmotné nouze a posuzuje se u ní příjem žadatele i ostatních členů rodiny i majetek. Dostanou ji tak jen lidé ve vážné tísni.

Ministerstvo chce zvýšit normativní náklady na bydlení pro výpočet dávek, které vláda podle zákona upravuje vždy od ledna. Nové částky odrážejí vývoj nájmů a cen energií či služeb za předchozí rok, jak ho zaznamenal statistický úřad. Skokový růst záloh se tak do normativů nepromítne.

„Navrhneme úpravu dávek na bydlení tak, aby - až bude ustavena nová Sněmovna - při zvýšení cen energií například na pětinásobek dokázaly dávky na bydlení na takovou situaci reagovat, protože při současném znění legislativy to prostě nejde,“ uvedla už dříve Maláčová.

Video  Šéf Bohemia Energy Písařík se omlouval na tiskovce zákazníkům: Emoce a slova o pohřbu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa