Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koalice Spolu představila tým proti covidu: Vede ho vakcinolog Chlíbek, nechybí Maďar a Smejkal

Autor: ČTK - 
28. října 2021
16:05

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vytvořila osmadvacetičlennou odbornou skupinu pro řešení epidemie covidu-19. Národní institut pro zvládnutí pandemie vede předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, informovala koalice v tiskové zprávě. Tvoří ho členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), praktičtí lékaři nebo zástupci státních institucí, jako jsou hygienické stanice, Státní zdravotní ústav nebo Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Tým má být podle AntiCovid týmu poslanců koalice k dispozici současné i budoucí vládě k diskusi o vývoji pandemie. „Společným cílem této skupiny je pomoci ministerstvu získat stanovisko expertů z různých spekter, kteří však budou dávat dohromady jednotné názory,“ uvedli v tiskové zprávě. Koalice počítá s tím, že tým se bude dál doplňovat. Členové byli vybíráni podle odbornosti, skupina je apolitická, napsali dále poslanci v tiskové zprávě.

Babiš zdůraznil kontinuitu

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům před oznámením složení skupiny řekl, že hlavně očekává, že bude zachována kontinuita. „Na ministerstvu zdravotníci jsou lidi, kteří tomu rozumí,“ uvedl. Rada vlády pro zdravotní rizika, jejíhož jednání se kandidát Spolu na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odmítl účastnit, je podle něj apolitická, tvoří ji odborníci, například epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Ten je i jedním z 28 členů poradního týmu Spolu. „Uvidíme, kdy nastoupí nová vláda. My budeme do poslední chvíle pracovat a snažit se přesvědčovat lidi o očkování,“ dodal Babiš.

Kromě Smejkala radí současné vládě z členů Národního institut pro zvládnutí pandemie také epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Univerzity Ostrava Rastislav Maďar, který radí ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), nebo předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnost Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý a primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka, kteří jsou členy ministerské klinické skupiny. Laboratorní skupinu ministerstva vedl dříve ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc Marián Hajdúch, z poradního orgánu ministerstva ale odešel.

V týmu je šéf statistiků i praktiků

Přímo ve státní správě se na řešení epidemie podílejí další členové skupiny jako ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková či ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Členy skupiny je také několik ředitelů krajských hygienických stanic a vedoucích jejich protiepidemických odborů. Z lékařských odborností mají zastoupení odborníci na mikrobiologii, imunologii, biochemii, biostatistiku. Členy jsou také odborníci na datovou analýzu nebo matematické statistiky.

Praktické lékaře reprezentuje ve skupině předseda jejich sdružení Petr Šonka, přednosta Ústavu všeobecného lékařství Bohumil Seifert nebo členové České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová a Daniel Dražan.

Složení odborné skupiny „Národní institut pro zvládnutí pandemie“:

  1. Mgr. Michal Bartoš – ředitel KHS Plzeň
  2. MUDr. Hana Cabrnochová, MBA – praktický dětský lékař, člen výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP
  3. MUDr. Renata Ciupek – ředitelka protiepidemického odboru KHS Brno
  4. MUDr. Pavel Dlouhý – předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP
  5. MUDr. Daniel Dražan – praktický dětský lékař, člen výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP
  6. Prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph.D. – přednosta Ústavu Lékařské mikrobiologie 2.LF UK, FN Motol
  7. Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. – ředitel UZIS Praha
  8. MVDr. Václav Fejt, vedoucí laboratoře imunologie a sérologie, Nemocnice Havlíčkův Brod, člen SMIS
  9. Doc. MUDr. Marian Hajdúch, Ph.D. – LF UP a FN Olomouc, Ústav molekulární a translační medicíny
  10. RNDr. Lucia Houfková – datová analytička, finanční ředitelka Erste Asset Management GmbH
  11. Prof. Roman Chlíbek – epidemiolog, vakcinolog, předseda České vakcinologické společnosti (ČVS) ČLS JEP
  12. Doc. RNDr. Arnošt Komárek, Ph.D. - Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky, Matematicko-fyzikální fakulta UK Praha
  13. Doc. MUDr. Květoslava Kotrbová, Ph.D. – ředitelka KHS České Budějovice
  14. MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. - Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ Praha
  15. MUDr. Barbora Macková – ředitelka Státního zdravotního ústavu Praha, virologie
  16. Doc. MUDr. Rastislav Maďar – děkan LF Ostravské univerzity, epidemiolog, člen MeSES
  17. MUDr. Martina Marešová – ředitelka protiepidemického odboru HS hlavního města Prahy
  18. MUDr. Richard Pikner, Ph.D. – primář Oddělení klinických laboratoří a kostního metabolismu, Nemocnice Klatovy, místopředseda České společnosti klinické biochemie ČLS JEP
  19. MUDr. Jana Prattingerová – ředitelka protiepidemického odboru KHS Liberec
  20. MUDr. Hana Roháčová, Ph.D. – primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka
  21. MUDr. Petr Smejkal – epidemiolog IKEM Praha, člen MeSES
  22. Ing. Robert Straka, Ph.D. – biostatistik s erudicí v imunologii, AGH University of Science and Technology in Kraków
  23. Prof. MUDr. Ilja Stříž, CSc. - přednosta Pracoviště laboratorních metod a vedoucí Pracoviště klinické a transplantační imunologie IKEM Praha
  24. Prof Vojtěch Thon, Ph.D. – imunolog, výzkumné centrum Recetox Masarykovy univerzity Brno
  25. MUDr. Hana Zelená, Ph.D. - Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, člen SMIS
  26. MUDr. Petr Šonka, Předseda Sdružení praktických lékařů ČR
  27. Doc. MUDr. Bohumil Seifert, Přednosta Ústavu všeobecného lékařství
  28. MUDr. Ing. Veronika Jilichová Nová, praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni

Jirik-ta ( 30. října 2021 12:31 )

datum: 2021-10-29,
zemřeli celkem: 7,
bez očkovaní: 3, bez očkovaní věk průměr: 63, dokončené očkovaní: 4, dokončené očkovaní věk průměr: 79,;
jip-celkem: 19, bez očkovaní: 10, bez očkovaní věk průměr: 68,; dokončené očkovaní: 9, dokončené očkovaní věk průměr: 73,;
hospitalizovani-celkem : 165,
bez očkovaní : 80, bez očkovaní věk průměr : 61,; nedokončené očkovaní : 6, nedokončené očkovaní věk průměr : 66,; dokončené očkovaní : 78, dokončené očkovaní věk průměr : 73,; posilující dávka : 1, posilující dávka věk průměr : 41;

http­s://oc­kova­ni.o­penda­talab­.cz/st­atis­tiky

sarina ( 29. října 2021 20:15 )

Očkování má být povinné??? To vadilo jen když byli trpaslíci v opozici a kritizovali ANO Babišovu vládu, teď to povinné už být může?

nespokojeny ( 29. října 2021 14:48 )

Ano, jsem.

nespokojeny ( 29. října 2021 14:28 )

Zapomeń na Babiše a dávej pozor:

V jedné věci totiž s končícím ministrem zdravotnictví za ANO Adamem Vojtěchem přece jen souhlasí. Současná epidemie je podle obou pánů epidemií neočkovaných a Kalousek se na neočkované lidi zlobí. Nechce být jejich rukojmím.

„Já nechci být rukojmím dvou až tří milionů nezodpovědných lidí, kteří mně mohou omezit přístup k veřejné službě zdravotnictví. Vyvolává to ve společnosti celou řadu problémů, ať už ekonomických nebo sociálních. Tu jejich nezodpovědnost nejsem schopen pochopit a nemyslím si, že by měla být tolerována,“ vypálil Kalousek.

nespokojeny ( 29. října 2021 14:23 )

Poté se opravdu ostře vymezil proti spojenectví Pirátů se Starosty.

„Já tuhle koalici nenávidím. Já se jich bojím. Já si myslím, že tihleti lidé se nikdy neměli dostat do vlády. A myšlenka, že jeden z Pirátů bude ministrem zahraničí, to je pro mě konec světa, protože to hrozí rozbouráním vztahů s Ruskem, s Čínou, rozbouráním vztahů s půlkou světa,“ nebral si servítky Klaus.

Ti, kteří tuhle koalici volili proto, aby byl poražen Andrej Babiš (ANO), jsou podle Klause hlupáci nebo malé děti, protože jen hlupáci a malé děti si mohou myslet, že v těchto volbách šlo o Andreje Babiše. „Volby mají být o podstatných věcech,“ hřímal Klaus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa