Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Senátoři vylepší výplaty politiků o tisíce měsíčně? Zmrazení platů tu může narazit

Autor: ČTK - 
20. října 2021
13:00

Navrhované zmrazení platů vrcholných politiků na pět let Senát možná zamítne. Proti snaze končící vlády ANO a ČSSD se ve středu postavil ústavně-právní výbor. Jeho předseda a zpravodaj Tomáš Goláň (ODS) mluvil v souvislosti s novelou o předvolebním populismu. Pokud nebude norma přijata, odměny ústavních činitelů od ledna vzrostou podle předběžných údajů zhruba o šest procent. Politici by si tak polepšili o tisíce korun měsíčně.

Goláň míní, že neexistuje důvod zasahovat do nynějšího způsobu stanovování platů vrcholných politiků. Z navrhované změny zákona podle něho „čiší populismus“. Goláň také upozornil na to, že už je po sněmovních volbách. Dolní komora novelu schválila těsně před nimi. Jan Kněžínek z úřadu vlády, jenž před senátory zastupoval premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl, že záležitost s platy chápe jako otázku politického rozhodnutí.

V případě, že Senát novelu zamítne nebo k ní schválí pozměňovací návrh, spadne takzvaně pod stůl. Sněmovna by už totiž o předloze nerozhodla, protože její volební období skončí ve čtvrtek.

Platy ústavních činitelů se podle platného zákona mají od příštího roku odvíjet od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství. Dosud obecně závisely na platech v nepodnikatelské sféře. Platy se pak vypočítávají z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy vždy za předminulý rok a koeficientu 2,5.

Vládní novela předpokládá, že platová základna pro vrcholné politiky zůstane pro léta 2022 až 2026 na letošní úrovni. Celkovou úsporu kabinet odhadl na 727 milionů korun.

LuCo ( 22. října 2021 16:36 )

Demožumpařská pětka má i většinu v senátu. Ten opět ukáže svou sílu ve prospěch všeho lidu! Takže uvidíme šňůru podobných tendencí k šetření erárních financí.Je jen otázkou jak dlouho si lidé nechají blbnout hlavu s tou lží o tom, že bylo doposud vše špatně a teď bude vše ok!

hejhej ( 21. října 2021 13:38 )

Odporný, zbytečný senát!!! Politici, především hnusná opozice - slepence stran-neustále kritizovali vládu ,že rozhazují státní peníze - peníze nás, daňových poplatníků ale jim se za žvanění přidat musí. P. Babiš navrhoval zmrazení platů politikům v loňském roce i letos, a první, kdo s tím nesouhlasil byl planý žvanil Fiala z ODS.

vinke ( 20. října 2021 20:52 )

Plat řadového poslance a senátora by za současného zákonného stavu mohl příští rok vzrůst o 5500 korun na 96 300 korun hrubého měsíčně.
Nutno dodat, že málokterý poslanec má jen základní plat, pobírají příplatky například za to, že jsou součástí některého ze sněmovních výborů či komisí.

Tak těmhle ta těžká zima, o které mluvil Fiala, rozhodně nehrozí

vinke ( 20. října 2021 20:40 )

Od vyhraných voleb tedy vyřešili tři věci, přesně v této posloupnosti.

1) sebrat slevy důchodcům a ještě uvažujují o snížení důchodů o 15 - 20%, neboť zatím vůbec neuvažují o slovech "výběr daní" apod. Rozpočet nemají dosud žádný
2) rozdělili si křesla, jen Piráti ještě čmuchají jaké trafiky by si vybuleli.
3)zvednou si platy

A zítra nám sdělí jak je potřebné aby si voliči utahovali opasky.

Matos7 ( 20. října 2021 15:28 )

Když vidim ten ksicht knihovnice mirky, chce se mi hodit šavli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa