Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vlna úmrtí mezi politiky. O rodiče nedávno přišli Čaputová, Fiala, Bělobrádek i Johnson

  • Autor: Jakub Veinlich,ČTK - 
    25. 9. 2021
    05:47

    Jsou chvíle, na které se nejde připravit. A nevyhýbají se nikomu. Často navíc přijdou nečekaně, rychle a neptají se, jestli je správný čas. V nedávné minulosti si je prožilo hned několik politiků, zahraničních i domácích. O své nejbližší přišli v posledních týdnech a měsících například slovenská prezidentka, britský premiér, nebo český poslanec i kandidát na premiéra.

  • 1.Čaputové otec odešel při návštěvě papeže

    Slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové zemřel otec ve chvíli, kdy plnila nejen společenské, ale i státnické povinnosti při návštěvě papeže Františka. „Dnes doma a v pokoji, zemřel po dlouhé a těžké nemoci můj otec Štefan Strapák. Děkuji ti za všechno,“ napsala prezidentka na sociální sítě a její kancelář zároveň požádala veřejnost o respektování soukromí. „Prosíme média a veřejnost, aby v této těžké chvíli respektovaly soukromí prezidentky, její nejbližší rodiny a ostatních pozůstalých.“

    Tou dobou prezidentka ještě pokračovala ve svém naplánovaném programu. Do odletu papeže Františka zbývalo několik hodin. Na letiště už ale prezidentka doprovodila svatého otce v černých šatech. Odvedla jej k letadlu a mávala na pozdrav a šťastnou cestu.  

    „Dnes jsem se rozloučila na letišti se Svatým otcem. V duchu jsem ale se slzami mávala i tomu svému. V pondělí ještě vnímal, když jsem mu řekla, že mu papež požehnal. Odešel v pokoji, doma, v péči rodiny. Děkuji za všechno, tati,“ napsala pak Čaputová s těžkým srdcem na svůj facebookový účet. Na něm si také změnila profilovou fotografii, byla zahalená v černém.

    Čaputová si přitom velmi zakládá na soudržnosti rodiny. Nezapomněla na to ani při svém vítězství v prezidentských volbách v březnu 2019. „Na čem mi velmi záleží, co si budu střežit, je, že jsem v první řadě mámou a tou chci zůstat, být kvalitní mámou,“ řekla těsně po svém volebním triumfu na dotaz Blesk Zpráv.

    Rozvedená matka dvou dcer navíc odmítla změnit styl života. Místo prezidentského paláce zůstala ve svém domě, kde bydlí i její další příbuzní. „Chce zůstat tam, kde jsme byli doteď spolu, v Pezinku. Je to taková řadová zástavba, taková nová čtvrť. Bydlí tam asi rok a půl, takže by tam určitě chtěla zůstat,“ prozradil před dvěma lety ve volebním štábu na svou sestru Daniel Strapák. I on nyní smutní.

    Video  Bratr Čaputové: Kvůli výhružkám měla ochranku. A jako prezidentka nechce z domu.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Svého otce přitom Čaputová také zapojila do kampaně, ve které nabádala spoluobčany, aby nosili roušky a používali dezinfekci na ruce. Kampaň tím měla upozornit na ohroženou skupinu lidí, kterými jsou senioři. „Děkujeme vám z celého srdce,“ řekl pak v závěru videa, přímo v prezidentském paláci otec Čaputové.

  • 2.Premiér Johnson přišel o matku

    Ve stejném věku jako otec Zuzany Čaputové zemřela maminka britského premiéra Borise Johnsona. Charlotte Johnsonové Wahlové bylo 79 let. Podle týdeníku Fokus „odešla náhle a pokojně“ v nemocnici.

    Matka premiéra Johnsona platila ve velké Británii za uznávanou umělkyni. Svého prvního muže potkala ve svých 18 letech, ale v roce 1979 se se Stanleym Johnsonem rozvedla. V roce 1988 se pak provdala za amerického profesora Nicholase Wahla, za kterým se odstěhovala do USA. Zemřel v roce 1996.

    Malířka Johnsonová Wahlová měla čtyři potomky. Viditelným není přitom jen samotný premiér Johnson. Ale také jeho sestra, novinářka Rachel Johnsonová, bývalý politik Jo Johnson a posledním ze sourozenců je ochránce životního prostředí Leo Johnson. Zůstalo po ní 13 vnoučat. Posledním vnoučetem se stal premiérův syn Wilfred, který se narodil v dubnu 2020.

    Johnsonová se narodila v roce 1942 a byla dcerou advokáta sira Jamese Fawcetta. Ten byl v 70. letech 20. století předsedou Evropské komise pro lidská práva.

    Ve 40 letech lékaři Johnsonově matce diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. I přesto v malování portrétů pokračovala až do roku 2015. Při práci se přitom opírala o chodítko.

  • 3.Otec Fialy stihl oslavit 93. narozeniny

    Požehnaného věku se dožil otec Petra Fialy, předsedy ODS a kandidáta koalice SPOLU na premiéra. „Můj táta zemřel krátce po svých 93. narozeninách. Nebylo to v souvislosti s covidem,“ potvrdil Fiala smutnou zprávu Blesk Zprávám letos v červenci.

    Se svým otcem Igorem Fialou se rozloučil v květnu. O ráně osudu promluvil v létě také v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Pro mě třeba ten letošní rok, nebyl z mnoha hledisek úplně jednoduchý…mně zemřel nedávno můj táta, se kterým jsem měl hrozně krásný vztah po celý život a který mě i hodně podporoval, takže si uvědomuji, jak ty věci jsou křehké a jak jsou věci, které vůbec nemůžeme ovlivnit,“ řekl Fiala v televizním rozhovoru.

    Fialova rodina má přitom zkušenosti jak s nacisty, tak komunistickým režimem, který se podepsal i na dospívání dnešního předsedy ODS.

  • 4.Bělobrádek starší – celoživotní Slávista

    „V neděli 22. srpna zemřel velký slávista MVDr. Josef Bělobrádek. Slavia vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a pozůstalým,“ informoval na facebooku o smutné zprávě fotbalový klub SK Slavia Praha.

    Klub přidal také fotografii, na které je ve slávistickém dresu jak Josef Bělobrádek, tak i jeho syn – Pavel Bělobrádek. Bývalý šéf KDU-ČSL, současný poslanec a také náměstek hejtmana. 

    „Byli jsme s otcem naposledy na zápase, kdy Slavie vyhrála nad Ferencvárosem 1:0.  Pak jsme odjeli s manželkou na týden na manželská setkání a následující ráno se otec neprobudil. Zemřel ve spánku,“ řekl ve vzpomínkách na svého otce pro Blesk Zprávy Pavel Bělobrádek. 

    Se svým otcem se naposledy rozloučil 27. srpna v Náchodském kostele sv. Jana Křtitele. „Bylo to náhlé. Úplně nevíme, co se stalo. Otec měl ale za sebou v průběhu posledních 30 let několik vážných operací, byl kardiak, měl cukrovku, už špatně chodil. To znamená, že v 79 letech se prostě takové věci stávají,“ popsal náhlý odchod svého otce Pavel Bělobrádek, který má ještě dva bratry. 

BobyNo1 ( 25. září 2021 18:34 )

Taky si myslím. V mém okolí poslední dobou též zakalilo dost starých lidí (75+), ale na rozdíl od nich je politikova rodina víc vidět.

apoho ( 25. září 2021 05:53 )

Ještě je potřeba domontovat do titulků slovo Covid aby to mělo ten správný šmrnc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa