Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanovy odposlechy z BIS: Mynář promluvil pro Blesk o schůzce s Babišem

Aktualizováno -
23. srpna 2021
17:33
Autor: ČTK, simao, vei - 
22. srpna 2021
13:49

Prezident Miloš Zeman opět rozvířil vody české politické scény. V nedělním rozhovoru pro Blesk S prezidentem v Lánech uvedl, že šéf BIS Michal Koudelka nařídil před několika lety odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí včetně ekonomického poradce Martina Nejedlého. Zeman tvrdí, že se to dozvěděl z nitra BIS, věc měl pak řešit s premiérem Andreje Babišem (ANO). Být u toho měl i kancléř Vratislav Mynář, který nyní promluvil pro Blesk Zprávy.

Slova Miloše Zemana z nedělního pořadu S prezidentem rezonují Českem. Odposlouchávala BIS prezidenta a jeho spolupracovníky? Nejprve vyšlo na základě zjištění serveru Neovlivní.cz najevo, že sledován byl Zemanův ekonomický poradce Martin Nejedlý.

Prezident hned vzápětí v živě vysílaném pořadu Blesku řekl, že protože nemá mobilní ani pevný telefon, týkají se odposlechy i jeho.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, tedy i mě, protože odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já, jak víte, telefon mobilní ani jiný nemám. Takže když se s těmito spolupracovníky bavím, tak jsem odposloucháván i já. No a tak jsem o tom informoval pana premiéra, posléze pan premiér za přítomnosti pana kancléře mi sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ řekl Zeman v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech.

Babiš popřel, že by zastavoval odposlechy

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve své následném vyjáření popřel, že by zastavoval odposlechy na žádost prezidenta.

„Vláda, ani já jako premiér nemám žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů a samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává. Pokud mi je známo, tak všechny odposlechy povoluje soud. Zásadně odmítám to, že bych se kdykoliv zajímal o to, koho naše služby odposlouchávají,“ reagoval pro Blesk Zprávy Babiš.

Nad schůzkou však panovaly další nejasnosti. Byl u ní kancléř Mynář, jak tvrdí Zeman, či nikoli?

Schillerová narazila na Zemanův další rozpor

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) v pondělí po jednání vlády narazila na další rozpor v Zemanově výpovědi.

„Vláda to dnes neřešila a domnívám se, že na tohle nemá vláda žádný vliv, tzn. jde to mimo její kompetenci,“ uvedla Schillerová a dodala, že jim Babiš řekl, že pokud něco takového se Zemanem kdy řešil, další osoby u toho nebyly.

„Na vládě to nezaznělo, zaznělo to na části přípravné, kde seděli ministři za hnutí ANO, kde pan premiér nás informoval, že pokud na to téma někdy s prezidentem mluvil, ale neprobírali jsme konkrétně to téma, tak nikdy u toho nebyl nikdo přítomen, než oni dva,“ řekla doslova Schillerová.

Mynář pro Blesk: U schůzky jsem byl

Kancléř Vratislav Mynář však při dotazu Blesku uvedl: „Mohu potvrdit, to, co říkal pan prezident. Seděl jsem u toho rozhovoru, kdy tato záležitost, kterou pan prezident zazněla.“

Blesk Zprávy: Dokážete říct, ve které době to zhruba bylo?

Mynář: Zůstaňme u toho, co jsem vám potvrdil. Nechci přilévat olej do ohně.

Blesk Zprávy: Takže si pan premiéra podle Vás jen nevzpomíná?

Mynář: To je otázka na pana premiéra. Já jsme jen slyšel, co řekl pan prezident v rozhovoru pro vaší redakci a mohu to potvrdit.

Blesk Zprávy: A mohla být ještě někdy nějaká jiná schůzka na toto téma, kde jste třeba nebyl?

Mynář: To není vyloučeno, protože pan premiér se schází s panem premiérem relativně pravidelně. Pokud tam jsou sami, tak já nejsem detailně obeznámen o tom, co tam probírají. Ale to, co jsem řekl, za tím si stojím. Co řekl pan prezident, mohu potvrdit. Tenkrát jsem u té schůzky byl.          

Ve čtvrtek se sejde komise k BIS. Přijde i Koudelka

Výroky prezidenta Zemana se buou probírat i na sněmovní půdě. Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) svolal kvůli tvrzením Zemana o odposleších komisi, sejde se ve čtvrtek, sdělil ČTK. Přijde i ředitel BIS Michal Koudelka.

„Obvinění je závažné, hledám ještě prázdninový termín ke svolání schůze Stále komise pro kontrolu činnosti BIS,“ reagoval v neděli Bělobrádek. „Chceme znát pozici ředitele služby,“ dodal ke Koudelkově očekávané přítomnosti. Předpokládá, že poslancům může Koudelka na uzavřeném jednání říct víc, než může říct do médií. BIS uvedla, že postupuje vždy podle zákona, konkrétní Zemanovy výroky komentovat nebude.

Poslankyni Janu Černochovou (ODS) nepřekvapilo, že v hledáčku BIS jsou lidé z okolí prezidenta, kteří nemají bezpečnostní prověrku.

„Pan Nejedlý má velmi úzké vazby na Rusko, ani on se tím netají. Pro mě to není nic překvapivého, pokud lidé z okolí prezidenta nedisponují žádnou bezpečností prověrkou a jsou v hledáčku bezpečnostních služeb,“ prohlásila Černochová. Ke svolání sněmovní komise poznamenala, že prozatím není co prověřovat. „Zatím to jsou jen výroky v médiích. Výroky pana prezidenta nepotvrdil ani pan premiér,“ řekla.

Upozornila, že v Česku musí povolení odposlechů odsouhlasit soudce nebo státní zástupce. Podotkla také, že Nejedlý není ústavní činitel. „Odposlech se nedává na jméno Nejedlý nebo (Vratislav) Mynář. Dává se na telefonní číslo. Stačilo, aby si pan prezident přečetl věci spojené s naší legislativou, a věděl by to. Příště by si rozmyslel, koho telefon si bude půjčovat,“ dodala.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii označil útoky na zpravodajské služby za nešťastné. Podle něj podlamují důvěru v instituci, která má za úkol hájit zájmy České republiky. Připomněl, že BIS se nemůže bránit a musí mlčet. „Tyto věci by se měly řešit interně,“ podotkl.

Video  Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sarina ( 24. srpna 2021 17:49 )

Proč se Babiš soudí na Slovensku NEVÍM, ale vím že se přiznal svému příteli Lub. Šidalovi a je to na novinkách. Nikdy jsem nepsala že není pravda, že BYL BABIŠ v STB stejně tak jako mnozí, jen nestihl zničit spisy jako ostatní, nebyl totiž kámoš Havla. Že by šel někdy do politiky ho tenkrát nenapadlo, proto tenkrát ty spisy ničit nepotřeboval, dnes je mu to předhazováno a předhazují mu to i ti, kteří tam sami byli, ale jsou si jisti že se na to nikdy nepřijde, PLETOU SE, PŘIJDE ALE POZDĚ.

sarina ( 24. srpna 2021 17:30 )

pokrok, feťáci by rádi měli těch 30% blbečků a slibují i modré z nebe-astronomické důchody jenom aby je nalákali, kdo je hloupější 30% nebo ta slibotechna? Feťáci si museli šňupnout, jinak to nevidím.

žanyn ( 24. srpna 2021 15:21 )

"Zemi v šanc" už dávno dali jiní do rukou jiných antisoudruhů, ale stejných rukou a nátur. Bohužel jsme 89 léta totálně propásli....

žanyn ( 24. srpna 2021 15:16 )

Ale! Ani prezident, ani premier nemají kontrolu nad činností BIS? To tam nemaj kontrolní orgán a ani tam nedělaj prověrky? K čemu tedy jsou? Ke kladení věnců? Jen figuky? To brzo dopadnem jako amíci s CIA.......

sarina ( 24. srpna 2021 14:35 )

pokrok že je Babiš bývalý STB už víme dááávno a sám se přiznal nějakému člověku, jen nevím proč to ten člověk zveřejnil až před volbami. Babiš prostě jen nestihl to co ostatní STB a že jich bylo MNOHO je víc jak jisté hodně jich sedí i v parlamentu ale to se dozvíme až po jejich smrti, tak jak už jsme se to o pár dozvěděli. Těm blbečkům co nevadí Zeman ani Babiš je díky jim nejvíc, to feťáci starostové, ODS, TOP09 a lidovci se museli spojit aby vůbec mohli něčeho dosáhnout, bez spojení by byli někde na chvostě, a kvůli ostudě se raději spojili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa