Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hádky kolem pomoci afghánským spolupracovníkům Česka: Babiš rýpl do opozice, schytal urážky

Aktualizováno -
15. srpna 2021
20:04
Autor: ČTK, for - 
15. srpna 2021
19:46

Členové iniciativy Zachraňme tlumočníky vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro český stát. Někteří z bývalých tlumočníků pomáhajících českým vojákům podle spolku Vlčí máky čekají před kábulským letištěm na pomoc. Někteří z nich zvažují sebevraždu, aby se vyhnuli mučení Tálibánu, uvedl spolek na facebooku. K větší pomoci pro spolupracovníky české armády vyzvali i někteří zástupci opozice. Do Babiše se ostře navezl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Bývalý příslušník speciální jednotky Vojenské policie (SOG) Lumír Němec, který v Afghánistánu působil, dnes ČTK potvrdil, že někteří z tlumočníků, se kterými je v kontaktu on nebo iniciativa Zachraňte tlumočníky, nabídku pomoci nedostali.

Zástupci spolku dnes odpoledne na facebooku uvedli, že jsou nadále v kontaktu se 12 tlumočníky. Někteří z nich byli svoláni na kábulské letiště, další nabídku pomoci nedostali.

„Jeden tlumočník se nemůže na letiště dostat. Padá mobilní síť, takže mnozí panikaří, že se jim z ambasády nedovolají. Další se bojí, že nejsou na seznamu (neobdrželi hovor), a uvažují dokonce o sebevraždě jako úniku před mučením Tálibánem, který už je i ve městě,“ uvedl spolek. Vyzval ministerstvo obrany, aby všem zavolalo a odmítnutí jim oznámilo. „Aby nečekali doma nebo před letištěm, ale mohli vyhledat úkryt,“ napsali zástupci spolku. Vyzvali Babiše, aby do Afghánistánu vyslal co nejvíce letadel a na palubu byli puštěni všichni, kteří pro ČR pracovali.

Metnar: Některým kontrakt dávno skončil

Česko je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) v kontaktu se všemi afghánskými tlumočníky, kterých se týká záchranný program. Pokud někdo z afghánských spolupracovníků české armády kontaktován nebyl, zřejmě mu dávno skončil kontrakt s armádou a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostní prověrkou. Metnar to dnes napsal na twitter v reakci na informace, že někteří z afghánských tlumočníků nebyli s nabídkou pomoci osloveni.

Kvůli postupujícímu Tálibánu se pokoušejí z Afghánistánu dostat lidé, kteří v posledních letech spolupracovali s koaličními vojsky. Obávají se o život svůj i svých rodin. Česko nabídlo pomoc tlumočníkům, kteří spolupracovali s armádou v „nejaktuálnějším“ období, a místním pracovníkům kábulské ambasády. Tlumočníci pomáhající českým vojákům v dřívějším období se tak pravděpodobně pomoci z české strany nedočkají.

„Chci jasně říct - se všemi, kterých se program naší pomoci týká, jsme v kontaktu. Kdo tvrdí, ze nebyl kontaktován, tak zřejmě proto, že mu kontrakt dávno skončil a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostním screeningem,“ napsal Metnar.

Novinář serveru SeznamZprávy Vojtěch Blažek dnes uvedl, že mu jeden z bývalých tlumočníků zaslal zprávu, ve které žádá o pomoc, protože nebyl stále českým státem kontaktován. Kvůli vstupu tálibánských bojovníků do Kábulu se obává o svůj život i o svou rodinu.

Ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že vybralo tlumočníky, kterým bude nabídnuta pomoc. Primárně mělo jít o peníze, nabídnuto jim bylo i přesídlení.

Lumír Němec: Jsou v Kábulu před letištěm a neví, co bude

Bývalý příslušník speciální jednotky Vojenské policie (SOG) Lumír Němec, který v Afghánistánu působil, dnes ČTK potvrdil, že někteří z tlumočníků, se kterými je v kontaktu on nebo iniciativa Zachraňte tlumočníky, nabídku pomoci nedostali. „Mám informace, že vláda provádí nějaké kroky, ale nejsou oslovováni zdaleka všichni tlumočníci. Vláda oslovuje tlumočníky podle nějakého klíče, který já neznám, s největší pravděpodobností jsou to ti, kteří pro nás pracovali v poslední době,“ řekl Němec.

On sám je v kontaktu se dvěma bývalými spolupracovníky armády, kteří byli zařazeni do přesídlovacího programu, který byl ale asi před čtyřmi lety zrušen. Němec již dříve řekl, že tehdy absolvovali bezpečnostní prověrku. „Ti lidé jsou teď v Kábulu před letištěm a absolutně nevědí, co s nimi bude,“ uvedl. Vláda by podle něj měla „alespoň najít odvahu“ a sdělit jim, ať s pomocí nepočítají a postarají se o sebe sami. Zdůraznil, že jinou šanci na pomoc než z české strany nemají. „Je to absolutní ostuda, z mého vojenského nebo lidského pohledu je to podraz a zrada, kterou jsme na ty lidi udělali,“ dodal.

Týdeník Respekt uvedl, že ani Vojenské zpravodajství nemá přístup k většině dokumentů, které v minulosti stvrzovaly důvěryhodnost afghánských spolupracovníků. „Prověřovala je totiž americká soukromá firma a komunikace se překotným odchodem spojeneckých vojsk údajně 'velmi zkomplikovala',“ uvedl týdeník.

Zdechovský se opřel do Babiše

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) dnes České televizi řekl, že podle jeho informací by se pomoc měla týkat necelé stovky lidí, a to včetně rodinných příslušníků.

O Afghánistánu dnes premiér Babiš (ANO) promluvil v pořadu Čau lidi. „Situace není dobrá,“ poznamenal. „Přijali jsme zásadní opatření a požádali jsme všechny složky, které se zúčastní záchranné akce, která má ochránit živoy našich diplomatů, našich zaměstnanců v Afghánistánu, ale také místních sil, které pro nás pracovaly,“ uvedl Babiš.

„Tato akce je v režimu, nemůžu sdělit detaily. Samozřejmě opozice vykládá tradičně nesmysly a spíš ohrožuje tu situaci těchto lidí, takže prosím vás, my děláme maximum. Jako vždy. My jsme solidární a ta situace v Afghánistánu není dobrá, ukázalo se, že je zásadní chyba, že jsme opustili Afghánistán. I naši spojenci. A ty deklarace o afghánské armádě, jakou má výbavu a jak je schopná čelit Tálibánu, se bohužel ukázaly jako nesprávné,“ dodal Babiš.

„′Čau lidi. Jestli Vám to ještě nedošlo, tak Vám to řeknu: My děláme maximum a životy lidí v Afghánistánu ohrožuje opozice.′ To si nedělám srandu, to opravdu ten zločinec říká, je to na YouTube. Sdílet to nechci, abych vám nepřitížil,“ zareagoval na twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09). „H*jzl odpornej,“ ulevil si europoslanec Tomáš zdechovský (KDU-ČSL).

Video  Tálibánci se rozvalují v hale uprchlého kontroverzního generála Rašída Dostuma  - Twitter
Video se připravuje ...

Zdenek ( 16. srpna 2021 11:33 )

Češi ročně darují přes 8 miliard korun. - aby jsme sse TVARILI jak je v Cesku vse dobre ze dokonce lecime CEKE DETI .........


TO je vysledek ??? 20 let jsme DEMOKRATICKA CIVILIZACE cpaly vymysly "DEMOKRATICKE" tomu STATU-NARODU a jen jsme 29.2.2020 odesli?? tak zpet se BLESKOVE vratilo "" TO CO CHTEJI TAMNI OBYVATELE "" a neeee to co jim USA a EU !! C P A L A !! ......

a kolik TO STALO ..... Američané zahájili operaci Trvalá svoboda v roce 2001 poté, co Taliban odmítl vydat Usámu bin Ládina, který stál podle Spojených států za krvavými útoky z 11. září. Ještě téhož roku vznikly z pověření Rady bezpečnosti OSN Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF), nad nimiž později převzalo velení NATO a jejichž úkolem bylo zajistit bezpečnost v Kábulu a přilehlém okolí.

+++ Jen Spojené státy do vyřešení konfliktu investovaly přes 800 miliard dolarů, boje ale stále neutichají. Vládu Talibanu se sice podařilo svrhnout již koncem roku 2001 a zahraniční síly vyhnaly ze země bin Ládinovu al-Káidu, žádný mír a stabilita se ovšem nekoná..../2018/

+++ České vojenské angažmá v Afghánistánu - Působení vojáků v Afghánistánu stálo ČR v roce 2016 693,55 milionu korun oproti 805,03 milionu korun v roce 2015. Dalších 32,87 milionu korun stála v roce 2016 ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu jednotkou vojenské policie.

V rámci Rozhodné podpory sloužilo k 3. lednu 2018 v Afghánistánu 236 českých vojáků. Strážní rota působila v bezpečnostní zóně u spojenecké základny v Bagrámu. V létě 2014 tam zahynulo pět českých vojáků při sebevražedném atentátu.......

TO JSOU A K C I C K Y zelenych muziku ...... a TO platime z naich dani ---- ale nemame prachy na CESKE DUCHODCE --- nemame prachy na LECBU obyvatel CR a D E T I - jdeme tak daleko , ze na tu lecbu delame verejne?? sbirky ...... ne jen jednu birku za rok , ale mnozstvi sbirek za rok - !!!!! Češi ročně darují přes 8 miliard korun. !!!!!

sarina ( 16. srpna 2021 06:40 )

Co jiné by chtěl Babiš slyšet od opozice JEN URÁŽKY vždyť oni nic jiného než ty urážky neznají. Žádnou kloudnou větu k věci nevědí, ale urážky ty jen sypou jedna peprnější než druhá, ale tady "své" diskutující už vyškolili, některé urážky jsem slyšela až tady.

Matos7 ( 15. srpna 2021 23:33 )

BABIŠ na Pražský hrad, Pirati na hrad Mírov

Matos7 ( 15. srpna 2021 23:29 )

Ty musíš mit depku magore

Matos7 ( 15. srpna 2021 23:28 )

Vivat BABIŠ. BABIŠ na hrad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa