Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Očkování na vládě: Jak se dostali k vakcínám Benešová, Toman a Metnar?

Autor: ČTK, for - 
15. března 2021
21:30

Očkováno proti nemoci covid-19 už je nejméně pět ze 14 členů české vlády. Informovala o tom dnes večer Televize Seznam. Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kteří dostali vakcínu mezi prvními, byli očkováni také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO) a zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Televize uvedla, že podle odpovědí dalších ministerstev a obou komor Parlamentu zatím další političtí činitelé očkováni nebyli.

Toman dostal vakcínu na základě doporučení ošetřujícího lékaře s ohledem na svůj zdravotní stav, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „První dávka vakcíny mu byla aplikována na konci minulého týdne,“ dodal. Toman podle televize konkrétní důvody, proč byl očkován, odmítl uvést.

Benešová má na to věk, Metnara čeká cesta

Metnar dostal minulý týden ve středu první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech v pražské Ústřední vojenské nemocnici, sdělil televizi mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Důvodem je jeho plánovaná cesta za českými vojáky do zahraniční mise v rizikové oblasti,“ dodal.

Benešová byla naočkována jako člověk, kterému je přes 70 let. Lidé v tomto věku se mohou k očkování registrovat od počátku března. Jaký typ vakcíny dostala a kdy, mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka neupřesnil.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Televize Seznam uvedla, že naprostá většina ministrů by si nenechala aplikovat ruskou nebo čínskou vakcínu proti covidu-19, pokud by ji neschválily evropské nebo alespoň české úřady. Pouze ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že si nebude vybírat.

V Česku se proti covidu-19 očkuje od konce prosince, zatím se používají dvoudávkové vakcíny Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Přednost ve vakcinaci mají zdravotníci a senioři, postupně se k nim přidávají učitelé, pracovníci kritické infrastruktury státu a příslušníci integrovaného záchranného systému.

Pro vojáky, kteří slouží v nemocnicích u covidových pacientů, dostalo Česko z Izraele 5000 dávek vakcíny Moderna. Z rozhodnutí armádní hygieničky mohou nyní do nemocnic nastoupit až po naočkování oběma dávkami, uvedla dnes Česká televize. Kompletní očkování má mít do konce týdne téměř 800 vojáků.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 16. března 2021 07:31 )

Ve vládě každému za naočkování přidat půlmilionovou odměnu a to každý měsíc do konce volebního období.
Občané ČR styďte se aby jste to tè vládní chásce nedopřáli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa