Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Benešové Zemanův odchod nestačí, podala kárnou žalobu. Bývalý šéf žalobců se bude hájit

Aktualizováno -
15. července 2021
10:11
Autor: ČTK - 
15. července 2021
19:15

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) podala kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Informaci přinesl server Seznam Zprávy a potvrdil ji mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Zeman rezignoval k 30. červnu, mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové.Zeman míní že kárnou žalobou na něj znovu ministryně zpětně potvrdila důvody jeho rezignace na funkci šéfa žalobců. 

„Mohu bez dalších podrobností potvrdit, že kárnou žalobu na Pavla Zemana týkající se výhradně kauzy Czernin jsme dnes odeslali Nejvyššímu správnímu soudu,“ sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Zeman po odchodu z čela Nejvyššího státního zastupitelství v instituci i nadále působí jako řadový státní zástupce, a to v analytickém a legislativním odboru.

Zeman nyní v reakci pro ČTK uvedl, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kárnou žalobou na něj znovu zpětně potvrdila důvody jeho rezignace na funkci šéfa žalobců. V žádosti o reakci na krok Benešové dále sdělil, že o podání kárné žaloby se dozvěděl z médií. „Neznám její argumentaci ani kárný návrh. Nebudu ji tudíž komentovat, a to ani nyní, ani až se s jejím obsahem seznámím, protože nehodlám dopředu naznačovat způsob své obhajoby,“ doplnil Zeman ke kárné žalobě.

O tom, že zvažuje podání kárné žaloby na Zemana kvůli kauze vydání majetku rodu Czerninů, hovořila Benešová v médiích už na jaře. Zmiňovala i možnost návrhu na Zemanovo odvolání. Podle ministryně měl Zeman k věci, v níž Nejvyšší státní zastupitelství třikrát podalo odvolání, osobní vztah.

Na případ upozornily letos v lednu právě Seznam Zprávy. Napsaly, že Zeman zasáhl do kauzy, která pomohla jeho známému. Soukromě se podle serveru přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a byl také osobně zaujat v restituční kauze pozemků, na nichž podnikatel hospodařil. Pozemky získal před lety potomek rodu Czerninů.

Zeman už dříve sdělil, že nečinil žádné kroky, které by zpochybnily jeho nestrannost. Proti článku se ohradilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, jež kauzu dozorovalo.

Benešová původně zmiňovala podání kárné žaloby na Zemana i v souvislosti s tím, jak informoval veřejnost o kauze výbuchů munice ve vrbětických skladech. Podle ní předjímal výsledek živé kauzy. Zemana se ale následně v tomto ohledu zastal premiér Andrej Babiš (ANO), šéf dozorového státního zastupitelství vrbětické kauzy či Unie státních zástupců.

Video  Tisková konference nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k rezignaci na funkci  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

PetPet ( 18. července 2021 15:53 )

Další nenasytná politička. Politici jděte do řádných důchodů jako každý člověk a k tomu si brigádničte a věnujte se svým blízkým, pokud o vás ovšem stojí a ne jen o dědictví. Benešová poslušna Hradu, to je celé, to jí za to snad nestálo.

strejda777 ( 16. července 2021 08:14 )

"Zamlouvá"? Tak chlapa neznám, a určitě bych s ním nechtěl sdílet dvojdomek....a jinak nevím.

cyrilko ( 15. července 2021 21:52 )

Ministryně by měla působit jako dáma a ne jako dojička od krav.

PetPet ( 15. července 2021 21:02 )

Pořád jí vidím jak si cpe jednohubky pod roušku. Na Hradě se za státní kyne. Dostávají návrh na týdenní menu.

PetPet ( 15. července 2021 20:58 )

Paní Benešová mne zklamala. Už ani špetku názoru ze své hlavy nedává. Jde jen dle prezidenta, jako ovečka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa