Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Až pět milionů na dům a další várka pomoci. Vláda po tornádu jela na řízečky k Zemanovi

Aktualizováno -
28. června 2021
15:20
Autor: ČTK, for, mach - 
28. června 2021
07:30

Pomoc obcím na jižní Moravě, které zasáhla minulý týden ničivá bouře, byla hlavním tématem pondělního jednání vlády. A má už konkrétní podobu. Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvou milionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Uvedla to ministryně Klára Dostálová (za ANO). Její kolega a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) pak oznámil, že stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. Maximálně ale milion korun. Ministři z Hrzánského paláce přejeli do Lán na oběd s prezidentem Milošem Zemanem, naservírovaného dostali vepřové miniřízečky s bramborovou kaší. Sledujte tiskovou konferenci po jednání vlády a po obědě s prezidentem.

Jakou pomoc vláda schválila:

  • Stát podnikatelům v oblastech zasažených tornádem podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Podniky budou moci navíc získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun.
  • Zelenou má i program Živel, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj a SFPI na pomoc lidem z postižených obcí. „Je to dotace až do výše dvou milionů korun plus zvýhodněný úvěr až do výše tří milionů korun. Celkem tedy až pěti milionů korun na opravu, demolici, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti,“ uvedla ministryně Klára Dostálová (za ANO).
  • Vláda také vzala na vědomí program ministerstva pro místní rozvoj na obnovu majetku pro postižené obce a kraje živelní pohromou. Opraveny mohou být místní komunikace, chodníky, mosty, kulturní domy, školy, školky, sportoviště a veškerá další infrastruktura obce. „Připraveno máme 420 milionů korun,“ hlásí Dostálová.
  • Jednání vlády se účastnil i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Výsledkem je, že Jihomoravský kraj obdrží mimořádnou dotaci až do výše 20 milionů korun z navýšené vládní rozpočtové rezervy na pokrytí prvotních nákladů na likvidaci následků čtvrtečního tornáda. 
  • Vláda na jednání také schválila návrh na odškodnění zemědělců, potravinářů a lesníků. Ministerstvo zemědělství má pro ně připravené 1,5 miliardy korun, tedy částku, která přibližně odpovídá skutečným škodám. Ministerstvo vládě předložilo dokument, podle něhož by mohlo zemědělce odškodnit v rámci krizového programu, který již v minulosti použilo při suchu nebo jarních mrazech. Kompenzace budou moci dosáhnout až 100 procent skutečných škod.

„Seznámila jsem vládu a získala její souhlas s generálními pardony na všechny sankce, které spočívají v plnění daňových povinností, ať jsou to různé pokuty, úroky, penále - vše pro tuto oblast bude prominuto,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Ministryně financí potvrdila, že se brzy převede 20 milionů korun do rukou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (ČSSD).

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Okamžitou zálohu ve výši 500 tisíc korun pak získají lidé, kteří musí zbourat svůj dům nebo jej musí celkově rekonstruovat. Peníze získají poté, co se přihlásí do dotačního programu. Dodala to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dostálová také potvrdila, že bude využito 420 milionů z programu Obnovy obecního majetku po živlech. „S panem hejtmanem jsme se bavili, že uděláme priority, jako oprava komunikace,“ řekla na tiskové konferenci po jednání s prezidentem. Ministryně dodala, že bude pro postižené osoby poupraven stavební zákon, aby se povolení nikde nezdržovalo. Úředníci budou jezdit přímo na místa v mobilných týmech, aby lidem pomáhali s vyplněním administrativy. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí otevřelo hned v pátek ráno mimořádnou okamžitou pomoc pro postižené domácnosti. „K dnešnímu ránu jsme měli vyplaceno 700 žádostí, které mohou být v maximální výši 50 tisíc na domácnost,“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že sice žádosti prověřují, ale snaží se jednat nebyokraticky. Přesto měli údajně na úřadě i podvodníky. 

Bouřky na jižní Moravě minulý čtvrtek večer zničily 1200 domů, ale také domov seniorů nebo školy. Nejvíce zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. a způsobily miliardové škody na majetku kraje i lidí. Dosud si vyžádaly šest lidských životů a desítky zraněných. V péči hodonínské nemocnice je po tornádu 23 pacientů, tři s těžkými zraněními na jednotce intenzivní péče. Podle ředitele se situace stabilizuje.

Video  Tisková konference po jednání vlády (28.6.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 28. června 2021 19:18 )

Ono tedfa srovnavat pohosteni u prewzidenta s koncentrakem, to je teda for..

PetPet ( 28. června 2021 17:19 )

Dřepí hodiny v parlamentu a doma rovněž. A žerou, to nejde svádět na nemoc. V koncentrácích byli nemocní a viděl někdo v dokumentech obezitního vězně? Ne.

PetPet ( 28. června 2021 17:16 )

Na zákony pojistek se kašle, většina má své známé likvidátory o autech nemluvě.

PetPet ( 28. června 2021 17:14 )

Musím souhlasit. Soucit jistě také nechybí, aspoň doufám, prvotní je ale PR.

PetPet ( 28. června 2021 17:12 )

To je většina ze stravy, nejvíc ze stravy. Z výroby hormony vyhoněných slepic a kdečeho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa