Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dcery politiků: Nejen Vivien Babišová a Kate Zemanová. Čí jsou Ráhel či Kinga?

  • Autor: simao - 
    7. 7. 2021
    05:10

    Dcery českého prezidenta a premiéra nezůstaly během jejich dosavadního vládnutí zcela stranou - jak Kateřina Zemanová (27), tak i Vivien Babišová (20), která v červenci oslaví 21. narozeniny, se objevily při řadě akcí na veřejnosti. I v rámci zemí V4 a sousedů Česka mají mocní a hlavy států své rodinné poklady, prominentní dcery či méně častěji syny, kteří čas od času na veřejnost vyjdou. Kdo jsou Ráhel Orbánová, Kinga Dudová a proč drží stranou své dvě dcery prezidentka Zuzana Čaputová?

  • 1.Vivien Babišová

    Stěžoval si, že útočí na jeho rodinu, vtahují ji do politiky. Sám premiér Andrej Babiš (ANO) však o své rodině mluví nezřídka. Naposledy výrazněji v době, kdy zveřejnil informace o zatčeném muži, který jemu, jeho manželce Monice a dětem Vivien a Frederikovi hrozil smrtí.

    Právě dcera Babiše Vivien se již po boku otce objevila i při oficiálních akcích. Zaujala mj. outfitem během recepce na Francouzské ambasádě, již dříve pak s rodiči vyrazila do New Yorku, kde pomáhala otci díky své angličtině s přípravami před projevem na Valném shromáždění OSN.

    „Dcera je velmi skromná a starostlivá,“ uvedla letos Babišová pro ŽivotvČesku.cz a dodala: „Jsem na ni pyšná, protože je velmi dobrá a šikovná studentka.“ Právě foto s dcerou - a velbloudem - sdílela paní Monika, když slavila nedávno vlastní, 47. narozeniny.

    Monika Babišová sdílela na instagramu během svých narozenin fotku s dcerou Vivien Monika Babišová sdílela na instagramu během svých narozenin fotku s dcerou Vivien | Instagram M. Babišové

    „Miluji tě, Vivien Babišová,“ napsala paní Monika ke společné fotce z pouště. Za sebou mají již více exotických dovolených. V únoru 2020, než se situace vlivem covidu stihla výrazně zhoršit, vyrazily i na Zanzibar.

    Ze Španělska do karantény. A s přítelem Iljou?

    Vivien Babišová má kromě vlastního bratra Frederika i nevlastní sourozence - Adrianu Bobekovou a Andreje Babiše mladšího, potomky premiéra z prvního manželství. Premiér Babiš o nich v minulosti uvedl, že syn, žijící s matkou ve Švýcarsku, je psychicky nemocný a dcera trpí bipolární poruchou.

    Vivien studuje ve Španělsku, odkud se však loni vrátila kvůli pandemii covidu - a následně musela do karantény.

    V souvislosti s Vivien se psalo o jejím ruském příteli Iljovi Isupovovi. Nechyběl ani loni během rodinné oslavy dvacetin premiérovy dcery. Při dotazu na to, zda má jeho dcera vážnou známost, kývl před časem v pořadu Ptám se, pane premiéra i Andrej Babiš. „Ano, ano, má,“ uvedl.

    Dcera premiéra Andreje Babiše Vivien slavila dvacáté narozeniny, byl u toho její otec, matka Monika, bratr Frederik i přítel Ilja. (28. 7. 2020) Dcera premiéra Andreje Babiše Vivien slavila dvacáté narozeniny, byl u toho její otec, matka Monika, bratr Frederik i přítel Ilja. (28. 7. 2020) | instagram Moniky Babišové

  • 2.Kateřina Zemanová

    Také prezident Miloš Zeman o své dceři čas od času promluví. Jeho dcera Kateřina si při studiích antropologie v Londýně našla ve Velké Británii práci, i v tomto případě však koronavirus způsobil to, že se vrátila na čas domů.

    „Poslední rok se mám pořád stejně. Škola, práce, home office. Pro mě se nic moc nezměnilo. A vypadá to, že pár měsíců se ještě nic nezmění,“ říkala Kate Zemanová letos v březnu, kdy tvrdila, že je svobodná a přítele jí vynahrazuje i rodina. Zemanová se během jara věnovala právě jí - včetně své babičky, prezidentovy tchyně.

    Zemanová se na veřejnosti objevuje nejčastěji v souvislosti s nadačními aktivitami Hradu. V květnu nechyběla, když předávala roušky či dezinfekce na pražské Bulovce.

    Když předávala dary za Zemanovu nadaci v ÚVN v Praze, prozradila více o tom, čemu se věnuje. „V současné době pracuji v technologiích a velmi mě to baví. Dělám to už pár let a doufám, že tam je moje budoucnost,“ řekla pro iDnes.cz a dodala: „Nejvíc se těším na to, až se vrátím do Londýna a život se zas dostane do normálu.“

    Video  Kateřina Zemanová v květnu 2021 pro Blesk  - Tonda Tran
    Video se připravuje ...

  • 3.Ráhel Orbánová

    Ráhel Orbánová v květnu oslavila 32. narozeniny a je nejstarším z pěti dětí maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho manželky, právničky Anikó Lévaiové. Orbán má kromě ní i 29letého syna Gáspára a další dcery Flóru, Rózu a Sáru.

    Ráhel je specialistkou v oboru cestovního ruchu a pohostinství, řadu semestrů strávila při studiích v zahraničí - v italské Sieně, na francouzské Sorbonně či v Lyonu, semestr též na univerzitě v americkém Bostonu. Jako obchodní manažer pracovala i pro budapešťský Kempinski Hotel Corvinus. Domluví se anglicky, italsky, francouzsky a německy.

    Manžel vlivným podnikatelem

    V září 2013 se vdala za podnikatele Istvána Tiborcze, se který má tři děti - Aliz, Annu a Bertalana. Právě podniky Orbánova zetě vyhrály v minulosti miliardové zakázky, posvítil si na ně i unijní Úřad pro boj proti podvodům OLAF. Rozruch vzbudila např. zakázka na pouliční osvětlení, dle kritiků zmanipulovaná a ušitá na míru Tiborczovým firmám. Podnikatel se zapojil i do projektů obnovy nemovitostí se státní podporou u Balatonu a je označován za příslušníka nové maďarské podnikatelské elity.

    Rodinné selfie Viktora Orbána. Vlevo dcera Ráhel, vedle ní manželka, vpravo dcera a syn Rodinné selfie Viktora Orbána. Vlevo dcera Ráhel, vedle ní manželka, vpravo dcera a syn | Facebook - V. Orbán

    Také samotná Ráhel se zapojuje do veřejného života - a jednání na nejvyšších úrovních. V letech 2018 a 2019 ji Forbes označil za 4. nejvlivnější maďarskou ženu ve veřejném životě.

    Pozornost však vzbudilo, když si vědomosti v oblasti hoteliérství prohlubovala na soukromé prestižní hotelové škole ve švýcarském Lausanne, kde studovala MBA za 60 000 švýcarských franků (cca 1,4 milionů korun). Na facebooku uvedla, že vysoké školné neplatil její otec, ale ona sama s manželem.

    Ráhel Orbánová, nejstarší z pěti dětí Viktora Orbána Ráhel Orbánová, nejstarší z pěti dětí Viktora Orbána | Profimedia.cz

  • 4.Kinga Dudová

    Kinga Dudová je 25letou dcerou polského prezidenta Andrzeje Dudy a jeho manželky Agaty Kornhnauserové-Dudové.

    Je vystudovanou právničkou, práva absolvovala na Jagellonské univerzitě v Krakově, následovalo postgraduální studium na škole v americkém Columbusu.

    Působila i coby poradkyně prezidenta v sociální oblasti se zaměřením na děti a mládež, letos však z této funkce odešla. „Je to mimořádně kompetentní a velmi milá dívka. A zároveň ochotná učit se novým věcem. Udělala na mě velmi dobrý dojem,“ uvedla další z prezidentových poradkyň Dudy Zofia Romaszewska pro týdeník Wprost.pl.

    Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou | Reuters

    Podle Dudova mluvčího šlo o rozhodnutí související s „novou etapou v životě prezidentovy dcery“. V prezidentské kanceláři již dříve působila jako dobrovolnice, specializuje se na mezinárodní obchodní a investiční arbitráž. Po boku svých rodičů nechyběla na pódiu ostatně ani poté, co Duda vyhrál prezidentské volby.

    Rozchod místo svatby?

    Co osobní život? Kinga si jej chrání, přesto nedávno vyplavala na povrch novinka. Rozešla se totiž podle plejada.pl údajně se svým přítelem Bartolomějem, synem ředitele jedné z nemocnic v Krakově a studentem medicíny. A to nedlouho poté, co Dobry Tydzień uvedl, že se k velké radosti prezidentského páru plánují vzít.

    „Rozhodli se, že to nedává smysl,“ uvedl k rozchodu pro polský web přítel prezidentovy dcery. „Žádná svatba nebude. Informace uvedená jedním z týdeníků byla vycucaná z prstu. Vztah mezi Kingou a Bartolomějem je minulostí,“ tvrdí osoba z nejbližšího okolí Kingy Dudové.

    Polské volební selfie: Andrzej Duda s dcerou Kingou Polské volební selfie: Andrzej Duda s dcerou Kingou | Twitter

  • 5.Dcery Čaputové

    Dcery Čaputové Ema a Lea se veřejného života neúčastní. Zatímco po boku prezidentky čas od času vystupuje její současný přítel Juraj Rizman, který již opustil místo poradce hlavy státu a také odešel od někdejšího místopředsedy Národní rady SR Juraje Šeligy, své dcery Zuzana Čaputová přivedla po svém boku jen k volbám.

    Rizman má z prvního vztahu syna, Čaputová dcery a přítel prezidentky o dětech v rozhovoru pro pluska.sk nedávno pronesl: „Ano, znají se. Chceme ale, aby měli co nejnormálnější život, proto se je snažíme co nejvíc chránit a držet mimo všechny oficiality i stranou zájmu médií.“ 

    Čaputová: Za pár let dcery odejdou...

    Lea je starší, narodila se v roce 2001, mladší Ema pak v roce 2004. A sama Čaputová v letošním rozhovoru pro podcast V ženském rodě slovenského Denníku N potvrdila Rizmanova slova, že se dcery snaží chránit, držet stranou a zároveň věří, že situace kolem jejího prezidentství životy jejích dcer tolik neotřásla.

    „Velmi jsem se od začátku snažila držet děti co nejvíc od toho, co se děje kolem mě, v míře, která jim vyhovuje. Obávala jsem se ale i toho, aby mě ta funkce mým dětem příliš nevzala. O to víc jsem se snažila hlídat si čas a kvalitu času s nimi. Myslím, že jsme spolu všechny tak trochu i konstatovaly, že jsme spolu možná o trochu víc, než předtím. (...) Navíc jsou už ve věku, kdy za pár let řeknou ‚Mami, měj se tu hezky, já jdu žít s přítelem někam jinam‘. Tak si to o to víc strážím, vážím,“ uvedla prezidentka.

    Prezidentka Zuzana Čaputová u slovenských voleb s dcerou Emmou (29.2.2020) Prezidentka Zuzana Čaputová u slovenských voleb s dcerou Emmou (29.2.2020) | Reuters

  • 6.Merit Steinmeierová

    Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová je bezdětná, jednu dceru má i německý prezident Frank-Walter Steinmeier se svou ženou Elke Büdenbenderovou, první dámou a dříve správní soudkyní.

    Merit Steinmeierová se narodila v roce 1996 a je jí 25 let. Na vysokou školu se vydala do Lipska, kde si vyhlédla studium arabistiky. S rodinou do té doby žila v Berlíně-Zehlendorfu, společně pak vyráželi do víkendového domu v Braniborsku.

    Rodina Steinmeierové zažívala náročné chvíle v roce 2010, když Steinmeier opustil z rodinných důvodů vládní řady, zcela přerušil svou politickou kariéru a již coby bývalý ministr zahraničí podstoupil operaci a daroval své těžce nemocné manželce ledvinu.

    Merit Steinmeierová s rodiči v roce 2014: Vpravo současný prezident Německa Frank-Walter Steinmeier, uprostřed jeho žena Elke Merit Steinmeierová s rodiči v roce 2014: Vpravo současný prezident Německa Frank-Walter Steinmeier, uprostřed jeho žena Elke | Profimedia.cz

  • 7.Rakousko bez první dcery

    Sousední Rakousko momentálně žádnou první dceru nemá. Prezident Alexander Van der Bellen má dva dospělé syny Floriana a Nicolaie. Florian je konzultant managementu, Nicolai žije v ústraní a u Eigeltingenu u Bodamského jezera se stará o svou farmu. 

    Kancléř Sebastian Kurz pak do funkce nastoupil v 31 letech jako „Wunderwuzzi“, zázračné dítě rakouské politiky a nejmladší šéf vlády v Evropě. Nyní je mu 34 let a není (zatím) ani v chomoutu, od svých osmnácti let však randí s partnerkou Susanne Thierovou.

    Mladý rakouský kancléř Sebastian Kurz s přítelkyní Susanne Thierovou Mladý rakouský kancléř Sebastian Kurz s přítelkyní Susanne Thierovou | Profimedia.cz

sarina ( 8. července 2021 15:53 )

Ani bych rozhovor se synem Babiše číst nechtěla, protože to jsou jen výmysly chorého člověka a že chorý je, vím už podle toho že nemohl vykonávat práci pilota z psychických důvodů, tak neoblbuj. Takový člověk si může vymyslet co chce a věří mu komu se to hodí...Paroubek, Rath, Topolánek, Nečas, ani Sobotka mě nikdy nezajímaly, až BABIŠ protože se za něj mám dobře, nejen já i mnoho dalších kteří ho budou volit

sarina ( 8. července 2021 13:25 )

Bodejť by nebyl syn Babiše psychicky v pořádku, vždyť je synem premiéra kterého se chce zbavit nejen opozice, ale všichni kteří mu závidí jeho úspěšnost i ty mld., kdyby nebyl mld. a dokonce tolik úspěšný a souhlasil by s odchodem a stáhl se s politického života, vykašlali by se novináři na jeho syna, jeho rodinu, na Čapák i ty dotace, nic by už nevadilo. Jenomže BABIŠ JE TVRDÝ OŘECH a celá opozice a všichni další kteří ho nechtějí s tím nemůžou nic udělat, protože je hodně těch kteří ho podporují a podporovat budou. A ty a podobní tobě můžete psát cokoliv o koblihách, retardech s IQ 50, nic nepomůže, BABIŠE VOLIT BUDEME a Babiš vyhraje ale co bude s feťákama a jejich premiérem a vládou?

milan59 ( 7. července 2021 18:24 )

sarina ( 7. července 2021 18:04 )

Kdyby takové jméno dal feťák, Fiala, nebo Rakušan bylo by to OK.

sarina ( 7. července 2021 16:42 )

A za to že je psychicky nemocný je taky Babiš pokud ho neprohlásí za psychicky nemocného psychiatr, je zdraví a může volit. Syn Babiše je taky psychicky nemocen potvrzen psychiatrem a přesto mu novináři NEDAJÍ POKOJ A DOKONCE HO ZPOVÍDAJÍ ABY CO NEJVÍC nakydal na svého otce a feťáci toho s radostí využijí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa