Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Potíž Arenbergera? Nepřiznané desítky milionů za studie a „prapodivný byznys“ ministr odmítá

Aktualizováno -
6. května 2021
18:43
Autor: simao, ČTK - 
5. května 2021
23:05

Jan Hamáček (ČSSD) není jediným ministrem, který se dostal do střetu se Seznam Zprávami. Dalším je šéf zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). O něm web publikoval ve středu večer článek „Skrytý byznys ministra zdravotnictví: desítky milionů za ′kosmetické služby′“. Profesor a zkušený kožař Arenberger však tvrdí, že klinická hodnocení řešil v souladu se svým živnostenským oprávněním. Premiér Andrej Babiš (ANO) potrálu iDnes.cz řekl, že chce od Arenbergera vysvětlení.

Petr Arenberger inkasoval podle zdrojů TV Seznam miliony korun za klinické studie nových léků, které nevykázal ve svých majetkových přiznáních,“ uvedl v článku server Seznam Zprávy.

Ministr, který ve funkci nahradil odvolaného Jana Blatného (za ANO) a který provozuje kožní ordinaci v centru Prahy, však tvrdí, že žádný problém není.

„Klinická hodnocení jsem řešil v rámci vědecké činnosti a to v souladu se živnostenským oprávněním,“ zareagoval pro Seznam Arenberger, který je ředitelem FN Královské Vinohrady. Seznam Zprávy uvedly, že v posledních sedmi daňových přiznáních Arenberger uvádí pouze živnost v oboru kosmetické služby.

„V rozporu se zákonem o střetu zájmů ale nepřiznává příjmy za klinické studie, které podle zdrojů televize Seznam dosahují desítek milionů korun,“ oponuje Arenbergerovi reportáž. Arenberger měl jako ředitel vinohradské nemocnice, tedy coby veřejný funkcionář, povinnost ohlásit své příjmy včetně těch z podnikatelské činnosti, podotýkají autoři reportáže.

„Lékař nemůže klinické hodnocení léčivých přípravků ′poskytovat′ jako kosmetické služby, neboť se jedná o léčbu, prevenci či diagnostiku, tedy o zdravotní služby. Zároveň pak živnostenský zákon přímo stanovuje, že činnost lékařů při poskytování zdravotních služeb není živností,“ uvedla Seznamu obecně mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková.

Premiér Andrej Babiš, který Arenbergera na ministerstvo přivedl, serveru iDnes.cz napsal, že Arenbergera požádal o vysvětlení. Arenberger je ministrem teprve od 7. dubna - zároveň však již čtvrtým za dobu koronavirové epidemie.

Arenberger: Příjmy mi v přiznání nechybí

„Mé daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy,“ sdělil ČTK ministr. Klinický výzkum, který předchází schvalování nových léků, vyžaduje podle něj sběr a vyhodnocování velkého množství dat a konzultační činnost. „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí,“ hájí se Arenberger.

Vysvětluje přitom, že klinický výzkum je pro profesory lékařství vstupenkou do světové vědecké komunity. „V lékařském prostředí platí, že pokud neděláte vlastní, vědecký základní nebo klinický výzkum, tak přicházíte o možnost se účastnit mezinárodních vědeckých projektů, seminářů, konferencí a dalších odborných aktivit, které jsou nezbytné pro vysoce odbornou práci,“ uvedl.

Podle serveru se Arenberger studiím ve své kožní ordinaci věnuje od roku 2001 a jejich počet výrazně vzrostl v posledních třech letech. „V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ sdělil k tomu ministr.

ODS: Jeden vládní skandál denně?

Do Arenbergera šije již i opozice. „No...V dobách ′Palerma tradičních politických stran′ by to bylo na rezignaci v řádu hodin. Uvidíme, jak se zachová ′zásadové protikorupční hnutí ANO′. Fakt je, že ve srovnání s nezákonostmi, kterých se dopouští Andrej Babiš, je Petr Arenberger holubička bílá,“ okomentoval na twitteru spekulace kolem Arenbergera exministr a exposlanec Miroslav Kalousek.

„Ministr zdravotnictví Arenberger inkasoval podle zdrojů Seznam Zpráv miliony korun za klinické studie nových léků, které nevykázal ve svých majetkových přiznáních. Vypadá to, že vláda má kvótu aspoň jeden skandál denně. Neexistuje jediný důvod, aby měla nadále důvěru Sněmovny!“ vzkázala na svém twitterovém účtu ODS.

„Se člověk skoro bojí otevřít Seznam Zprávy, množství průšvihů této vlády exponenciálně roste. To si fakt ministerstvo zdravotnictví nezaslouží, aspoň jednoho ministra na rok, tohle už je moc! Pískej konec,“ přidal se předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Bendl se ptal na střet zájmů i tunelování

Vysvětlení po Arenbergerovi žádal při interpelacích ve čtvrtek ve Sněmovně poslanec a exministr z ODS Petr Bendl. „Z médií jsem se dozvěděl, že jste porušil zákon o střetu zájmů, neboť jste nezveřejnil vaše veškeré příjmy, což se zákona učinit musíte,“ upozornil Arenbergera.

Tázal se ho i na podnikání v oblastech, které „ubyly na příjmech fungování nemocnice“, kterou řídil. „Což vás vystavuje podezření, že jste jako ředitel nemocnice nemocnici tuneloval,“ udeřil na Arenbergera. Ten se následně před poslanci bránil, že má daňové přiznání v pořádku a nechybí v něm žádné příjmy, ani výdaje. „Nejsem si vědom porušení zákona o střetu zájmů,“ podotkl.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Žádný prapodivný byznys, brání se Arenberger

Ministr zdravotnictví na kauzu reagoval i po čtvrtečním jednání vlády. „Je potřeba říct, že moje daňové přiznání je v pořádku a rozhodně tam nechybí žádné příjmy, ani výdaje,“ zopakoval Arenberger. Seznam Zprávy pokáral za to, že článek o něm nebyl autorizován. „Problematika klinických studií je natolik složitá, že by nebylo špatné, kdybych se na to ještě před vydáním podíval,“ podotkl Arenberger a doplnil: „Bohužel tam došlo k řadě nepřesností, řadě spekulací.“

Následně Arenberger vysvětloval, jak fungují klinické studie. „Protože o klinickém, ale i základním výzkumu veřejnost není úplně informována a v podstatě i ten článek to potvrdil, tak pokud jde o klinický výzkum, tak je to v podstatě sběr dat a následné vyhodnocení velkého množství údajů a zároveň konzultační činnost. Takže žádný prapodivný byznys, jak se uvádělo v headlinech. Tato činnost má nejen výnosy, ale také velké náklady. V rámci těchto projektů se třeba platí další spolupracovníci, musí tam být studijní koordinátorky a je tam celá řada dalších věcí, které jsou nákladné. Je to z toho důvodu, protože jsou to třeba základní podklady pro registraci nového léku a výrobci si nemohou dovolit, aby ta data nebyla kvalitně zpracována. Většina uvedených činností, které byly v těch uvedených letech, tak jsem z této činnosti žádný zisk negeneroval a proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání, které registruje vlastně jen přidaný zisk,“ uvedl ministr.

„To, že se dělá klinický výzkum, umožňuje našim pacientům dostávat tu nejmodernější léčbu,“ vzkázal Arenberger s tím, že pro doktora základní a klinický výzkum otevírá dveře na konference, semináře, zahraniční přednášky na univerzitách a řadu věcí, co jsou pro vysoce odbornou práci potřeba. „Klinický výzkum se samozřejmě nedá dělat jako kosmetická živnost, ale musí být ve zdravotnickém zařízení a to je nejen třeba i ve zdravotnickém zařízení, které je registrováno krajským úřadem, v Praze magistrátem. Stejně tak to odpovídá mému zařízení,“ doplnil ministr k reportáži o svém sanatoriu.

Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 6. května 2021 18:25 )

vždy´t je k ní nějaký starý?? nebo se mýlím a ona je taky stará jen dobře vypadá po těch plastikách???

y1xcvbnm ( 6. května 2021 18:23 )

ten tam mezi ně zapadl, co??? jeden jako druhý

strejda777 ( 6. května 2021 16:51 )

Neuvěřitelný "výběr" ministrů zdravotnictví! Jsme snad trhli rekord v EU, že? Opět jsme nejlepší....

.tg.bb ( 6. května 2021 16:36 )

Kůže líná to teda nejni. Otáčí se, aby bylo na základní životní potřeby.

.tg.bb ( 6. května 2021 16:28 )

Jestli to náhodou nebude tím, že do roku 1989 se tady vesele kradlo, prostě to byl národní sport, a protože přes noc národ nevyměníš, tak se to úspěšně překlopilo v takový český gulášový kapitalismus, kde se krade jak na běžícím pásu, protože je pořád ještě co krást.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa