Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus proti cenzuře na internetu: Chce stíhat Facebook. Poslanci pustili zákon dál i přes „díry“

Autor: Tomáš Vašek - 
4. května 2021
17:42

Minulý týden zamířil do druhého čtení návrh poslance Václava Klause mladšího (Trikolóra), aby byl zaveden trestný čin a přestupek porušování svobody projevu. Provozovatelé sociálních sítí jako Facebook nebo Twitter by mohli být stíháni a trestáni za mazání příspěvků – a to třemi lety vězení, zákazem činnosti nebo finanční sankcí. Podle některých poslanců by novela, kterou poslanci navzdory nesouhlasu vlády ve čtvrtek poslali dál, umožnila postihování i diskusních webů jako je například Mimibazar nebo filmové fórum ČSFD.

Legislativní úprava by se v tomto konkrétním případě dotkla dvojice norem – trestního zákoníku a zákona o některých přestupcích. Do prvně jmenované by přibyl paragraf 179a, jako přestupek by pak porušení svobody projevu bylo vedeno jako paragraf 7a. Zákon by v případě přestupku fyzické osoby stanovil pokutu do 50 tisíc, u firmy až 50 milionů.

Podle Klause by ve veřejném internetovém prostoru měly znít názory inspirativní, provokativní, moudré i hloupé. Návrh se dostal na program jednání až minulý čtvrtek, přestože ve sněmovně ležel přes dva roky.

Zákon by byl nevymahatelný, tvrdí oponenti návrhu

Václav Klaus mladší na svém Facebooku blokuje lidi a maže jejich příspěvky. Sám za to ale hodlá správce sociálních sítí trestat vězením,” řekl kritik návrhu pirátský poslanec Tomáš Martínek, jak informoval server iHned.cz.

Z hlediska zákona je současná situace následující: obsah digitálních platforem je soukromým majetkem provozovatelů sociálních sítí a ti tak mají právo s příspěvky nakládat dle vlastního uvážení. Taková formulace bývá součástí obchodních podmínek, se kterými uživatel musí souhlasit, aby se na síť mohl registrovat. Nejen pirátští poslanci proto namítají, že Klausův zákon by v případě, že by vstoupil v platnost, byl nevymahatelný.

„Každý z nás, kdo si založí nebo založil profil na jakékoliv sociální síti, tak dává svým souhlasem najevo, že porozuměl tomu, že veškerý obsah, který tam bude nahrán, tak se stává jejich (provozovatelů sociálních sítí – pozn. red.) soukromým majetkem, se kterým mohou nakládat dle své libovůle,“ zdůraznil ve sněmovně poslanec Petr Pávek (STAN).

Prostor by byl zaplaven urážkami a vulgarismy, namítala vláda

Bývalý poslanec ODS a zakladatel hnutí Trikolóra usiluje o to, aby bylo trestné „odstranění, zákaz či jakýmkoli jiným způsobem znepřístupnění příspěvku sdíleného na veřejně přístupné počítačové elektronické sociální síti či jiné platformě“. Zároveň jeho obsah nesmí být v hrubém rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo dobrými mravy.

Vláda přitom poslancům návrh úpravy zákonu doporučila zamítnout s tím, že by nová pravidla „výrazně uvolnila možnosti šíření škodlivého obsahu na sociálních sítích“. Kabinet sice uznal, že by internet v takovém případě byl jistým způsobem svobodnějším místem, zároveň by ale byl „zaplaven a zaplevelen urážlivými, spamujícími, dezinformačními nebo vulgárními příspěvky, čímž by společenská diskuze byla prakticky znemožněna“.

Nacher: Rybáře nechme, stíhejme jen globální platformy

Návrh ale poslanci neposlali dál jen přes odlišné stanovisko vlády. Někteří vnímají jako problém například skutečnost, že úprava nerozlišuje, zda je obsahem příspěvku informace nebo názor. A problematicky také vyznívá stotisícový limit počtu uživatelů, kterým musí sociální síť disponovat, aby se na ni navrhovaný zákon vztahoval. Není uvedeno, zda jde o 100 tisíc uživatelů z Česka nebo celého světa. Regulace by se tak teoreticky mohla týkat i tuzemských diskuzních fór s početnou komunitou – namátkou třeba Česko-Slovenské filmové databáze (ČSFD).

Když se to posune na úroveň 300 – 500 tisíc, tak se to skutečně bude týkat těch globálních platforem, nikoliv platforem, které řeší nějaké odborné téma typu, jak mi někdo dával příklad, že rybáři si mezi sebou budou něco psát a že tam někdo bude spamovat nějaké názory, které s tím vůbec nesouvisí,“ navrhl proto poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa