Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus mladší oznámil konec v politice z osobních důvodů: „S otcem jsem se neradil“

Aktualizováno -
23. března 2021
19:55
Autor: simao, vei - 
23. března 2021
12:12

Václav Klaus mladší v úterý překvapil. V politice se rozhodl skončit, do Sněmovny na podzim kandidovat nebude. „Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ napsal v prohlášení na facebooku. Navečer na předsednictvu Trikolóry post předsedy složil. Své rozhodnutí zdůvodnil i v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Se svým otcem-exprezidentem se o tomto kroku neradil.

„Důvody jsou z drtivé většiny osobní,“ vysvětluje Klaus mladší, proč se rozhodl v politice skončit.

„V létě 2017, těsně před volbami, se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby prostě nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět. Jasně, nějak jsem s tím bojoval – podpora lidí zavazovala,“ napsal otevřeně Klaus. 

Se svým otcem - exprezidentem Václavem Klausem - se o svém konci neradil. „Když jsem se rozhodl kandidovat do Sněmovny a zakládal později Trikolóru, tak jsem to řešil sám a i tentokrát jsem se rozhodoval plně sám,“ řekl Blesk Zprávám Klaus ml. „Neradil jsem se s ním. Radil jsem se s pár lidmi, s vedením Trikolóry, ale s otcem jsem se neradil,“ potvrdil.

Exprezident Václav Klaus by odchod svého syna považoval za ztrátu pro celou českou politiku. „Pokusí se jej přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně jeho otce,“ napsal Blesk Zprávám mluvčí Klausova institutu Petr Macinka.

Vzpomněl nyní i na svůj hořký rozchod s ODS. „Povolební útěk ODS do levého proevropského středu – jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat,“ podotýká na facebooku.

Klaus ml.: Nemám energii ani chuť

Za úspěch naopak považuje to, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4% hlasů celostátně a má nyní vybudovanou stranickou strukturu ve všech krajích i ušetřené peníze na kampaně.

„Ale něco nám chybí. Jasně, covid a nemožnost se setkávat nám hodně uškodil jako mladé straně a tyhle okolnosti a tamhlety a v některých krajích nám místní kmotři posílali členy, aby nám tam škodili,“ připouští a postěžoval si i na neoblibu v médiích či to, že se k Trikolóře přidalo málo vlivných lidí s obdobnými názory. 

Tyto věci však zároveň označil za řešitelné. „V tom není problém. Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce. Kandidovat jen jako by ′proti Pirátům′ je stejně jako ′proti Babišovi′ – politický nesmysl. Když chcete někoho porazit či ho oslabit – musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program,“ dodal Klaus.

Navečer  na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra rezignoval na post předsedy. Stranu do voleb povede místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Klaus ml.: Otec o ničem nevěděl

Klaus mladší v rozhovoru pro Blesk Zprávy potvrdil, že jde o osobní rozhodnutí - které, možná poněkud překvapivě, nekonzultoval se svým otcem. Svůj poslanecký mandát si podle svých slov nechá až do podzimních voleb. Kdo povede Trikolóru, záleží podle něj na sněmu hnutí. Jestli se vrátí k učení, se prý ještě rozhodne. 

Blesk Zprávy: Mělo na vaše rozhodnutí vliv i prohlášení vašeho otce, bývalého prezidenta Václava Klause, který vyzval ke spojení Trikolóry a SPD?

Klaus ml.: Všechno souvisí vždy se vším, ale z větší většiny je to především osobní rozhodnutí, ale jak jsem psal, ukončil jsem své veřejné aktivity, nechci to ale nějak příliš vysvětlovat.

Když říkáte, že jste ukončil veřejné aktivity, mluvíte v minulém čase, znamená to, že se vzdáváte i poslaneckého mandátu?

Tu práci poslance chci především pro Trikolóru dokončit, než bude sněm, budu vykonávat funkci předsedy a mandát od lidí, který jsem dostal od lidí proto, abych hlasoval, jak hlasuji, v tom budu pokračovat. Ale nebudu už se snažit o tu veřejnou činnost.

Kam se tedy povedou vaše další kroky? Vrátíte se do školství?

To teď ještě vůbec nevím.

Byla by to pro vás logická cesta?

Učil jsem vždy rád, takže je to samozřejmě možné. Ale samozřejmě je to jedna z možností?

Řešil jste toto své rozhodnutí se svým otcem?

Když jsem se rozhodl kandidovat do Sněmovny a zakládal později Trikolóru, tak jsem to řešil sám a i tentokrát jsem se rozhodoval plně sám.

Takže váš otec o tom rozhodnutí dopředu nevěděl?

Neradil jsem se s ním. Radil jsem se s pár lidmi s vedením Trikolóry, ale s otcem jsem se neradil.

Měla by v čele vašeho hnutí stanout spoluzakladatelka Trikolóry a dosavadní místopředsedkyně, bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková?

Nemám mandát k tomu, abych někomu v těchto věcech něco radil. Na tom se musí usnést sněm.

Ale jste spoluzakladatel hnutí, tak nějakou představu o jeho pokračování určitě máte?

Upřímně, to vše si musí rozhodnout opravdu členové. Já jim do toho mluvit nebudu.

Zůstanete členem Trikolóry?

To asi zůstanu. Určitě ji budu volit. Ale formovat ji by nebylo služné. Snažil jsem se ji řídit a vést, ale teď to bude muset dělat někdo jiný.

Video  ODS vyhodila Klause mladšího. „Nereagoval ani na žluté karty,“ řekl Fiala  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Odpadlík Novotný: ODS se Klause ml. zbavit neměla

Svůj politický konec oznámil syn exprezidenta Klause přitom poté, co se pro změnu v jeho někdejší domovské ODS rozhodl skončit starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

„Rozhodnutí Václava Klause ml. mě mrzí. Lidsky jej chápu více než dobře. V Řeporyjích je - ať bylo, co bylo - na kafe vždy vítán. Přeji mu, ať se mu v osobním i pracovním životě daří, ať se dál vydá jakýmkoli směrem. A dodnes si myslím, že byla pro ODS chyba se jej zbavit. Držel by se v nějakých intencích. Je to osobnost. No nic, je to pryč,“ napsal na twitteru.

A Miroslav Kalousek, který nedávno skončil jako poslanec TOP 09, pro změnu uvedl: „Je to poctivý krok. Nevím jen, zda vhodný k následování. Kdyby se všichni politici upřímně přiznali, že jim chybí energie a skončili, byla by česká politika vyprázdněná nejen obsahově, ale i personálně. Václavovi Klausovi ml. přeji v osobním životě hodně štěstí.“

dvorece ( 24. března 2021 03:50 )

Pane Klausi mladší. Vždy jsem se divila, že z Vás Babiš neudělal ministra školství, na školství jste velký odborník, ale bohužel je to chyba premiéra, že se většinou obklopuje amatéry v oboru - na příklad na začátku pandemie vloni udělal ministrem zdravotnictví právníka Adama Vojtěcha a tak jsme to projeli. Nikdy nedohoníme to, co ztrácíme špatným výběrem rádoby odborníků...

Protože se osobně domnívám, že jsou jen dvě možnosti, bud Vám bylo někým doporučena nabídka, která se neodmítá, abyste z politiky odešel, nebo spíše se přikláním k možnosti nemoci a Vašeho názoru, že je v důsledku zdravotního stavu nutné žít v klidu - pokud možno.

Osobně bych Vás volila za prezidenta, Vašeho otce ne, národ zklamal svou amnestií finančním zločincům Hodně zdraví v nejen v této pohnuté době.

p.s. Je tu také možnost ta, že jste těmi šašky v politice už hodně znechucený, kam národ vedou - do nesmírných dluhů a depresí...rozumím Vám. A také se těším už na volby.

viho ( 23. března 2021 23:16 )

Spíše bych řekl, že si Klaus mladší konečně našel dobrého psychiatra, který mu vysvětlil, že ten jeho boj za tradiční normální svět je odrazem frustrace z vlastního nenormálního života a normální lidé to tak dramaticky nevidí, takže nemůže získat vysněná procenta ve volbách. To Klaus starší je zase jiná diagnóza. U něj pohled na svět vychází zřejmě z nějaké rodinné zátěže zosobněné už v samotném příjmení (klauen znamená německy ukrást, šlohnout; čili příjmení Klaus znamená něco jako Zlodějovi). Takže bych spíše řekl, že Klaus starší zmerčil netušené příležitosti nové doby, které předvedl politik podobného jména - Hamáček (respirátor za 700 Kč, nákup testů do škol za stamiliony Kč přes firmu se základním kapitálem tisíc Kč, atd.) a bude chtít zopakovat své "úspěchy" z 90. let minulého století.

Covid_19 ( 23. března 2021 22:30 )

starý Klaus začal velet, co má Trikolóra dělat, tak to logicky mladý raději zavčas zabalil, ani se mu nedivím, mít takového poradce, to není žádná výhra. Bojovat se Zemanovci pod jedním procentem se mu nechtělo, tam má své místo Šlachta

zirioges ( 23. března 2021 21:50 )

Vláda se rozhodla udělat krátký proces s 40 000 důchodci nad 90 let života...
Chtějí to zvládnout do voleb a likvidují jednoho opozičního politika za druhým...

viho ( 23. března 2021 21:21 )

Ty billboardy s jeho fotografií, že zastupuje normální svět, působily poněkud tragikomicky. Za svůj vzhled nemůže, ale může za to, jaké myšlenky prosazuje, a to podivné vyznění je jeho práce. Podobně je na tom poloviční Japonec Okamura, prosazující české národní zájmy a bojující proti migraci. Česká divadla nezkrachují kvůli covidu, ale kvůli tomu, že nemají šanci konkurovat divadlu české politické scény.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa