Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exsenátorka Hamousová zaplatila pokutu: 90 tisíc za jízdu v opilosti pro starostku Žatce

Autor: ČTK - 
8. března 2021
14:08

Roční zákaz řízení a pokuta 90 000 korun za jízdu v opilosti pro bývalou senátorku za Lounsko a starostku Žatce Zdeňku Hamousovou (ANO) platí. Řekla to dnes ČTK a dodala, že se proti trestu neodvolala. Bývalá senátorka řídila v podnapilém stavu loni v dubnu. Již dříve jí soud uložil trestním příkazem peněžitý trest 110 000 korun a zákaz řízení, Hamousová proti rozhodnutí tehdy podala odpor.

Bývalá senátorka za ANO Zdeňka Hamousová, jejíž funkční období skončilo loni na podzim, podle obžaloby řídila pod vlivem alkoholu v dubnu 2020. Policisté zjistili její provinění při dopravní kontrole v Žatci 9. dubna. V krvi měla přes jedno promile alkoholu, což je trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí za něj podmíněný či nepodmíněný trest až jednoho roku vězení, pokuta a zákaz řízení na jeden až dva roky.

„Pokutu už já mám uhrazenou, osobně jsem vyhodnotila, že se odvolávat nebudu,“ uvedla dnes Hamousová.

Ke skutku se už dříve přiznala, omluvila se za něj a požádala o vydání k trestnímu stíhání. Loni v květnu v Senátu mimo jiné uvedla, že si je vědoma toho, že nejednala správně, stydí se za to a mrzí ji to.

„V té době jsem reagovala pod tíhou situací, pod nátlakem událostí, dnes bych takto nepostupovala. Samozřejmě, že mě to velmi mrzí,“ uvedla v listopadu před soudem Hamousová.

„Pro mě je největší trest to, že jsem nepostupovala v souladu se zákonem, když jsem tak postupovala celý život, je mi to velmi líto,“ doplnila se slzami v očích starostka.

V listopadu také řekla, že řídila v podnapilém stavu, protože vezla do žatecké nemocnice ochranné prostředky, kde jich byl tehdy akutní nedostatek. Podle soudce Jana Jouzy nešlo o jednání v krajní nouzi, které by vylučovalo jakoukoli trestní odpovědnost. Řekl ale, že k tomuto skutku přihlédl.

Video  Blesk Podcast: Při lockdownech přibývá domácího násilí. Právnička Hrdá pomáhá obětem.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 10. března 2021 19:47 )

Tomik oo7...Precti si to pozorne....Je zde napsano, ze se samaq vydala trestnimu stihani...Pokud vezla pro nemocnici nejake potrebne veci, nikoho neprejela...Tech 90 ticic mi pripadfa dost..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa